2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Lukács Ervin elpanaszolta: "foglalkoztathatnának többet!"
Születésnapot ünnepel Kincses Veronika, akit világszerte ismernek
Kapcsolatok
Kincses Veronika
Komolyzene

Kincses Veronika: "Csendben élünk, alig vesznek észre... és ez nekem jó"

Kincses Veronika szoprán a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetés kapcsán az MTI-nek egyik legjobb, külföldön leggyakrabban játszott szerepe, a Pillangókisasszony szavait idézte: "nyugodtan, csendben élünk, alig vesznek észre... és ez nekem nagyon jó."

"Nem ambicionálom, hogy nyugdíjasként visszahívjanak kisebb szerepekre, szerintem ezt a pályát úgy kell abbahagyni, ahogy a dohányzást. Vége van, és kész. De koncerteket adok, Kőszegen, a Balaton-környékén sőt Amerikában is. Így legalább találkozhatom a fiammal, Vajda Gergely karmesterrel, aki ott dolgozik. Persze, ha hívnak valahova, ahol a szakmai ismereteimre, a tapasztalataimra szükség van, szívesen megyek. De már nem vagyok harcos nő, a sok térdelős, kosztümös szerep kikezdte az izületeimet, megoperálták a térdemet" - fogalmazott a Kossuth-díjas művész.

A Pécsi Tudományegyetemen Kincses Veronika részt vett a művészeti kar zeneművészeti intézetének létrehozásában 2001-ben. Bár decemberben megvált az egyetemtől, a honlapon ma is óraadóként szerepel.

"Van egy professzori címem, ami független az egyetemi státusztól. Idén még három növendékem végzett, egy pedig jövőre diplomázik, őt semmiképp sem akartam magára hagyni" - magyarázta Kincses Veronika, aki egy embrionális állapotban lévő, a nemzetközi operaéletet érintő tervvel is foglalkozik, de erről egyelőre nem beszél.

Kincses Veronika tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte 1968 és 1973 között, majd 1974-ben Rómában, az Accademia di Santa Cecilián fejlesztette tovább tudását. 1973-ban lett a Magyar Állami Operaház magánénekese. Kincses Veronika a világ számtalan operaszínpadán énekelt.

Három önálló szólólemezét adták ki. Munkásságáért 1978-ban Liszt Ferenc-díjat, 1979-ben Székely Mihály Emlékplakettet kapott. A legrangosabbnak számító Kossuth-díjat 1980-ban vehette át.

Az énekesnő repertoárján az operairodalom legnagyszerűbb szerepi sorakoznak: Susanna és Grófné (Figaro házassága), Zerlina és Donna Elvira (Don Giovanni), Fiordiligi (Cosí fan tutte) Vitellia (Titus kegyelme) Mozart alkotásaiban. Azután a Puccini hősnők: Pillangókisasszony, Mimi (Bohémélet), Manon Lescaut, Liu (Turandot), Angelica nővér. Játszott Verdi operákban is: volt Elvira (Ernani), Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Leonóra (A végzet hatalma), volt Micaela a Carmenben, Éva A nürnbergi mesterdalnokban, és egy ritkaság: Judit A kékszakállú herceg várában.

-mti-

[2008.08.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még