2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bryan Adams, allűrök nélkül
Bryan Adams 100 kilónyi jégkockát kért
Bryan Adams és Bono gitártervezőként is bemutatkozik
Újabb világsztár ad ingyenes koncertet Budapesten
Nem vagyok ideges! - Bryan Adams minden kérdésre válaszolt
Rúzsa Magdi koncertjén újra előkerült a Bus Stop tábla
Kapcsolódó Kiadványok
Bryan Adams: Anthology best of
Kapcsolatok
Bryan Adams

Október 5-én ünnepel Bryan Adams

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük egy adott dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt november 5-én!

Ma Imre, Avarka, Erzsébet, Filotea, Tétény, Töhötöm, Zakariás napja van.

Bryan Adams 1959. november 5-én született a kanadai Kingston városában, brit szülők gyermekeként.Adams apja kanadai diplomata volt, aki fiát angol, osztrák, portugál és izraeli katonai iskolákba íratta. Szüleivel sokat költöztek gyermekkorában Európától kezdve a Közép-Keletig. Első gitárját 10 évesen kapta, első elektromos gitárját pedig 12 évesen.

Tizenkét éves korában szülei elváltak, és ő a brit kolumbiai Vancouver-be költözött anyjához. Ekkorra már megtanult gitározni és elhatározta, hogy zenéléssel fogja keresni a kenyerét.

Az első lemez, az első nagy sláger

Bryan Adams ezzel párhuzamosan 1980-ban adta ki első nagylemezét. Májusban kísérőzenekart toborzott, és turnézni indult kanadai klubokban. 1981 közepén adta ki második stúdiólemezét, You Want It, You Got It címmel. Ez volt az első olyan szólólemeze, ami az Egyesült Államokban is megjelent, és olyan együttesekkel lépett közös színpadra, mint a The Kinks. A korongon szereplő Lonely Nights bejtutott a Billboard rockzenei toplistájába.

Első nagyobb slágere az 1983-as Cuts Like A Knife nagylemezen kapott helyet, bár a Straight From My Heart című dal három évvel korábban már megjelent Ian Lloyd lemezén is. A dal bejutott az amerikai top 10-es listába, és a további kislemezek is sikerrel futottak. A biztonság kedvéért Adams közel egy éven át turnézott a lemez dalaival, Kanadában, Európában, az Egyesült Államokban és Japánban.

Kérdés, mikor volt rá ideje elkészíteni, de következő nagylemeze, a Reckless 1984-ben jelent meg, és hatalmas sikert hozott. A Heaven című kislemez egészen a toplista első helyéig jutott, míg az album azóta ötszörös platina. Nem is csoda, hiszen a korongon olyan dalok szerepelnek, mint a Summer Of ’69, vagy a Tina Turnerrel előadott It’s Only Love. 1985-ben szokásához híven világ körüli turnéra indult a Reckless dalaival, de arra is szakított időt, hogy társzerzője legyen a Tears Are Not Enough című jótékony célú dalnak, ami a We Are The World lemezen is helyet kapott. Ráadásképp, 1985. július 13-án ő nyitotta a Live Aid koncertet.

Betétdalt írt a Robin Hood című filmhez


Bár az 1987-es Into The Fire című nagylemez nem tudta követni a Reckless sikereit, a nyolcvanas évek második felében Bryan Adams továbbra is tiszteletre méltó tempót diktált: többek között részt vett az Amnesty International turnéján, fellépett a Prince’s Trust koncerten, és 1990-ben a legendás berlini Wall nagykoncerten.

A következő fontos mérföldkő zenei pályafutásában 1991, ekkor kérték fel a Robin Hood: A tolvajok fejedelme című film betétdalának megírására. Az (Everything I Do) I Do It For You című dal amellett, hogy óriási sláger lett, a Grammy-díj mellett Oscar és Golden Globe-jelöléseket kapott.

A Waiking Up The Neighbours című nagylemez 1991 szeptemberében jelent meg, melyen már nem Vallance-szal, hanem Robert John Lange producerrel dolgozott együtt, aki korábban az Ac/Dc és a Def Leppard lemezeit is jegyezte. Az album újra a legnagyobb világsztárok sorába emelte Bryant: a milliós eladási adatok mellett hat Grammy-jelölést kapott.

Míg 1993-ban kiadta első válogatáslemezét, a következő években két fontosabb betétdalt is szerzett: a Stinggel és Rod Stewarttal közösen előadott All For Love-ot, és az 1995-ös Have You Ever Really Loved A Woman-t. 1996 májusában adta ki a 18 ’Til I Die című nagylemezt, aminek dalait egy 18 hónapos világ körüli turnén mutatta be. 1997 májusában ő is lehetőséget kapott az Mtv Unplugged sorozatában, majd 1998 októberében újabb stúdiólemezt adott ki On A Day Like Today címmel.

A rajongóknak hat évet kellett várniuk egy új stúdiólemezre, ami 2004 szeptemberben jelenik meg Room Service címmel. Persze Bryan addig sem ült ölbe tett kézzel: a folyamatos koncertezés mellett kitartóan szerzi a dalokat és filmzenéket.

Két évvel ezelőtt 2005-ben jelenik meg a kanadai Bryan Adams Anthology című dupla best of-albuma, melyen pályafutásának legjobb felvételei mellett két új dal és két eddig meg nem jelent koncertfelvétel kapott helyet.

- bíró -

Események:

1955 Megnyílt a Bécsi Állami Operaház.
1965 Megjelent a The Who együttes legsikeresebb dala a My Generation.
1970 A Beach Boys együttes Los Angelesben lépet fel. Brian Wilson az engyensúlyát vesztve összeesett a színpadon.
1989 Megjelent Szandi bemutatkozó albuma, a Kicsi Lány!
1995 Made In Heaven címmel megjelent az a Queen album, melyet részben négy évvel korábban a Genfi-tó partján egy stúdióban rögzítettek, akkor már halálos beteg Freddy Mercuryval.
2002 Sheena Easton és John Minoli házasságkötése.

Született:

1942 Gram Parsons amerikai enész a Byrds együttes egykori tagja. Az együttes 1964-ben alakult. Ismertebb dalaik: Mr.Tambourine Man, All I Really Want To Do, You Ain´t Goin´ Nowhere, Turn Turn Turn.
1947 Peter Noone angol énekes az egykori Herman’s Hermits együttes tagja. Legismertebb daluk a No Milk Today (Ma nincs tej)
1959 Bryan Adams amerikai gitáros, énekes.
1961 David Bryson amerikai zenész a Counting Crows tagja.
1985 Hekker Máté zenész.

[2007.11.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még