2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Roy Orbison: The Soul of Rock and Roll
Kapcsolatok
Roy Orbison
Traveling Wilburys
Elvis Presley
Bob Dylan
George Harrison
Tom Petty
Van Halen
Eagles
Jerry Lee Lewis
Johnny Cash

Százhét dallal emlékeznek Roy Orbisonra

Négy lemezen 107, részben ismeretlen dalával emlékeznek Roy Orbisonra, akit méltán tartanak a rock and roll egyik legszebb hangjának, még ma, 20 évvel halála után is. Elvis Presley az érzékiség, a lázadás megtestesítője volt, Orbisont lélekkel teli hangja tette a műfaj óriásává, a rockballada megújítójává.

A The Soul of Rock and Roll című válogatás a napokban jelent, s minden korábbinál teljesebb portrét tár fel a rock and roll és a pop nagyszerű énekeséről, szerzőjéről.

Súlyos tragédiák kísérték Roy Orbison életét: első felesége, Claudette motorkerékpár-balesetben halt meg 1966-ban, két fia 1968-ban vesztette életét, amikor háza leégett. A tragédiák megtörték, de ő talpon maradt, sőt a 80-as évek végén régi fényében tündökölt. E siker kiteljesedését azonban nem élvezhette: két nappal egyik óriási sikert arató koncertje, s nem sokkal kitűnő "visszatérő" lemezének megjelenése után, 1988 december 6-án, 52 évesen szívrohamban elhunyt.

Roy Orbison zenében nem volt az a magányos fickó, akiről Only The Lonely című dala szólt: az 50-es évek derekán együtt koncertezett és lemezt készített Johnny Cashsel, Jerry Lee Lewisszal és Carl Perkinsszel. A Big O-ként emlegetett énekes pályája kezdetén bírta az iramot Elvis Presleyvel, aki a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott róla. 1963-ban turnézott Európában a Beatlesszel. Koncertezett a Rolling Stonesszal is, amely ugyan más gyökeresen más stílusban zenélt, de tagjai nagy tisztelettel néztek fel "Mr. Orbisonra", aki keresztnevükön szólította a rock and roll fenegyerekeit.

A nyolcvanas években turnézott az Eagles és a Van Halen együttessel, duettje K. D. Langgel és Emmylou Harrisszel Grammy-díjat érdemelt. A 80-as évek végén fellépett és lemezt készített Bob Dylannal, George Harrisonnal, Tom Pettyvel és Jeff Lynne-nel a Travelling Wilburys együttesben. Roy Orbison 1987-ben került a rock and roll halhatatlanjai közé.

A válogatás első és egyik leghíresebb dalával, az Ooby Doobyval kezdődik, s olyan korai gyöngyszemek követik, mint a Trying To Get To You, a Rock House, a You,re My Baby vagy a mások előadásában ismertebb Tutti Frutti. A 60-as évekre Orbison sokat visszavett a tempóból, a líra került előtérbe. Ezekből az évekből a This Kind of Love, a halott feleségnek címzett Claudette, az Only The Lonely, a Kék bársony című filmből is ismert In Dreams, a Pretty Woman, a Crying és az It,s Over sorakozik az új albumon.

Tizenkét, korábban nem ismert dalt (köztük az It's Over koncertváltozatát) özvegye, Barbara Orbison hangtárából bányászták elő. Felkerült az összeállításra utolsó sorlemeze, a Mystery Girl több dala, köztük a California Blues, a You Got It, a Love is So Beautiful.

-Kovács Miklós/MTI-

[2008.10.14.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
2008.10.14. 17:19 • [1]
Ellis Amburn Roy Orbison-ról szóló könyve megemlíti, hogy Orbison eredetileg Elvis-nek akarta felajánlani az egyik legnagyobb slágerét, az 1960-as Only the Lonely c. számot. Úton Nashville felé egy barátjával megálltak Memphisben Elvis háza előtt, és beküldtek az őrrel egy üzenetet. Elvis azonban nem jött ki a kapuhoz, csak visszaküldött az őrrel egy rövid üzenetet, azzal, hogy mindenki alszik a házban, és majd Nashville-ben találkoznak. Így aztán Orbison saját maga vitte sikerre az Only the Lonely-t. Egyébként az USA-ban második lett a slágerlistán, Elvis örökzöld slágere az It's Now or Never tartotta távol az első helytől. Angliában viszont az Only the Lonely két hétig volt slágerlista vezető szám.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még