15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2020. szeptember 26. | szombat | Jusztina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Janza Kata
Szabó P. Szilveszter

A zene világnapját Janza Katával és Szabó P. Szilveszterrel ünnepeltük

Van az úgy, hogy a musical irodalom gyöngyszemeit olyan helyen találjuk meg, ahol talán nem is számítanánk rá. Janza Kata és Szabó P. Szilveszter a Budapesti Operettszínház két meghatározó egyénisége. A színpadon gyakran alkotnak egy párt, sok darabban játszanak együtt, mégis ritka alkalom, amikor közösen lépnek fel, és régi szerepeik ikonikus dalait adják elő.

Az országot járva tapasztaltam, hogy sok városban épült nívós kulturális központ, melyben lelkes elhivatott művelődésszervezők kínálnak színvonalas programokat a lakosságnak.

Kodály Zoltán, Háry János című daljátéka óta széles körben ismert a dal, „Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik”. A szöveget először Abonyi Lajos író jegyezte le a saját falujában, Abonyban. De azt már kevesen tudják, hogy a két torony ölelésében egy csodálatos több célú Kultúra Háza is megépült. Az épület könyvtárnak, zeneiskolának és művelődési háznak ad otthont. Itt ünnepeltük Katával és Szilveszterrel a jeles napot.

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. Kata szerint nagyon fontosak a világnapok, mert felhívják valamire a figyelmet, ami mellett hajlamosak vagyunk elmenni a rohanó hétköznapokban. Ilyenkor egy picit odafigyelünk, összeszedjük a gondolatainkat, ünneplőbe öltöztetjük a lelkünk. Számára a zene világnapja mellett ugyanolyan fontos a színházi világnap is. Úgy érzi, azt tapasztalta, hogy az embereknek nagy szüksége van a lelki feltöltődésre, az élményekre.

A koncerten valódi ajándékokat kapott a közönség, Szilveszter egyebek mellett Maxim de Winter (Rebecca), Halál (Elizabeth), Kőnig tanár úr (Abigél) szerepeiből idézett. Az este legmeghatóbb pillanatát a Ne menj el - című dallal kaptuk tőle.

Kata meglepte a közönséget, a régi nagy ívű dalok mellett újdonságként A legnagyobb showman című musicalből énekelte a díva dalát a Never-t.  Fekete Sándor készítette el a magyar fordítást, mellyel Katát kereste meg.  Így már sokakhoz juthat el a dal üzenete, a magyar cím: Ne várj.

Énekeltek duettet az Elizabethből, és kaptunk egy kis prózai jelenetet. Szituációs gyakorlatnak is megfelelt volna a Rebecca című musicalből Mrs. Danvers és Maxim de Winter találkozása, a játékot az adta, hogy Kata és Szilveszter megállapodása szerint, a szöveggel a szereplők hátsó szándékát fejezték ki. Természetesen nagyon vicces jelenet kerekedett a színpadon.

Az abonyi közönség méltóképpen ünnepelte meg a zene világnapját, csodálatos élménnyel gazdagodtak.

Janza Kata és Szabó P. Szilveszter a koncert előtt nyilatkozott a Zene.hu-nak, zenéről, csendről, színházról, családról kérdeztük a művészeket. A velük készült interjúkat hamarosan olvasni lehet az oldalon.

Jagri Ágnes

[2019.10.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Kreatív, ügyeskezű gitáros kerestetik zenekar [2020.09.15.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Megnéztük! Neoton koncert volt a Skanzenben - képekkel
A Szentendrei Skanzen rendkívül...

Képes beszámoló - La Mancha lovagja a Budapesti Operettszínház színpadán
Szeptember...

Elisabeth musical - élménybeszámoló képekkel
Maszkabálról jött a hír - Képes beszámoló Fenyő Miklós koncertjéről
Ünnepi rockopera-gála a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Best of Geszti - képekben
beszámolók még