2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Old Man's Music Pub
Kapcsolódó cikkek
A baboskendős Beatrice megmutatta a Petőfi Csarnokban... - képekben
Som Lajos küzd az életéért! Reméljük nyerni fog
Újra Budapesten az Illés-kiállítás
Balesetet szenvedett a magyar énekes - Tunyó állapota stabil!
Többszörös múltidézés Török Ádámmal és a Minivel
Továbbra is életveszélyben van a magyar zenész - Tunyóért koncerttel imádkoznak
Fájdalmasan indult a Neoton koncert, de nagy buli lett a vége
Kapcsolatok
Old Man's Music Pub
Török Ádám
Tátrai Tibor
Deák Bill Gyula
Takáts Tamás
Som Lajos
Piramis
Ferenczi György
Tunyogi Péter
Végvári Ádám
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
Komár László
Dolly
Szűcs Antal Gábor
Nagy Feró
Laux József
Adamis Anna
Locomotív GT (LGT)
Szigeti Ferenc
Szörényi Levente
Máté Péter
Radics Béla
Syrius

Egy férfi zenész női cipője a budapesti Zenészmúzeumban

2003. májusa óta várja látogatóit Magyarország első Zenészmúzeuma, az Old Man’s Music Pubban. Soha rosszabb környezetet egy relikviákban dúskáló, és a rárakódó emlékektől különlegessé lett használati tárgyak sokaságától sorjázó kiállítási vitrineknek!

Az ötlet nem példa nélküli. Danny Friedmann, a Hollies együttes technikusa nyitott kiállítást először 1982-ben, a beatzene műfajalapítóinak a hatvanas évek végétől gyűjtött ruháiból, fotóiból, hangszereiből és használati tárgyaiból Londonban, a legendás Cavern-klubban. A „Pop-Rock Kellék Múzeum” olyannyira felborzolta a kedélyeket, hogy a relikviákból előbb Anglia-szerte vándorkiállítás nyílt, majd közel egyéves amerikai „turné” után, 1984-től 1989-ig a londoni Royal Albert Hall adott otthont a páratlan gyűjteménynek.

Jurca Iván, mint ötletgazda, és a budapesti Old Man’s Pub vezetője, valamint Zoltán János rock-szakíró – a tárgyak szorgos összegyűjtője – közös erőfeszítéseinek eredményeképpen sikerült tető alá hozni hazánk első Zenészmúzeumát. A helyszín úgymond „adta magát”, hiszen a Pub -ban minden este élő zene szól, a hazai rock- és bluesélet élvonalbeli közreműködőivel.

"Playback-huszároknak" keresnivalója itt nincs

Sikerült megfogalmazni azt az alapkoncepciót is, amelytől semmi szín alatt nem voltak hajlandók eltérni a kiállítás megálmodói. Nevezetesen: csakis olyan zenészek fotói és személyes tárgyai kerülhetnek a vitrinek üvegablakai mögé, akik élőben játszanak. Vagyis a „playback-huszároknak” semmi keresnivalójuk nincs ezen a helyszínen! Ez bizony véleményt alkot, egyben kategorizál is, másrészt emlékezteti a Pub közönségét arra a kétségtelen tényre, hogy a hazai beat-, pop-, és rockzene mára méltán foglalta el az őt megillető helyét a művészetek különböző ágai között. Demonstrálja, hogy az elmúlt több mint negyven év alatt olyan zenei művek és alkotások születtek, melyre immáron több generáció büszke lehet.

Első körben Török Ádám fuvolája, a gitárvirtuóz Tátrai Tibor horgászhálója, Deák Bill Gyula ezüst döglánca, Takáts Tamás saját festésű lábgipsze, Som Lajos Piramis feliratú trikója, a Piramis dobosa, Köves Pinyó szegecses bőrmellénye, a szájharmonika-mester Ferenczi György western csizmája, Tunyogi Péter bőrkarkötője képezte a Múzeum kiállítási alapját.

Mivel „csak” a kezdet nehéz, a hír terjedésével egyre több zenész gondolta úgy, hogy féltve őrzött relikviáival hozzájárul a zenei tárgyú bemutató kibővítéséhez. Így került méltó helyére (persze a felsorolás a teljesség igénye nélküli) a P. Mobil vezér Schuster Lóránt „női” cipője, Végvári Ádám fellépő inge, Komár Laci első rock and roll bőrdzsekije, Dolly napszemüvege, Szűcs Antal Gábor western-derékszíja, Nagy Feró Arany Zsiráfja, Laux József dobverője, Adamis Anna LGT-s írótolla, Szigeti Ferenc fesztiválgyőztes pezsgője, Szörényi Levente saját termésű bora…

Személyes relikviák néhai előadóktól is

A látogatók találkozhatnak olyan muzsikusok személyes tárgyaival is, melynek tulajdonosai már nincsenek közöttünk. Így megtekinthető – többek között - Máté Péter saját kezűleg írt naplója, Radics Béla, a magyar gitárkirály öngyújtója, egykori basszusgitárosa, Kun Tamás szemüvege, vagy a nem is olyan rég elhunyt Német Lehel első, magyarországi mobiltelefonja. A szervezők nem feledkeztek meg a legendás Syrius együttes néhai művészeiről sem; Orszáczky Jackie, Veszelinov András és Baronits Zsolt egy-egy tárgyi emléke gazdagítja az amúgy is bőséges látnivalót.

A 2003. május 22. óta látogatható első hazai Zenészmúzeum kirakataiban közel száz zeneművész fotója és személyes vagy szakmai tárgyai láthatók, amely szám mára majdhogynem háromszázra emelkedett.

A magyar beat-, pop-, és rockzene relikviái folyamatosan szaporodnak az Old Man’s Music Pub oldalfalain. A maga nemében páratlan bemutató sok érdekességgel, máshol nem látható különlegességgel szolgálhat az odalátogatóknak.

-Hegedűs István-

[2008.11.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még