2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Meglepő dolgok, amelyek Madonna dala mögött bújnak meg
Madonna élete hiányzik a honlapjáról - mit ér ez?
Frakkban lép fel Madonna a világkörűli turnéján?
Kapcsolatok
Madonna

Madonna sokáig szegényesen élt

Bay Cityből a világ tetejére: balett-táncosként kezdte, popénekesnőként jutott a csúcsra, de világra szóló sikerei mellett botrányai és bukásai is akadtak szép számmal az ötven éve, 1958. augusztus 16-án született Madonnának.

Madonna Louise Ciccone Ritchie 1958 augusztus 16-án született. Ismertebb nevén Madonna, egy Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai popénekesnő, dalszerző, filmproducer, táncos, színésznő és divatszimbólum.

2000-ben a Guinness World Records listája alapján a legsikeresebb női zenei előadóművész, albumjaiból világszerte 120 millió kelt el.
Austinban, Texas-ban született, harmadik gyermek volt a hat közül, anyja Madonna Louise Fortin francia-amerikai származású, apja Silvio „Tony” Ciccone , olasz-amerikai. Katolikus családban nőtt fel Detroit külvárosaiban. Anyja mellrákban halt meg 30 évesen, apja később összeházasodott a család házvezetőnőjével, akitől még két gyermeke született.

Tanulmányai során táncos ösztöndíjat kapott a Michigan-i Egyetemre, amit 1978-ban másodévesként elhagyott és New Yorkba költözött, ahol sokáig szegényesen élt, akt fotózásokat is vállalt:  "Először ültem repülőn, először taxiztam. 35 dollár volt a zsebemben. Ez volt a legbátrabb dolog, amit életemben tettem" - vallotta be utóbb.

A "Nagy Almában" ekkor még javában tombolt a diszkóláz, ő Patrick Hernandez táncosaként lett a klubélet egyre ismertebb arca. Saját együttest alapított, dobolt és gitározott, sikert mégis szólóban ért el.

Az Everybody-val indult

Első száma Everybody címmel jelent meg 1982-ben, ezt a Madonna címet viselő album követte. Rövid idő alatt divatdiktátorrá vált, ő vezette be a nyolcvanas éveket. A Like a Virgin révén szupersztárrá avanzsált, fellépett az első MTV Video Music Awards díjkiosztón is. 

Aa filmes karrierbe 1985-ben vágott bele, a Kétségbeesve keresem Susant még viszonylag tisztességes kritikákat kapott, később viszont a legrosszabb filmeknek járó Arany Málna-díjat 15 jelölés mellett 9 alkalommal ítélték neki oda és az évszázad legrosszabb színésznőjének is megszavazták.

Provokált és polgárt pukkasztott, a Papa Don,t Preach (amit sokan a pápára vonatkoztattak), a Like A Prayer című dal, a True Blue és a Who,s That Girl című lemez kiváltotta a Vatikán haragját, II. János Pál pápa már-már eltiltotta az olaszokat koncertjeitől.

Turnéin mégis mindig megtelt a nézőtér, lemezei milliószámra tűntek el a polcokról. Álomszerződést kötött a Pepsivel, amely a Like a Prayer körül dúló vihar nyomán meghátrált - a dal mégis a külsejét kaméleonként változtató ikon karrierjének egyik legnagyobb slágere lett. Az azonos című albumról a Rolling Stone magazin azt írta: "amilyen közel a popzene a művészethez csak lehet".

Szerényen fogyott az Erotica

Elvált Sean Penntől, a kilencvenes éveket már Warren Beatty barátnőjeként kezdte - nemcsak a Dick Tracy című filmben, hanem a magánéletnek nevezett showműsorában is. Minden korábbi botrányát felülmúlta a Blond Ambition Tour, a színpadon önkielégítést imitáló, szadomazo elemeket bevető Madonnával.

A közvéleménynek mégis kezdett elege lenni a túl sok szexből, az Erotica album már szerényebben fogyott, csakúgy mint a Bedtime Stories. A kilencvenes évek közepén kiadott egy válogatást, bezsebelt egy Arany Glóbuszt az Evita címszerepéért és megszülte lányát. Csak ekkor szánta rá magát az újításra, 1998-ban jött ki a kritikusok által legjobbnak tartott lemeze, a Ray of Light, az electronicát, technót és trip hopot ötvöző album három Grammy-díjat söpört be. A Music, a Confessions on a Dance Floor újabb sikertörténet volt a 400 millió dollárt érő, hosszabb ideje Angliában élő énekesnőnek.

Mivel színészként inkább kudarcokat volt kénytelen elkönyvelni, inkább producerként, íróként és rendezőként próbálkozik. Szinte minden vallást kipróbált, az utóbbi években kabbalista. 2000 óta a brit rendező Guy Ritchie felesége, két gyereke mellett örökbe fogadott egy malawi kisfiút. Az ötvenéves popikon augusztusban turnéra indul, születésnapi buliját azonban elhalasztotta: kificamodott a bokája.

Olvass tovább: Madonna élete hiányzik a honlapjáról - mit ér ez?
Meglepő dolgok, amelyek Madonna Music című slágere mögött bújnak meg

- MTI -

[0000.00.00.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még