2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megújulás vagy feloszlás?
Megválik dobosától a Kispál és a Borz - Eláruljuk mi történt!
Kapcsolódó Kiadványok
Kispál és a Borz: 20 év (Best of)
Kispál és a Borz: 20 év (csendesülős)
Kapcsolatok
Kispál és a Borz
Lovasi András
Legnépszerűbb csengőhangok

"Az elmúlt 20 év és a közeljövő" - interjú Lovasi Andrással

Lovasi Andrással, a Kispál és a Borz zenekar frontemberével készítettünk interjút a zenekar fennállásának 20. születésnapja alkalmából megjelentetett 20 év című válogatás és koncertlemez apropójából.

- Megjelent a 20 éves pályafutásotokat összefoglaló dupla album, egy válogatáslemez és két „csendes-ülős” koncertfelvételéből összeállított lemez. Hogyan válogattátok össze a számokat? Kedvencek vagy a legsikeresebbek? Vagy ezek jó esetben egyeznek…
- A válogatáslemez – azaz a Best of lemez – úgy készült, hogy mind a négy tag csinált egy szerinte Best of lemezt, és a lemez ezeknek a listáknak a közös halmazából alakult ki nagyjából. Tavasszal állítottuk össze, most egy kicsit nekem is meg kell néznem, hogy mi van rajta, mert már én sem emlékszem pontosan. Eredetileg ezt márciusban akartuk megjelentetni, aztán addigra mi nem lettünk készen, csak május közepére. Ekkor a kiadó még meg szerette volna jelentetni, de akkor meg már mi mondtuk azt, hogy inkább jelenjen meg a születésnapi koncerthez időzítve, amit októberre terveztünk, aztán most meg eddig késett, de ez most már nem a mi hibánk volt. (A cseh beszállítónál voltak csúszások.)

- Újra felvett számok vannak rajta, vagy ez mind eredeti felvétel?
- Ez mind az eredeti verzió. Illetve két új szám van rajta, az egyik az I Like Gemenc, és a koncertfelvételen is van egy új szám, a Van-e nálatok alkohol?

- Macerásabb lett volna újra felvenni vagy újra keverni a számokat?
- Nem, annyira nem is. Újrakeverni majdnem lehetetlen lett volna, mert gyakorlatilag a 2. lemez, meg azt hiszem a 3. lemez van meg sávonként, meg talán a 4.. Két verzió volt: vagy újra felvesszük az egészet, vagy némelyeket újrakeverünk, némelyeket nem. Akkor inkább azt választottuk, hogy legyenek az eredeti felvételek. Igazából ez egy kicsit a mi trehányságunk is volt, mert nem őriztük meg a sávonkénti felvételeket, csak az utolsó albumokról. Akkoriban ez még nem volt divat.

- Ezzel az anyaggal turnézni is fogtok?
- Igazi turnét nem nagyon tervezünk. Lesz egy pár fellépésünk, ami e köré az anyag köré épül, illetve lesz december végén Pécsett egy igazi szülinapi bulink, ahol az eddig volt összes Kispál tag reményeik szerint fel fog lépni. Természetesen ott lesznek a mostanában a tokkal-vonóval programunkban fellépő vonósok is. Lesz sok dobos is… Amellett, hogy lesz sok ember a színpadon, az lesz a kérdés, hogy menyire lesz nehéz két és fél, három órán keresztül egyfajta lendületet, egyfajta izzást fenntartani, mert nyilván lesz sok vendég, de nem akarjuk, hogy ez egy amolyan revü-féle legyen, lemenjenek a szereplők, meg fel… Úgyhogy inkább az lesz a tét, hogy lesz-e valami folytonossága, fenntartható gerince a műsornak.

- Hogy álltok a dobos-kereséssel?
- A napokban is volt válogatásunk dobos ügyben. Biztató, amiket és akiket láttunk, hallottunk. Egyelőre nem mondhatok erről többet, de nagyon izgalmas a dolog.

