2024. május 8. | szerda | Mihály nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hair - háromszázadszor!
A Rudolf ősbemutatójára készülnek az Operettszínházban
Képgalériák
Attila a BKK-ban február 5-én
Németh Attcsi
Németh Attila ll.
Kapcsolatok
Németh Attila

Hűség, játék, magány, és emlék

Színpad: Szentség. Ez a színpad is, az Operetté. Mindig azon gondolkozom, micsoda hatalmas lények töltötték már be ezt a teret. Még az üres színpadnak is van lüktetése. Amikor véget ér az előadás, akkor is. A nézőtér is lüktet. Furcsa sötét van, de azok a pillanatok mind ott léteznek, pulzálnak, és körbevesznek mindent. Ez is egy másik, párhuzamos világ, kiragadva az életből. Szeretem.

Mélység: Egy előadásban, egy színész játékában tükröződnie kell annak a mélységnek, amit ő az egész életében megél, akár rosszban, akár jóban, és ez a legtöbbször megmutatkozik a színházban. Kell ahhoz, hogy elhihesd egy színésznek, hogy amit mond, az úgy is van.

Harc: Bennünk van, de vajon mikor jön el az a pillanat, amikor már nem harcból áll az élet, hanem közös építkezésből. Az emberiségnek a sajátja, hogy minden pillanatban harcolunk valamiért. De emellett próbatétel is. Sajnos, mint ahogy nem a barátság korát éljük, a tisztességes harcét sem. A harc alattomossá vált, és ez ellen nem tudsz mit tenni, egyszer csak ott a penge az oldaladban. Ezekben a harcokban olykor kicsit elveszek, néha alul is maradok, de azért megpróbálom megállni a helyemet.

Fekete: Mély. Szeretem a feketét. Jól érzem magam benne, megnyugtat. Erős, intenzív, őszinte. Fehér. A kedvenc színeim. A zongora billentyűi is fekete-fehérek.

Ünnep: Még nem sikerült igazán beleérkeznem. A kötelező ünnepeinket se azzal a boldogsággal élem meg, mint ahogyan kéne. Régebben voltak közösségi ünnepek, főleg vidéken, de mostanára elveszítettük az igazi értéküket. A mostaniakról már azt se tudjuk gyakran, miről szólnak, fogalmunk sincs, hogy mit ünneplünk. Ünnep számomra inkább egy olyan nap, amikor jól sikerül egy előadás, vagy egy olyan nap, amikor történt valami mély, megindító, szép dolog.

Állomás: József Attila. Vasút. Az élet vonala. A bejárt állomásokat, melyek bizonyos korszakokhoz kötődnek, jobban meg kellene figyelnünk, de mindig csak utólag tudjuk, hogy hol is voltunk. „Vasútnál lakom. Erre sok / vonat jön-megy és el-elnézem, / hogy’ szállnak fényes ablakok / a lengedező szösz sötétben /”(József Attila: Eszmélet 1933-1934 tele)

Idő: A zenében lévő idő nagyon érdekes. Van benne egy furcsa tempó, amit lehet változtatni. Mintha az idő nem annyi lenne valójában, amennyi. Lehet dallamilag úgy sáfárkodni, hogy kibővítheted. Van benne egy furcsa másodidejűség. A leggyorsabb tempóban játszódó darabban is mindenre van időd, ha ott vagy minden hang mögött. Ha nem, akkor csak rohansz, hajszolod. Ha benne vagy, akkor kitágul az idő.

Hűség: Sajnos ritka, de én hiszek benne, és megpróbálok minden áron hűséges maradni a szeretteimhez. Nem csupán a párkapcsolatról beszélek, hanem általában mindenféle emberi kapcsolatról.

Fehér: A hó tisztasága és szépsége. Ez is összefügg a feketével, a két véglet. Bizonyos kultúrákban a gyász színe, és szerintem szebb gyász-szín, mint a fekete. Jobban kifejezi a túlvilághoz, egy transzcendens léthez való tartozást, legalábbis számomra.

Bűvölet: Színház. Az egész színpadi lét egy bűvölet. Akik ide járnak, azok mind ebben élnek, és ez jó, mert valami teljességet ad, szépséget pótol az életükben – és természetesen a miénkben is.

[2006.05.08.]

« előző oldal  (3. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még