2024. május 13. | hétfő | Szervác, Imola nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Forrás: Edupress
Kapcsolatok
Bikini

Csináld azt, amiben hiszel

Kilencvenes évek: ahogy távolodunk a legutóbbi befejezett évtizedtől, egyre teljesebb a képünk annak zenei világáról is. Az EduPress többek közt erről a korszakról, az EFOTT-ról valamint zene és dalszöveg viszonyáról beszélgetett a Bikinivel kedd esti koncertjük előtt. D. Nagy Lajos (képünkön) énekest valamint Németh "Lojzi" Alajos basszgitárost a fellépésüknek helyet adó Kisszínpad mögött kérdeztük.

Nem először léptek fel az EFOTT-on. Miben más ez a fesztivál a többihez képest?
Abban, hogy ez a legnagyobb. Ez a legmagasabb színvonalú fesztivál, főleg, ami a közönség összetételét illeti. Házibulisabb a hangulat, és mindig megtelik a helyszín, hogyha játsszunk. A párától csöpögni szokott a víz a sátor tetejéről. Nagyon szeretünk itt zenélni, eddig szinte az összes EFOTT-on felléptünk egy-két kivétellel.

Van különbség a közönség összetételében egy átlagos Bikini-koncertéhez képest?
Semmi. Talán csak annyiban, hogy egy Bikini-koncerten szórtabb a közönség az életkor tekintetében. Egy fesztiválon általában a 18 és 30 év közöttiek dominálnak, míg a koncertjeinken az első sorokat a legfiatalabb tinik töltik meg, de a középkorúak is szép számmal vannak. Viszont az EFOTT-on is koncertről-koncertre cserélődik a publikum, mi pedig amúgy sem avval törődünk elsősorban, hogy kiknek játszunk. Játsszunk és kész. Azt, ami jön belőlünk.

Az új lemez is jönni fog?
Őszre terveztük, de rengeteg a fellépésünk, úgyhogy csúszni fog tavaszra. De lesz lemez, jönnek a dalok.

Akkor más a helyzet most, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt...
A kilencvenes évek nem kedvezett a hangszeres zenének, egyáltalán, a zenének nem kedvezett. Az előadók nem zenészek akartak lenni, hanem sztárok, villámgyors sikerekkel, amire persze ma is van példa. A média hatalma ma is nagy, de akkoriban ez még hangsúlyosabb volt: aki nincs a tévében, az nem létezik. Ez a tény, és a lemezkiadók uralma döntött el mindent. Az internet mára átvágta ezt a csatornát, ott nem létezik másfajta kontroll, mint az emberek érdeklődése.

Nem csak a zenére gondoltam, hanem a szövegekre is. A '90-es évek ebben is fordulatot hozott: már nem kell, már nincs miért "rejtjelezni" a gondolotokat a hatalommal szemben.
Lehet viszont és kell is az emberek igazáért szólni. Mi mindig énekeltünk a kisember és a hatalom viszonyáról is. Ugyanakkor a régi dalok is kiállták az idő próbáját, a következő generációk is éneklik őket, ők is megtalálják bennük a maguk igazát, legfeljebb nekik már más értelme van. De ismerni kell azt a korszakot is, amelyben megszülettek.

Megállnának ezek a szövegek a zene nélkül is?
Igen, és ez fordítva is igaz: tisztán instrumentálisan is teljes értékűek lehetnek a dalok. Persze csak akkor, ha őszintén, a szívedből születnek. Minél kevésbé akarsz nagy dolgokat csinálni, annál nagyobb dolgok jöhetnek létre. Azt kell tenni, amiben hiszel, ennyi a lényeg. Mi is csak jó médiumok vagyunk.

- www.edupress.hu -

[2006.07.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
beszámolók még