- Új lemez készítéssel hogy haladtok?
- Új lemez, az tulajdonképpen van. A mostani elképzelésünk szerint januárban és februárban felveszünk mindent, ami ötletünk van, és ezután megpróbáljuk - én biztos - otthon, pc-n, így vagy úgy mondjuk gatyába rázni, ötletelni rajta, valami formába önteni, aztán valamikor március táján megpróbáljuk együtt csinálni a dolgot. Addigra reméljük, hogy már az új dobos is meglesz. Amikor egyben lesz az új anyag, amire azt mondhatjuk, hogy na ennek van töke, akkor elkezdünk újra játszani, de addig valószínűleg nem. Most igazából nem szeretnénk elkapkodni a dolgot.

- Az elmúlt 20 évből szeretném, ha pár leget felsorolnál. Az lenne a legjobb, ha én kérdeznék, és te azonnal rávágnád, ami az eszedbe jut. Mondjuk kezdjük a szerinted legjobb lemezetekkel!

- Hát igen, ez nem egyszerű…

- Melyik korszakot szeretted jobban, akkor kezdjük így!
- A zenekarból ketten biztosan azt mondanák..., na jó, mondjuk mindenki két korszakot mondana: az első 10 évet, azaz a korai triós időszakot, és a következő 10 évet, amikor már négyen-öten voltunk. Valószínűleg az első tíz évből a 2. és a 3. lemez lenne (a Föld, kaland, ilyesmi és az Ágy, asztal, tv). A második korszakból pedig - hát, hogy hallgatni jó-e, azt nem tudom - talán a Bálnák ki a partra.

- Legjobb klipetek? Túl sokat nem készítettetek ugyan…
- Készítettünk, de túl sokat nem engedtek bemutatni. Meg ’97 után jött az az időszak, amikor a kereskedelmi televíziók elkezdték bojkottálni a magyar klipkészítők termékeit, és innentől a Viva volt az egyetlen fórum, amin meg lehetett jelenni. Innentől mindenki elgondolkodott rajta, hogy most akkor klipre költsön 1 -1,5 millió forintot a drága reklámkeretből, hogy aztán kétszer lejátsszák a klipet - jó esetben, rossz esetben soha -, de persze volt, hogy 2 hétig is játszottak egyet. Igazából az utolsó 10 év annyira arról szólt itthon, hogy hacsak nem annak a célközönségnek készítetted a számot és a klipet, akik a Vivát nézik - mondjuk a 12 és 15 év közöttieknek -, akkor nem volt érdemes videót csinálni. Ezt meg is lehet látni az elmúlt 10 év kliptermésén. Talán most, hogy van az MTV, ez most megváltozik egy kicsit. Mint ahogy az is meg fog változni, hogy az emberek nem biztos, hogy komplett lemezben fognak gondolkodni, hanem mondjuk csak számokban. Például van a Petőfi rádió, ami ugye egy országos rádió, és oda be lehet vinni egy számot: vagy játsszák vagy nem. Tehát újra egy ilyen ’single’ kultúra fog kialakulni valószínűleg, aminek már jól látható jelei vannak. Tehát nagyjából ennyit tesz az, hogy van egy-két médium az országban, akik ezzel hajlandóak foglalkozni.

- Legjobb nagykoncert?
- Azt könnyen elfelejti az ember. Sok jó koncertünk volt, amelyekre akkor azt mondtuk, hogy jó. Nyilván az ember azokra emlékszik, amik a legközelebb vannak. Pl. a Müpás koncert nagyon jó volt. Idén nyáron elég sok jó fesztiválkoncertet is csináltunk. Csináltuk egyet-kettőt, ami nem volt annyira százas, de a Volt, a Félsziget, a Pula (a Művészetek Völgyében), mondjuk ez a három volt a nekünk legjobban tetsző.

- Leghosszabb koncert?
- Igazából most már ritka, hogy két óránál többet játszunk. A szülinapi koncerten lehet, hogy többet fogunk játszani, kettő, kettő és fél órát. Én azt gondolom, hogy én is nehezen nézek végig egy-két órásnál hosszabb koncertet, bármilyen jó produkcióból. Biztos, hogy létezik ilyen, de hát néha önmérsékletet kell tanúsítanunk…

- Legrövidebb koncert?
- Szerintem Szekszárdon volt egy laktanyában, valaki beledobott egy korsó sört a keverőbe mindjárt az elején, a keverő elhallgatott, és mondtuk, hogy innentől nincsen tovább, elnézést.

– Aretuska –

[2007.11.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még