2024. április 30. | kedd | Katalin, Kitti nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Gyöngyszemek Illényi Katica tavaszi koncertjén
A sztároknál is ünnep a húsvét? - megkérdeztük őket
Illényi Katica: Ez számomra is nagy feladat
Nem komolyzene, de nem is komolytalan...
Sztárvendégekkel fiesztává bővül a Debreceni Virágkarnevál
Kapcsolódó Kiadványok
Illényi Katica: Koncert a Művészetek Palotájában
Kapcsolatok
Illényi Katica
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
A Debreceni Virágkarnevál 1. napja - Illényi Katica koncertje
[2007. augusztus 15.
szerda 20:00]

Hegedű, ének és tánc, megannyi stílusban

Egy elegáns hölgy képe, kezében hegedűvel és egy mikrofonnal jelenik meg az emberben, amikor Illényi Katica nevét hallja. Hisz ő nem csak remek zenész, hanem kiváló énekes is. Aki ismeri tudja, hogy a nemrég megjelent koncertfelvétel albumon mire is számíthat. Felcsendül klasszikus zene, jazz, ragtime, operett, musical és még megannyi stílus.

Rózsaszínes-lilás borító, háttérben a zenekarral, előtérben pedig a művésznő arcával, na és persze az elengedhetetlen hegedűvel. Röviden így jellemezhetném az új korongot. Ha kinyitom a papírtokot, képeket találni Katicáról, mindegyiken más-más ruhában, és egy kártyát, melyen köszönti közönségét, és bemutatja magát. Fő gondolata pedig nem más mint az, hogy neki mindene a zene. Megtaláljuk még a közreműködő művészek és a meghívott fellépők névsorát és a tracklistát is.

Ráhangolódás

Rögtön az elején egy introval indít, majd következik a My man című dal, amelyben még nincs ének. A végén a művésznő köszönti a Művészetek Palotájában megjelent vendégeket, és hangsúlyozza, hogy két ember között legrövidebb út egy mosoly, na meg a zene, majd belecsapnak a közepébe, rögtön egy Louis Amstrong nóta jön: Stompin at Decca, amely szintén csak hangszerek játékából áll, ám kiváló benne Illényi Katica hegedűjátéka.

Ezután búgó hangon felcsendül a női hang, és következik: It had to be you, Frank Sinatra slágere. A musicalek szerelmeseinek kedvez a következő melódia, I will wait for you, ami szívbemarkoló és érzelmes.

Vendégművészek és régebbi dalok

Mézillatú nyár… Aki követi a pályáját a művésznőnek jól tudja, hogy a tavalyi albumáról van szó. El is érkeztünk az első vendégművészhez: Illényi Csaba a színpadon, aki a sztár öccse. Két dalt is együtt adnak elő, mégpedig egymás után, de még később is feltűnik majd.

Végre magyar szót is hallunk, a tizedik dal: Sírj csak szívem, vagyis a Cry Me a River. A régebbi dalokat sem felejtette el, 2002-őt idézi a Sweet Georgia Brown, amelyben a fúvós hangszerek fontos szerepet kapnak. Majd felcsendül zenei kíséret nélkül egy lassú felvétel, az Amazing Grace, amely egy gospel nóta. Az itt fellépő meghívott művészek a Bolky Brothers tagjai, akik vokáloznak a szám során.

Kicsit vidámabb vizekre evezve, ismét magyarul énekel: a Ne félj, ez így most jó, játékos, szvinges felvétel.

Szívbemarkoló melódiák

A két legszebb melódia következik: az első rögtön egy duett, Katica és Bolky Balázs előadásában. A címe: How do you keep the music playing, mely Michel Legrand gyönyörű szerzeménye. Szinte megelevenedik a színpad, és látjuk a két főhőst egy csodaszép musicalben, ahogy harcolnak szerelmükért. Ezt követi egy szívbemarkoló szám: John Williams: Shindler’ List. A szomorú, de mindenképpen tanulságos Shindler listájának betétdala, melyet szinte az összes tehetséges hegedűs eljátszik. Felhangzik a kezdő sor, és összeszorul az ember szíve. S nem csak akkor, ha látta a filmet és hozzákapcsolja a szörnyű képsorokat.

Tánc és diszkó

Ezután hirtelen és nekem egy kicsit meredek is a váltás. Egy ilyen melódia után, kell egy kis idő, hogy leülepedjen a hallott dal, de azonnal belevágnak a folytatásba, ráadásul egy gyors és pattogós számba. Ahogy a cím is mondja: Hallelujha I love him so. Szóval örömdal. Ami nem illik az előző két nóta után.

Katica megosztja velünk, hogy már két órája a színpadon van, és még nem táncolt az ő közönségének, éppen ezért itt az ideje. Pirovits Árpád, sztepp-táncossal adnak elő egy kis bemutatót. Ezt követi ismét Illényi Csabával egy szám, a Tiger Rac, melyben a hegedűvirtuóz megint megmutathatja, mit is tud. Éneket itt sem hallunk.

A két záródal, egy-egy modern, diszkó felvétel, melyet egy dolog köt össze. Az eredeti előadó, aki nem más, mint Máté Péter. A Zene nélkül mit érek én, és az Azért vannak a jó barátok, igazi buli hangulatot teremt. Már az utolsó előtti dalban megköszöni a vendégművészek segítségét, és éneklésre buzdítja a közönséget.

Az ilyen produkció után elengedhetetlen a vastaps a végén. Nem engedik elmenni a színpadról Katicát, és kiharcolják a ráadást, mely méltó zárása egy olyan estének, melyen valódi zenészektől hallhattunk egy csodás dalokból álló csokrot.

– Pernyész Kitti –

[2007.08.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még