Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. április 23. | kedd | Béla nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

A különleges tűz Szegedet is felperzselte - exkluzív interjú a főszereplővel 

Vastapssal és lábdobogással díjazta a Szegedi Szabadtéri Játékok többezres közönsége Törökország Guiness-rekorder tánccsoportját, az Anadolu Ateşi-t.

A show néhány perces késéssel, 21 óra után kezdődött, és valósággal lenyűgözte a szegedi közönséget. A török néptáncokat a modern tánccal, balettel és szteppel ötvöző Anadolu Ateşi (vagy ahogy külföldön ismerik: Fire of Anatolia – Anatólia Tüze) tűzbe borította a színpadot és a nézők lelkét is a szenvedélyes, látványos, professzionálisan kivitelezett műsorával. A produkcióban a táncelemek keveredésén kívül a kultúrák kavalkádját is megfigyelhette a közönség.

Vallási képek és 218 lépés percenként
Engem teljesen szíven ütött a gyönyörű Szegedi dóm előtt felállított színpadon megjelenített, különböző vallásokat ábrázoló táncjelenet. A koreográfusok ügyeltek rá, hogy mindegyik vallás egyformán szerephez jusson a darabban: láthattuk, amint Jézus életre kelti a holtlakat, ahogy Mevlana dervisei átszellemülten kerengenek, vagy ahogy egy zsidó asszony imádkozik a siratófalnál. Mindezek tökéletes harmóniában, modern balett elemekkel megjelenítve. De természetesen a showban helyet kaptak az úgymond „hagyományos” török elemek is, mint a halay vagy az elmaradhatatlan orinetális hastánc. Azután elbűvölve, lélegzetvisszafojtva figyeltük, ahogy hatvan táncos egyetlen sorban egyszerre mozog, hihetetlen gyorsasággal: pontosan 218 lépéssel percenként, amivel 2005-ben Guiness-rekordot döntöttek.

Törökország egyik legjobb balett táncosa formálta meg Jézust
A színek és érzések kavalkádja közé be-beiktattak néhány nyugodtabb, harmonikusabb balett-jelenetet is, amelyek során megbizonyosodhattunk arról, hogy ezek a táncosok nem csak a néptánchoz értenek kiválóan. Ahogy riportalanyom Oktay Keresteci, a társulat balett-mestere és koreográfusainak egyike fogalmazott: „A táncosok többsége néptáncosi múlttal rendelkezik. Mi tanítjuk meg nekik a balettet, a jazz-t, a szteppet vagy a stretch-et.”. Oktay maga Törökország egyik legjobb balettáncosa, aki még most, 48 évesen is lenyűgöző szólókkal kápráztatta el a szegedi közönséget. Többek között Jézus karakterét is ő formálta meg az előadás során.

A nagy találkozás
Oktay-jal még az előadás előtt találkoztam, miután a tánccsoport turnémenedzsere kedvesen és mosolygósan beengedett a kulisszák mögé, teszem hozzá egyedüliként a sajtó képviselői közül. Valószínűleg azzal nyertem meg magamnak, hogy az interjút megelőző egyeztetések során végig törökül társalogtunk. A színpad mögött táncosok melegítettek, erősítettek, miközben Oktay-jal leültünk beszélgetni. A balettáncos széles mosollyal közölte, hogy nagyon szeretik Magyarországot, mert „nagyon meleg fogadtatásban részesültünk, úgy tűnik, nagyon szeretik itt a törököket.” Bár ezen valószínűleg sok magyar jót derülne, ám a társulatot valóban nagy szeretettel fogadta mindenki. „Semmilyen problémába nem ütköztünk itt, nagyon jó a hangulat, és hát ez a színpad!”, mondta Oktay. „Ez hihetetlen élmény, egy ilyen színpadon, egy keresztény templom előtt fellépni. Ez az első alkalom, hogy ilyen helyen tartunk előadást. Különösen érdekes, mivel az új produkciónk, a DAWOOL a vallások bemutatásával kezdődik. Megjelenik Jézus, megjelennek az iszlám képviselői és a zsidóság is. Mindezt egy templom előtt előadni nagyon érdekes, engem nagyon megérintett, remélem a közönség is így érez majd”.

Egy kis történelem
Ha már Magyarországról kezdtünk el beszélgetni, rögtön meg is tudakoltam Oktaytól, hogy lát-e bármiféle hasonlóságot a magyar és a török néptánc vagy éppen a népi viseletek terén. Hiszen annyit vitatkozunk a magyarság török eredetéről! „Nos, nem mondhatnám, hogy sok egyezést fedeztem volna fel a kettő között”, mosolyogott Oktay, aztán elgondolkodott, majd folytatta: „Igazából, a magyar és a török testvérnép. Nagyon sokáig éltek itt a törökök, biztos hogy vettünk át egymástól elemeket a néptánc tekintetében. A népi viseletben viszont nem látok hasonlóságokat. Törökországot hét nagy vidékre lehet osztani, minden vidék minden egyes falvának szinte más és más a néptánca, a népviselete. Nagyon gazdag kultúra a mienk.”

Elképesztő számadatok
Azt is megtudtam, hogy amikor az Anadolu Ateşi története 1999-ben elkezdődött, a társulat kitalálója és vezetője, Mustafa Erdoğan 3000 néptánc elemből válogatta ki azokat, amelyeket az első néhány műsorban felhasználtak. 200 táncos közül 60-at válogattak be a társulatba, majd közel két évig tartott, míg a táncosokat felkészítették. Erdoğan maga is koreografál és tanít, az ő területe a délvidéki táncok és a halay, míg Alper Aksoy felel az égei-tengeri vidékek táncelemeiért, Oktay pedig a társulat balett és modern tánc tanára és koreográfusa.

[2007.08.03.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Japán Kristálygomba eladó! egyéb [2019.04.21.]
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.04.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Wolf Kati: "Óriási élmény volt"
A Magyar Kulturális Hetek keretében a február 7. és május...

Big Band Napon jártunk - képek az eseményről
Big Band napot tartottak április 7-én az...

Varázsos éj - Loreena McKennitt zenéje az Aréna színpadán
Befejeződött a Quimby Family Tugedör turnéja - képek a Barba Negrából
A Road zenekar koncertjeitől volt hangos a főváros a hétvégén! Képes beszámolót hoztunk!
Képes beszámoló! ABBA tribute show a Papp László Arénában is
Bódottá volt a HoneyBeast koncertje a Barba Negrában - képekben
beszámolók még