2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Kovács Kati
Legnépszerűbb csengőhangok

Kovács Kati október 25-én ünnepel

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük egy adott dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 25-én!

Ma Blanka, Bianka, Bonifác, Bónis, Cserjén, Dália, Dárius, Döme, Dömös, János, Jusztin, Krizanta, Marcián, Margit, Mór, Móric napja van.

Ma ünnepli születésnapját Kovács Kati, hazánk egyik legsokoldalúbb énekesnője, aki az 1965-ös Ki mit tud? vetélkedő győzteseként vált országszerte ismertté.

Egerből indult a pályafutása

A művésznő élete első 20 évét Egerben töltötte. Középiskolás korában kezdett zenével foglalkozni, s egy amatőr együttes tagjaként Little Richard dalokat énekelt. A Ki mit tud?-on aratott siker után Nem leszek a játékszered című dalával megnyerte a '66-os Táncdalfesztivált - az évente megrendezett versenyen még két alkalommal lett első helyezett (1972., 1981.). Karrierje a kezdetektől töretlenül ívelt felfelé, számtalan sláger köthető hozzá - repertoárja csaknem 400 dalból áll.

A zene mellett Kovács Kati színészként is kipróbálta magát - hosszas rábeszélés után 1967-ben szerepet vállalt az Ünnepnapok c. filmben. Ezt követően többször volt alkalma még bizonyítani színészi tehetségét. Az Eltávozott nap és a Fejlövés című  filmekben nyújtott alakításaiért 1968-ban megkapta az év legjobb női főszereplőjének járó díjat, emellett játszott A hamis Izabella, a Fényes szelek és a Holdudvar című alkotásokban is, valamint  az Attila, Isten kardja, "Mechanikus narancs" és az István, a király című színházi produkciókban. Pályafutása során számtalan zenés televíziós műsorban is szerepelt.

Dalszövegeket is ír az énekesnő

Kovács Kati nemcsak itthon, külföldön is szívesen koncertezik, s az éneklés mellett időnként dalszövegeket is ír. Annak ellenére, hogy szeret közösségekhez tartozni, pályafutása során szólóénekes maradt. Többször dolgozott együtt zenekarokkal: a Hofi-Koós-Expressz formációval és az Universal együttessel tíz-tíz évig, valamint a V' Moto-Rock csapatával is hosszú ideig munkakapcsolatban állt, továbbá fellépett a legendás Illés, Metro, Omega együttesekkel is. Az évek során olyan kiváló zenészekkel, szövegírókkal dolgozhatott együtt, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna, Szenes Iván és Sztevanovity Dusán.

A népszerű énekesnő szinte az egész világot bejárta már, s számos nemzetközi versenyen is részt vett. 1972-ben megnyerte Drezdában a Nemzetközi Táncdalfesztivált, majd ugyanabban az évben az Írországban rendezett Country Dalok Fesztiváljának is győztese lett. A művésznőt 1974-ben NDK-ban a legnépszerűbb külföldi énekesnek, nem sokkal később Angliában pedig az év sztárjának (Music Week) választották.

Hazánkban is számos elismerést vehetett át a kiváló énekesnő. Hatszor kapta meg a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, öt alkalommal tartották a legjobb előadónak. A táncdalfesztivál tripla győzelmén kívül kétszer volt első helyezett a Tessék választani! országos könnyűzenei versenyen, valamint 1980-ban SZOT díjat, 1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1994-ben pedig művészi pályája elismeréseként A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést vehette át a Parlamentben. A 2003. évi Magyar Filmszemlén bemutatott Boldog születésnapot című filmet,  melyen Kovács Kati énekesnőként tűnt fel a vásznon, több díjjal is jutalmazták. 2006 decemberében Artisjus Életmű Díjat kapott. 

2007. június 25-én a Művészetek Palotájában is fellépett a művésznő - a Headline Band kíséretében óriási sikerű, teltházas koncertet adott.

wikipedia.hu/ kovacskati.hu/ Pogonyi

Események:

1997 Spice Girls első lett az angol slágerlistán a Spice Up Your Life című dalával..

Született:

1825 ifj. Johann Strauss osztrák zeneszerző, a "valcerkirály".
1838 George Bizet a romantika nagy francia zeneszerzője
1944 Kovács Kati SZOT- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő, színésznő, aki 1965-ben a "Ki mit tud?" győzteseként tűnt fel.
1948
Glenn Tipton angol zenész a Judas Priest együttes tagja. Az együttes 1973-ban alakult. Eredeti felállás: Rob Halford, John Hinch, Ken KK Downing, Ian Hill. Ismertebb dalaik: Deal with the Devil, Revolution, Worth Fighting For.
1950 Chris Norman angol énekes a Smokie együttes vezetője. .
1956 Matthias Jabs, a Scorpions gitárosa.
1962
Chad Smith zenész a Red Hot Chili Peppers együttes tagja.
1971 Midori Goto japán hegedű-művésznő.

Elhunyt:

1822 Csermák Antal György zeneszerző, hegedűművész.

[2007.10.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még