2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt szeptember 2-án? - a nap viccével
Kapcsolatok
Varnus Xavér
Johann Sebastian Bach

Varnus Xaver filmsorozata ma este indul

Johan Sebastian Bach életéről forgatott filmet Varnus Xaver. Ebből az is kiderült: a zeneszerzőnek volt magyar felmenője is.

Az egyedülálló sorozat szeptember 2-án este 22 óra 55 perckor kezdődik az m1-en. A kéthetente sugárzott műsorban Varnus Xaver Johann Sebastian Bach életét és munkásságát mutatja be 9 epizódon keresztül, végighaladva eisenachi szülőházától pályájának utolsó állomáshelyéig, a lipcsei Tamás templomig.

„Amióta gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a zenével, azóta úgy gondolom, hogy Johann Sebastian Bach zseni. Én már eddig is, koncertjeim során igyekeztem kóbor prófétája lenni a zeneszerzőnek, ezzel a sorozattal azonban méltó emléket állíthattam a számára, amivel egy álmom is valóra vált. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek és a munka minden percét élveztem.” – mondta Varnus Xaver, aki leginkább azt tartja meglepőnek, hogy milyen körülmények között született meg Bach páratlan életműve.

A kisfilmekből ugyanis kiderül: a komponista hat gyermeket nevelt fel. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, egy iskola pedellusa és egy templom karnagya volt, így jobbára éjszakánként volt ideje nagyszerű műveit megkomponálni. Életművének ugyan csak a harmada maradt fenn, de arról is azt mondják megismételhetetlenül gazdag.

Zenészcsaládból származik

„A legérdekesebb szerintem az lesz a nézők számára, hogy bemutatjuk Bach családfáját. Tudósok kimutatták: a világhírű zeneszerző szépapja magyar volt. Pozsonyban molnárként dolgozott, de maga is szerette a zenét, sőt muzsikált is: hárfán játszott. Bach családjában a zene évszázadokon keresztül jelen volt, olyannyira, hogy Németországban a név már-már a muzsikus szinonímájává vált. Egy fennmaradt dokumentum szerint amikor egy fejedelem udvari muzsikust keresett magának, egyszerűen azt írta: Bachot keres. Czeizel Endre neves genetikussal is beszélgettem erről, valóban genetikai csodának tartom, hogy egy családban, ahol generációkon keresztül sok-sok átlagos képességű zenész van, hogy születik egyszer csak egy zseni” – tette hozzá Varnus Xaver a Reggel.hu-nak adott interjúban.

Az eredeti helyszíneken forgatott filmben olyan kiváló muzsikusok szólaltatják meg az emberi történelem legnagyobb zeneszerzőjének műveit, mint Helmuth Rilling, Vásáry Tamás, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Tamás templom nagyhírű fiúkórusa.

- bíró -

[2008.09.02.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2008.09.02. 13:38 • [1]
Ez az a sorozat, amiben elhangzott a Császár Előddel készült csodás remix?

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még