2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Elektra az Operában
Kapcsolatok
Fidelio
Komolyzene

A legfontosabb premierre készül az Operaház - képekben

Az Operaház idei évadának legfontosabb premierjére készülődik. November 24-én mutatják be két igen neves külföldi művésznő, Agnes Baltsa és Nadine Secunde főszereplésével, Kovalik Balázs rendezésében Richard Strauss és Hugo Hofmannstahl remekművét: az Elektrát.

Kovalik Balázs, az Operaház művészeti vezetője a tegnap tartott sajtótájékoztatón így fogalmazott: "Nagyon nagy kihívás ez az előadás, az alkotóknak, de még a műszak számára is: Antal Csaba mérnöki pontossággal készített gigantikus díszletével nem lesz könnyű dolguk. A darab egy rég nem használt fürdőben játszódik, és egy kocka is látható lesz a színpdon, a sarkaiból kifordult világot szimbolizálva. Ez a bemutató mérföldkő a Magyar Állami Operaház történetében, és azt a célt szolgálja, hogy visszakapcsoljuk az Operaházat a nemzetközi körforgásba. Agnes Baltsa és Nadine Sacunde nemrég Athénban énekelték ezeket a szerepeket, és jó volt látni, ahogy az utolsó előadás végén úgy búcsúznak egymástól: Budapesten találkozunk!"

"Már 25 rendezésben volt alkalmam játszani ebben a darabban, de még egyikben se láttam görög oszlopokat…" – vette át a szót tréfásan Secunde. "Számomra az első szempont mindig a díszlet, és az akusztika, így nagy kő esett le a szívemről, amikor a magyar alkotók kiváló munkájával szembesültem. A rendezés modern és érdekes, és végre Elektra szerepét egy gyönyörő ruhában játszhatom el!"

Jó emlékeim vannak az Operaház zenekaráról

Baltsa, aki nem először jár Magyarországon, a következőket mondta: "A Carmen produkcióban már játszottam itt, és Japánban is többször volt alkalmam dolgozni az Magyar Állami Operaház zenekarával – jó emlékeim vannak. Klytemneistra szerepe nagyon nehéz, mert az a kép él az emberekben, hogy ő egy öreg nő, akinek elhasznált hagja van – nekem erről más a véleményem! A librettó zseniális, a zene csodálatos, és a szerep szeint egy gyönyörű, görög királynőt alakítok. Mivel a szólam atonális nagyon fontos számomra, hogy jó legyen a zenekar, érzékeny a karmester, és ebben az esetben még a rendező is szenzibilis: vezet engem és mégis szabadságot ad. Jól érzem magam ebben a szép házban."

A bemutató karmestere Kovács János lesz, aki - ahogy fogalmazott - bár rangidős az Operaházban, a darabot illetően - bár volt alkalma Békés András keze alá dolgozni – mégiscsak kezdő. Nagyon sokat tanul a két művésznőtől, és Kovalik Balázstól is, és úgy gondolja, hogy a résztvevők mindegyike nagyon sokat fog profitálni a közös munkából.

Becsomagolták a házat

A magyar nyelvű feliratokat Mesterházi Máté, a darab produkciós dramaturgja készítette, a jelmez Benedek Mari munkája, a kórust Szabó Sipos Máté készítette fel. A külföldi művészek által fémjelzett Elektrát november 24-én, 28-án és december 1-jén láthatják. És persze van egy második szereposztás is, akik december 8-án debütálnak, és olyan nevek szerepelnek a névsorban, mint Kovács Annamária, Rálik Szilvia, Bazsinka Zsuzsanna, Wendler Attila, a karmesteri pálcát pedig Oberfrank Péter veszi kézbe.

Figyelemfelkeltésként az Operaház bejáratánál levő oszlopokat vörös drapériáva tekerték be, amik nemcsak az éppen a "becsomagolásnál" épp arra járó járókelők figyelmét vonzották, hanem a sajtótájékoztatón megjelentekét is – és az alkotók remélik, a közönségét is. A részletek összeálltak, minden készen áll arra, hogy az Elektra bemutatója igazi szenzációt keltsen.

- fv - fidelio.hu - 

[2007.11.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még