2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sztárszereposztással debütál a Chicago Szegeden
Már építik a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri helyszínét
Újdonsággal köszönti a nyarat a Szegedi Szabadtéri újszegedi színpada
Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok Chicago előadásának próbái
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad
Újszegedi Szabadtéri Színpad

Tündöklés és mélység - La Traviata a Szegedi Szabadtérin

Káprázatos látványvilággal kel életre Verdi egyik legnépszerűbb operája a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A La Traviata legújabb szegedi előadását, Juronics Tamás rendezésében, július 29-én mutatják be a Dóm téren.

Több, mint 150 éve töretlen népszerűségű opera, Verdi La Traviatája érkezik július végén a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára. Az ifjabb Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján íródott zenemű Violetta Valéry, a nemes lelkű kurtizán történetét mutatja be, amelynek középpontjában a szerelem – legyen éppen felemelő, kicsinyes, felszínes vagy örökké tartó -, a társadalmi konvenciók, az előítéletek, a talmi és a valódi értékek ellentéte áll.

A szívszorító operát a Kossuth-díjas koreográfus, zenés előadások rendezője, Juronics Tamás viszi színre a Szegedi Szabadtéri önálló produkciójaként. A művész elárulta, örökérvényű műről van szó, nem áll szándékában túlságosan meghökkentő elemekkel, külsődleges jelentésrétegekkel felruházni az előadást: „A Traviata cselekménye, benne a karakterek drámai útja, mindez Verdi csodálatos zenei alkotásában annyira szenvedélyes és magával ragadó, hogy rendezőnek nincs más feladata, mint ezt hitelesen megmutatni a nézőknek, és akkor katartikus hatás bizonyosan átjárja a nézők lelkét. Ez a cél vezet, amikor e gyönyörű opera színpadra állításán dolgozom a fantasztikus szereplőgárdával és alkotótársaimmal.”

A rendezői koncepciónak megfelelően a jelmezterv is azt hangsúl yozza, a helyszín és az idő változhat, az opera témája, cselekménye időtálló: akár napjainkban is megeshetne az ármány, féltékenység és a sors fintora miatt tragédiába fúló szerelmi történet. Az elegáns párizsi társaság tagjai korunk elitjének kifinomult öltözékében pompáznak, a csillámló partidresszek és öltönyök mögött a hétköznapi viseletek is alig maradnak el fényűzés tekintetében. Izgalmas megoldásokból és látványos jelmezekből nem lesz hiány, ám az alkotók fenntarthatóság szempontjáról sem feledkeztek meg, amely különösen fontos egy hasonlóan nagylétszámú kórussal operáló, grandiózus előadás esetében. Az ötletgazdag jelmeztervért és stylingért Bianca Imelda Jeremias Dömötör-díjas látványtervező felel, akinek keze munkáját legutóbb a 2021-es, újszegedi Scapin furfangjaiban csodálhatták meg a Szabadtéri nézői.

A szemkápráztatóan öltözött szereplők nem kevésbé látványos környezetét Tóth Kázmér díszletei biztosítják. A La Traviata előadásának első részeiben a csillámló, aranyos hatás dominál majd, amelyhez vöröset, monokromatikát társítva egészen különféle hangulatok felidézésére lesz képes a hatásos díszlet. A pompás helyszínekkel éles kontrasztot alkot a későbbi jelenetek kevésbé fényűző, ám sokkal inkább természetközeli közege, amelynek megalkotásában Provence-i hatás inspirálta az alkotókat.

Juronics Tamás rendezésében erőteljes képi szimbólum is kíséri majd a cselekményfolyamot: egy lenyűgöző kialakítású, többfunkciós díszletelem formájában. Ráadásul némi mozgásszínházi jelenlét is gazdagítja majd az előadást egy meglepetés-szereplőnek köszönhetően.

Július 29-én debütál a Dóm téren a nagyszabású produkció, melyet ezt követően még egy estén, július 30-án láthat a Szabadtéri Játékok közönsége. Az előadásra jegyek még kaphatók a szegedi Fesztiál Jegyirodában vagy akár online, további részletek és az opera szereposztása a Szabadtéri honlapján érhetők el.

Jegyvásárlás

Szegedi Szabadtéri

[2022.07.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még