2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
GBH
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Megkomolyodott a Green Day?
GBH
     
 
GBH
Megalakulás: 1980.
 
     

GBH

Magyarországon neve ugyan nem forrt egybe annyira punk rock fogalmával, mint a - tavaly a Szigeten is szerepelt - Exploitedé, Nagy-Britanniában a GBH igazi kultuszbandának számít. A két zenekar amúgy egyaránt a UK 82-t képviseli, vagyis azon 1982-ben alakult szigetországi punkcsapatok közé tartozik, melyekkel megszületett a brit punkzene második generációja.

Kemény világból származnak a GBH tagjai, akik a kilátástalan mindennapok szürkesége elől menekültek a zenébe: Colin Abrahall frontember - aki 21 éves volt a csapat létrejöttekor, és egy birminghami autógyárban melózott -, Colin Jock Blyth gitáros, Ross Lomas bőgős és egy dobos srác olyan bandák hatására alakított saját együttest, mint a Motörhead, a Stranglers, az X-Ray Spex és természetesen a punk első fecskéi közé tartozó Sex Pistols. Hozzá kell tenni: e négy kilátástalan sorsú munkásgyerekhez képest Johnny Rotten és társai szalonképes jófiúknak számítanak, hiszen míg az első generációs punkzenészek legfeljebb polgárpukkasztó nihilista, anarchista témákat boncolgattak, az Exploited és az eleve beszédes nevű GBH (Grievous Bodily Harm, vagyis súlyos testi sértés) dalaiban már a nukleáris holokauszt és az Apokalipszis is szóba kerül.

Mindemellett a UK 82 produkciója zeneileg is eltér az elődökétől, hiszen erősen hatottak rájuk a kor brit heavy metal bandái, s az amerikai hardcore punk vonal is, így a zene kicsit keményebb, vaskosabb gitárriffekkel és dübörgőbb dobháttérrel szólalt meg, mint a pub- és garage rock gyökerekkel bíró korábbi punkcsapatok esetében... éppen ez a dübörgőbb megszólalás az egyik fő jellemzője a GBH-nek is, méghozzá évtizedek óta változatlan módon... talán azért is, mert a gyakori doboscseréktől eltekintve mind a mai napig a Colin - Jock - Ross trió alkotja a banda gerincét.

[2007.01.08.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még