2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Lightosan kezdődött a Hegyalja Fesztivál - képekben
Gázrobbanás után is folytatódik a Hegyalja fesztivál
Íme a teljes igazság a Hegyalja-robbanás kapcsán!
Térdig elmerülő vendégek a Hegyalján - képek az első napról
"A zene az jó"- Hegyalja második nap
A Tankcsapda a Hegyalja trónján - utolsó nap
Képgalériák
Hegyalja Fesztivál 2008 - 1. nap
Hegyalja Fesztivál 2008 - képek a zárónapról
Hegyalja Fesztivál 2008 - Kiscsillag közönségtalálkozó
Hegyalja Fesztivál 2008 - Kowalsky meg a Vega koncert
Hegyalja Fesztivál 2008 - nulladik nap
Hegyalja Fesztivál 2008 - Tankcsapda
Kapcsolatok
Quimby
Ganxsta Zolee és a Kartel
Deák Bill Gyula
Péterfy Bori
Kiscsillag
Hobo Blues Band
Pokolgép
Mantra
Besh o droM
Replika
Blind Myself
Supernem
Junkies
Zorall
Depresszió
Irigy Hónaljmirigy (IHM)
Sing Sing
Juliette and the Licks
Kispál és a Borz
Future Prophecies
Kowalsky meg a Vega
The 69 Eyes
Tankcsapda
Katatonia
Kapcsolódó események
Balatone Fesztivál 2008
[2008. július 23. - 27. ]
EFOTT 2008
[2008. július 16. - 20. ]
Hegyalja Fesztivál 2008
[2008. július 9. - 13. ]

Hegyalja 2008 képekben - hatvanezer ember szórakozott a Tisza parton

Kilencedik alkalommal várták a szórakozni vágyókat Tokaj-Hegyaljára. A program, mondhatni a szokásos volt: több mint kétszáz fellépő, tizenkét külföldi előadó és rengeteg civil- és sport program.

Idén is a Tokajon áthaladó –s már elviselhetetlenné váló- kamionforgalom elleni tiltakozással vette kezdetét a Hegyalja Fesztivál, amely esemény már a kezdetek óta valami nemes cél mellé állt. Annak idején még a tiszai ciánszennyezés (s az ezt követő súlyos környezeti pusztulás) ellen emelték szavukat, s a kilenc év alatt mindig fontos volt a rendezvény életében a környezetvédelem. Ezért is kap külön helyszínt ez a terület, a Zöld Sátorban idén is több prominens vendég beszélt a témáról.

A civil utca egyre nagyobb hangsúlyt kap az esemény életében, ebben az évben már húsz körül volt azon egyesületek és szervezetek száma, akik valamilyen cél érdekében emeletek sátrat.

A Zöld Színpad mellett egy másik „sátrat is nyitottak” a nem(csak) zenei programokra vágyóknak. A Kalamoló a Pocoló sátor szerepét vette át. Egyébként mindkét elnevezés utal a helyi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei (mert a fesztivál helyileg ehhez a megyéhez tartozik) folklórkincsre: míg a pocolás pihenést, lelazulást jelent, addig a kalamolás kavarást, lendületes cselekvést.

Ebben pedig volt is bőven része annak, aki betévedt ebbe a sátorba, mert olyan programokkal színesítették a fesztivál programját, mint a „Szocialista képregény történetét” bemutató előadás, az erotikus népmese vagy a nem létező tárgyak kiállítása. Sokan itt tapasztalhatták meg először azt, amivel talán csak gyermekkorukban rémisztgették őket, vagy a mondavilágból ismertek meg, a tárgyak interaktív bemutatásában pedig nagy szerepet vállalt a két szervező, Buzás Mihály és Zugmann Zoltán.

Több filmet is bemutattak a Kalamolóban, és a közönségtalálkozók is nagy sikert arattak. A korábban meghirdetett Quimby zenekar helyett a komplett Kartel majd a születésnapi koncertturnéját töltő Deák Bill Gyula érkezett az első napon. A sátor persze meg is telt érdeklődőkkel, sőt Bill Kapitány vendégségének hallatán még Ganxtáék is visszamentek, s elfoglalták az első sort. A győri Mediawave Fessztivál igazgatója, Hartyándi Jenő, Péterfy Bori és a Kiscsillag zenekar sem üres nézőtér előtt beszélgetett, s volt akit még egy órás dedikálás után sem akartak elengedni.

Sok sör, sok koncert, sok néző

A fesztiválon minden program rendben lezajlott, nem történt rendbontás és más zavarok sem akadályozták több tízezer fiatal szórakozását. A vendégek komfortérzetét nem csak a korábbinál több mobil illemhely és zuhanyozó növelte, hanem a másfél hektárral megnövelt tábozási lehetőség is.

