2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Gogol Bordello
Legnépszerűbb csengőhangok

Ukrán punk a tengerentúlról

Budapesten koncertezik november 23-án a világ egyik legismertebb roma punk zenekara, a Gogol Bordello. A nagyrészt szláv tagokból álló amerikai zenekar az A38 Hajó színpadán lép fel.

Eugene Hütz 15 éves volt, amikor szüleivel együtt elhagyta Ukrajnát a csernobili katasztrófa után. Lengyelország, Magyarország, Ausztria és Olaszország érintésével jutott el az egyesült államokbeli Burlingtonba, majd 1993-ban költözött New Yorkba. Itt alapította meg zenekarát emigráns orosz és ukrán, valamint helyi zenészekkel.

A banda neve eredetileg Hütz and the Béla Bartóks (Hütz és a Bartók Bélák) volt, ám a frontember szerint „senki sem tudja az USA-ban, hogy ki a fene az a Bartók Béla”, ezért végül Gogol Bordellóként lettek világhírűek. A végső névválasztást Hütz úgy indokolta, hogy míg Nyikolaj Vasziljevics Gogol a nyugat-európai irodalomba „csempészett” az ukrán kultúrából, addig ők ugyanezt szeretnék tenni, de az angol nyelvű világot megcélozva.

Madonnával is zenéltek

Az együttes eleinte orosz roma esküvői zenét játszott. Mostani hangzásviláguk, amelyet a cigányzene és a punk találkozásaként lehet a legtalálóbban jellemezni, néhány tagcsere után alakult ki. Jelenleg játszik a bandában izraeli és etióp muzsikus is.
Sikerüket mi sem jelzi jobban, mint hogy a nyári Live Earth koncerten Londonban Hütz és Ryabtsev, aki szintén az együttes tagja, együtt lépett fel Madonnával. A La Isla Bonitát bolondították meg igazi Gogol Bordellós taktusokkal, tánccal és egy roma dallal, a Lela Pala Tutéval.

Budapesten immár harmadszor


Eddig öt albumuk jelent meg, a legutolsó, a Super Taranta! 2007 júlisában került a boltokba. A zenekar legismertebb számai a My Strange Uncles from Abroad, a Not a Crime és a Start Wearing Purple, amelyeket bizonyára hallhatunk majd a budapesti koncerten is november 23-án.
Nem az A38 Hajón való fellépés lesz az együttes első magyarországi szereplése. 2006-ban a Sziget Wan2-sátorában adtak fergeteges koncertet, idén pedig már a nagyszínpadon zenéltek.

A hajó bizonyára remek helyszín lesz, hiszen az egykori ukrán kőszállítóból lett étterem színpadán már több világhírű együttes kápráztatta el a magyar közönséget.

- Farkas Enikő -

[2007.10.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még