2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Max Cavalera és az Apocalyptica közös dala
Új Apocalyptica lemez, számos közreműködővel
Kapcsolódó Kiadványok
Apocalyptica: Worlds Collide
Kapcsolatok
Apocalyptica
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Apocalyptica
[2007. november 7.
szerda 20:00]

Jönnek a finn csellóvirtuózok - Apocalyptica a Petőfi Csarnok színpadán

A zenei történelemben eddig még senkihez és semmihez nem hasonlító egyedi zenét játszó finn csellóvirtuózok már többször jártak nálunk és hatalmas sikert arattak. Várhatóan november 7-én is be fogják bizonyítani, hogy a hangszereknek sincsenek korlátaik, ha avatott kezekbe kerülnek.

A zenekar különlegessége, hogy tagjai komolyzenei tanulmányokat folytattak Helsinkiben a méltán híres Sibelius Akadémián, később elhatározták, hogy saját zenekart alapítanak. Mivel mindannyian szerették a heavy metalt ezért kézenfekvő volt, hogy ezt csellón fogják játszani. Eleinte kizárólag a nagy kedvenc, a Metallica dalait dolgozták fel a négyhúrosra, Plays Metallica by Four Cellos lemezük 1996-ban jelent meg.

Egyedi zenéjük megfogta a kemény metal rajongókat és a klasszikus zene kedvelőit egyaránt, ennek köszönhették hirtelen jött sikerüket. A Metallica hatását egyébként a mai napig érezni lehet érdekes muzsikájukon. Később elkezdtek más előadóktól is feldolgozásokat játszani, illetve ma már túlnyomórészt saját dalokat tartalmaznak albumjaik, melyek egyre szélesebb zenei palettába csempészik bele a cselló által nyújtott különleges hangzást.

Saját dalaik mellett például feldolgozásokat készítettek a Metallica, Faith No More, Sepultura, Pantera, Slayer, Rammstein, Edvard Grieg, David Bowie dalaiból.

A teljesség igénye nélkül néhány nagy név, akik vendégművészként közreműködtek a felvételeken: Ville Valo a HIM és Lauri Ylönen a Rasmus frontemberei a Bitterweet-ben, aztán Max Cavalera (Soulfly és ex-Sepultura) a Repressed-ben. A Path-ban hatalmasat alakított velük Sandra Nasic a Guano Apes-ből, aztán Dave Lombardo a Slayer dobosa közreműködött a Reflections, Apocalyptica és Worlds Collide dalokban, Nina Hagen a Seemann-ban és még sorolhatnánk.

Új albumuk – mely 11 izgalmas dalt + 2 bonus track-et tartalmaz - szeptember 17-én jelent meg Worlds Collide címmel, a producer pedig Jacob Hellner (Rammstein) volt. Természetesen ehhez az albumhoz is hívtak vendégzenészeket, hogy még érdekesebbé tegyék a lemezt. Ismét dobolt a Last hope című dalban Dave Lombardo, aztán a Grace-ben Tomoyasu Hotel a japán zeneszerző/gitárvirtuóz (aki a Kill Bill betétdalát készítette), Corey Taylor (Slipknot/StoneSour) az I’m not Jesus klipes dalban látható/hallható, Cristina Scabbia a Lacuna Coil-ból, a 3 Days Grace vokalistája, Adam Gontier hallható az I Don’t Care című nótában.

A zenekar tagjai: Eicca Toppinen–cselló (1996- ), Paavo Lötjönen – cselló (1996- ), Perttu Kivilaakso – csello (1999- ) és a dobos Mikko Sirén, aki 2003. óta turnézik a csapattal, de 2005 óta teljes jogú tag.

Nagyon különleges eseménynek ígérkezik a koncert, hiszen a cselló-szaggató csapat egyben új lemezének bemutatóját is tartja a Petőfi Csarnokban és előttük pedig az öttagú Vihar és Vágy, azaz - a szintén finn - Sturm Und Drang mutatkozik be. Ezt hallani és látni kell!

-Hajós Maja-

[2007.11.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még