2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Anima Sound System: We Strike!
Kapcsolatok
Anima Sound System

Jogi esetek

Anima Sound System: We Strike!

Kétségtelen, Szombathely szabadcsapata, az Anima Sound System 2003-as „Aquanistan” című munkájával válogatott kerettagságot nyert a hazai mainstreambe. Priegerék azonban nem érzeték jól magukat a rádiós játszási listák felső tartományiban, februárban megjelent „We Strike!” című dolgozatukkal hadat üzennek mindennek és mindenkinek.

A csapat az utóbbi években jelentős tagcseréken ment át - Németh Juci helyére Kása Juli érkezett Prieger Szabolcs távozott a zenekarból - egy pillanatra már úgy tűnt mindennek vége. De nem. Az új album, talán az Anima eddigi legkiforrottabb, legradikálisabb vállalása lett, amin az egyértelmű Asian Dub Foundation hatásokon túl, több eddig a csapat zenéjében még fel nem tüntetett popcredit is megtalálható. Priegerék ezúttal is jó érzékkel válogatták ki közreműködő zenészeiket. A Mercury díjas korábban Roots Manuva-val és DJ Vadim-mal is együtt dolgozó Jeremy Thompson mellett, itt találjuk, Csigó Tamást a Beat Dis-ből, az Asian Dub Foundation kötelékébe tartozó Ghetto Priestet és Aktarvatat. Ferenczy György szájharmónikást, Noam Chomsky, USA-kritikus filozófust, a világ leggyorsabb Mc-jeként számon tartott JC001-et, aki korábban Natacha Atlasz, Sting vagy épp George Clinton koncertjein működött közre, az EZ Rollers holdudvarához tartozó Heidi Levo énekesnőt, Lukács Miklós cimbalmost és Mc Jez-t. A „We Strike!” felvételeire Los Angelesben és Budapesten került sor. Az album gondozását CLS kiadó a német Mole –lal közösen vállalta.

A totális diktatúrák bukása után itt az újabb, a nagyvállatok pszichikai terrorja. (Ajánlott mozi: Mark Achbar – Jennifer Abbott – Joel Bakan: The Corporation) Az elnyomás alig érzékelhető, szó sincs fasiszta koncentrációs táborokról, kommunista Gulágról, csak reklám van, tévé, virtuális élvezetek, fogyasztási hajsza, fetisizált anyagi javak. Egyszer használatos világban élünk. Kilúgoznak minket. Beigazolódik az Orwelli-i jóslat, „Szép Új Világ”, ahogy azt Huxley álmodta. A We Strike! egyfajta iránymutatás, civil program, példázat ha úgy tetszik.

A nyitó dubos „Get Up”-ban a cimbalom, hegedű és zongora hangminták felett Noam Chomsky hangját halljuk. Megvan az üzenet. „Trubul Ek Vorba” - balkáni ízek és roma folk keveredik, dance hallal keleti motívumokkal. Perfekt. Az Asian Dub Foundation hatását mutató „World At War” háborúellenes kiáltvány, éles fúvósokkal, némileg a Chemical Brothersre hajazó savas alapokkal. Ferenczy szájharmonikája, és Mc Jez dumája nagyon rendben van. A The Beatles egykori remeklése a „Revolution” rövid bluesos harmónika bevezetés után valami egészen valószerűtlen reaggebe vált. A trip hopos - savas alapon megszólaló „Technotoys Blues” - klasszikus fúvós hangminták, elszállt szaxofon, széttorzított elektromos gitárok. A korai Massive Attackot idéző „Like A Massive Tree” hip hopja a lemez egyik legfigyelemreméltóbb trackje. „But Gindura” szitár, elszállt dub, pszichedelikus, r'n'b-s, soul-os alapok és Kása Juli kivételes éneke. A jiddis muzsikát beidéző „Colours” egyaránt juttathatja eszünkbe Bob Marley elszánt „Fight for your rights” kiáltványát, és az Asian Dub Foundation hatását. „Travel With Cimbalom” trip hop, cimbalom, cigány népzene, keleti ízek. Multikultúra felsőfokon. A hip-hop és a dancehall hatásokkal operáló Jeremy Thompsonnal rögzített More Fire az album első kislemez sikere. A Massive Attack „Unfinished Symphaty”– ének hangulatát hozó „Open Your Eyes” popos, trip hopos, soul-os hangulatába a zseniálisan visszhangosított kórus gospeles ízeket csempész. We Strike! című táncos ugrálós, savas, Chmical Brothers megoldásokat mutató felvétel keleti hangmintái a legtermészetesebb módon keverednek a zsidó népzenével és a raggával. A lemezt az A38 hajón rögzített ADF közreműködésével felvett „Feed Your Mind!” zárja.

Az Anima Sound System „We Strike!” című munkája egyértelmű politikai kiáltvány. Nyílt tanulságtétel az emberi jogok fontossága mellett. Radikális, elgondolkodtató, invenciózus vállalkozás. Kemény ugyanakkor kísérleti, az elektronikus zene határait feszegető szónikus
hadüzenet. A lemez remixeit tartalmazó album idén ősszel kerül a boltok polcaira.

Radics Gábor

[2006.03.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még