Az idei rendvezvényt némileg beárnyékolta, hogy egy fiatal pár megszegve a tábor házirendjét és a fizika alapvető törvényeit zárt sátorban, illegálisan maguknál tartott kempingfőző mellett használ nyílt lángot, ezért megsérültek és kórházi ellátásra szorulnak. A kórház tájékoztatása szerint azonban hamarosan elhagyhatják a kórházat, sőt egyikük a baleset másnapján jelezte: szívesen folytatná a fesztiválozást.

Érthető is a nagy sietség, hiszen már a szerdai napon (amit csak 0. napnak hívnak a fesztiválokon) is olyan zenészek léphettek színpadra, mint a Hobo Blues Band muzsikusai, a Pokolgép, a Mantra, a Besh O Drom vagy éppen a Replika és a Blind MySelf.

Aztán a valódi buli csütörtökön indult be. Ezen a napon már láthatóan többen voltak, mint előző este, s ekkor már minden színpad ki is nyitott.
Volt olyan fesztiválozó, aki délután hattól éjfélig csak maximum az illemhelyre ment ki elvégezni ügyes-bajos dolgait (büfé volt benn is), és olyan koncerteket nézhetett végig egymás után, mint a Supernem, a Junkies, a Zorall majd Ganxsta Zolee És A Kartell.

Hazai sztárparádé ez a javából. Persze azoknak sem kellett aggódniuk, akik nem a rockzene oltárán áldozták estéjüket, az MTV színpadán például a hazai blues király, Deák Bill Gyula adott születésnapi koncertet. Bill Kapitány elsőször lépett fel a legnagyobb színpadon, és elmondása szerint ez kimondhatatlan örömmel töltötte el.

Őt a Depresszió, a Quimby és az Irigy Hónaljmirigy követte, utóbbiaknál egy „új taggal”. Ambrus Zoltán még orvosi kezeléseken vesz részt, emiatt nem teljes tagja még a produkciónak. S ugyan a színpadon ott van a fiúkkal, gitáros munkáját az egykori Sing-Sing tag, Csarnoki Antal látja el.

Az első nagy durranást péntekre időzítették a szervezők. Az Egyesült Államokbeli Juliette&The Licks este fél kilenckor kapott helyet a nagyszínpadon, bár többek szerint a színésznő és csapata csak a Kispál és a Borz bemelegítője volt. A „fesztivál legzártabb sátrában” sem unatkozhattak az oda tévedők, hiszen sok hazai fellépő mellett a norvég Future Prophecies pörgette a közönséget.

Fesztiválzárás, nem éppen kifáradva

A legtöbben talán a szombati napra érkeztek, szemmel láthatóan több napijegyes vendége volt a kempingnek, mint az ezt megelőző napokon. Érthető is a kíváncsiság, a kilencedik Hegyalja Fesztivál szervezőcsapata méltó búcsúnapot „dobott össze” közönségének.

A legnagyobb színpadon koraeste Kowalskyék „cuccoltak be”, másfélórás koncertjük alatt megtelt a nézőtér. Kowáék le, The 69 Eyes fel. A stílusában talán leginkább a HIM-hez, Alice Cooperhez és a KISS-hez hasonlítható finn együttes sem vallott szégyent, és remek hangulatot csinált a nagyszínpadon.

Persze aki lemaradt a „goth and rollrol” az sem kell hogy a falba verje a fejét, hiszen őket a Tankcsapda követte egy remek hangulatú koncerttel. Cseresznye már rövid(ebb) hajjal okozott többeknek meglepetést (leginkább azoknak, akik tavaly óta nem látták), maga a show pedig a kivetítőkkel, sok-sok lámpával, és több kivetítővel lett igazán különleges.

Persze erre a napra is akadt még bőven sztárvendég, a svéd Katatonia a DeWalt sátorban adott koncertet, a német N.O.H.A. pedig a Caféban pörgette fel a közönséget.

A kilencedik Hegyalja Fesztivál ugyan véget ért, de a táborlakóknak nem kell, hogy sírásra húzódjon a szájuk. Az EFOTT szerdán kezdődik Dunaújvárosban, a BalaTONE pedig július 24-én Zánkán.

Sőt, a Tokaj melletti esemény jövőre ünnepli tizedik születésnapját, a rendezők pedig hatalmas dobást ígérnek, amihez az előkészületek már meg is kezdődtek. De arról, hogy mi várható 2009-ben a Tisza parton még nem árultak el semmit…

Képgalériák
Hegyalja Fesztivál 2008
Hegyalja Fesztivál 2008 (2)
Képek a zárónapról
Kiscsillag közönségtalálkozó
Kowalsky meg a Vega koncert
Tankcsapda koncert

-ej-

[2008.07.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még