2024. június 16. | vasárnap | Jusztin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Corey Taylor hatalmas sikerű, CMF2 című szólóalbumának turnéjával Budapesten!
A Scorpions egy vadonatúj show-val tér vissza Budapestre!
Yungblud, a Z-generáció hangja nyáron a Budapest Parkban hozza össze az embereket
Bryan Adams visszatér Budapestre
Paul McCartney halott a Carson Coma új dala szerint
A Frank Turner and The Sleeping Souls nálunk is bemutatja új lemezét
Marcus & Martinus az egypetéjű ikrekből álló norvég pop duó Budapesten
A Rise Against visszatér a Budapest Parkba
Kapcsolatok
Live Nation Magyarország
Söndörgő

A Söndörgő új lemezét mutatja be az Eiffel Műhelyházban

A Söndörgő zenéjében egyszerre keveredik a tradicionális zenék ősisége, a klasszikus zene kifinomultsága, a rockzene energiái és Bartók gondolkodásának tisztasága. A nemzetközi világzenei színtér egyik legsikeresebb hazai zenekara karrierje során most egy új mérföldkövet ünnepel, idén nyáron megjelenő Gyezz című albuma ugyanis a neves Ground Up Music-nál jelenik meg. A Gyezz lemezbemutatója november 15-én lesz, az Eiffel Műhelyházban.

A Söndörgő 1995-ben alakult, a mai tagok szinte együtt nőttek fel a zenekarból, az öt zenészből ugyanis négyen ugyanabba a zenész családba tartoznak: a három testvér - Eredics Áron, Benjámin és Salamon - és unokatestvérük, Eredics Dávid. Szellemi hátországukat a közel ötven éve fennálló, autentikus délszláv népzenét játszó, legendás Vujicsics Együttes jelenti, benne további Eredics-muzsikusokkal, apa- és nagybáty-figurákkal. A Söndörgő tagjainak zenei nevelése tehát Kodály Zoltán ideáljának megfelelően kilenc hónappal a születésük előtt kezdődött.

A zenekar elsődleges hangszere a szerb és magyar népzenében egyaránt népszerű tambura, de hangzásképük fontos elemét képzeik a különböző fúvósok és a harmonika is. Tradicionális délszláv zenét játszanak, innovatív módon, a tradicionális zenére nem muzális rekontrukcióra váró tárgyként tekintve, hanem élő és lüktető alapanyagként, inspirációs forrásként.

Mélyen ismerik zenei világuk gyökereit, ha kell, tudományosan is (mind a négy Eredics-tag tanít a budapesti Zeneakadémia Népzene Tanszékén), számukra mégsem az az érdekes, hogy a tradicionális zene mit jelentett egykor, hanem az, hogy mit jelenthet ma, és mit jelenthet holnap. Első lemezeik még erőteljesebben szóltak arról, hogy mit tudnak a hagyományból magukba szívni – ezt tükrözi egyebek mellett közös albumuk a macedón zene legendájával, Ferus Mustafovval –, a 2010-es, hatvan országban forgalmazott Lost Music of the Balkans című lemeztől fogva azonban érdeklődésük egyre inkább arról szól, hogy mit tudnak a hagyományhoz hozzáadni. 2019-es lemezük, a Nyolc 8 Nyolc már egy műfajokon túli világ képviselője: a műfaj itt már maga a Söndörgő volt. 

A zenekar számára 2024 egy újabb fordulópontot jelent, hiszen új lemezük a nagyrabecsült Ground Up Music kiadónál jelenik meg. A Gyezz című transzformatív erejű új lemezük idén nyáron érkezik, amelyen az illusztris jazz szaxofon művész, Chris Potter is közreműködött. Az új albummal így folytatják a Lost Music of the Balkans által megkezdett utat, amely zenei világában a klasszikus zenei igényű kompozíciók és a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk kapnak terepet, bemutatva, hogy tökéletes megférnek egymás mellett, ahogy a legkülönbözőbb forrásokból származó inspirációk is összeolvadnak az utánozhatatlan Söndörgő-stílusban. Az új albumot a zenekar egy különleges helyszínen, az Eiffel Műhelyházban mutatja be Magyarországon először, november 15-én.

Jegyek

Fotó: The Orbital Strangers

[2024.04.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még