2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Ránki György
Musical

Száz éve született az első magyar musical szerzője

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük egy adott dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 30-án!

Ma Alfonz, Alfonza, Alfonzina, Anasztázia, Arzén, Aszter, Kolos, Norina, Pompónia, Stefánia, Zenóbia, Zinajda napja van.

Száz évvel ezelőtt született Ránki György október 30-án, Budapesten.
A kiváló művész tanulmányait 1926-1930 között a Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán végezte Kodály Zoltán növendékeként. Már 1919-től komponált, majd népzenei tanulmányokat folytatott a Néprajzi Múzeumban.

A 40-es évek végén egy ideig Párizsban és Londonban élt. Ének- és zenekari művek, dalok, kamaraművek, népdalfeldolgozások mellett három operát, öt balettet, gyermekoperát, nyolc daljátékot, húsz színpadi kísérőzenét és több mint ötven filmzenét komponált. Legismertebb operája az Andersen műve alapján készült Pomádé király új ruhája (1953), amelyért a bemutató után egy évvel Kossuth díjat kapott.

Ránki György egyik legnépszerűbb műve az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája (1961). A darabból - amellett hogy több mint 40 éve rendszeresen szerepel a színházak műsorán - film-és tévéváltozat is készült.

A művész 1962-ben Muzsikus Péter címmel Chitz Klára ifjúsági regénye alapján gyermekoperát szerzett , továbbá kantátát írt József Attila A város peremén című versére. 1944 című oratóriuma Radnóti Miklós Á la recherche című alkotása alapján készült, Ének a városról című művének pedig Déry Tibor volt az ihletője. 1970-ben Madách Imre Az ember tragédiája című drámájára misztériumoperát, Weöres Sándor A holdbéli csónakos című művére pedig operát szerzett, továbbá komponált két szimfóniát és több zenekari és kamaraművet is.

Filmzenéi közül a Két bors ökröcske című rajzfilmhez, továbbá a Körhinta, A beszélő köntös, az Édes Anna, Az Aranyember és a Hattyúdal című filmekhez írt alkotásai a legismertebbek, de ő szerezte a népszerű bábfilmsorozat, a Mekk mester zenéjét is.

Ránki Györgyöt a Kossuth díj mellett 1952-ben és 1957-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki. 1967-ben Érdemes 1988-ban pedig Kiváló művész lett. 1987-ben Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjjal jutalmazták, halála előtt életművéért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

A kiváló zeneszerző 1992. május 22-én hunyt el Budapesten.

- mek.oszk.hu/ hirextra.hu/ Pogonyi -

Események:


1959 Cliff Richard első lett az angol listán a Travellin' Light dalával.

Született:

1907
Ránki György zeneszerző. Főként operái váltak ismertté az utókor számára, úgymint a Pomádé király új ruhája, Az ember tragédiája, Muzsikus Péter. Filmzenéi: Körhinta, Hattyúdal. Ő írta az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakája címűt.
1934 Székács János, Liszt Ferenc-díjas brácsaművész, zenetanár
           Frans Brüggen, holland fuvolaművész, karmester
1939 Otis Williams, amerikai zenészm, a Temptations együttes tagja. A zenekar 1961-ben alakult. Ismertebb dalaik: It's Growing, My Baby, Ball Of Confusion, Beauty Is Only Skin Deep, Cloud Nine, Who Picks A Rose.

Elhunyt:

1883 Robert Volkmann német zeneszerző
1953 Kálmán Imre zeneszerző.
1974 Harangozó Gyula, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész.
1980
Simon Béla, Munkácsy-díjas festőművész, művészpedagógus.

[2007.10.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még