2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Folytatódik a Rock története

A harmadik utánnyomását is megélő Rocktörténet 1, iletve a hasonlóan sikeres Magyarock 1,2 után most itt a Jávorszky Béla Szilárd - Sebők János fémjelezte produkció következő fejezete, az egyetemes rockörténelem  '70-es éveinek ismertetése a Glória kiadó gondozásában.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más modern társadalmakban a rock and roll (vagy gyakran használt rövidített formájában: a rock) régóta az egyetemes művelődéstörténet része. Magyarországon azonban az elmúlt évtizedekben jobbára az „értéktelen” szórakoztató zenék világába sorolták, jobb esetben divatjelenségnek tartották, így komoly elemzése, értékelése, történetének feldolgozása, előadóinak bemutatása elmaradt. Generációk nőttek fel rajta, anélkül, hogy társadalmi-kulturális-esztétikai hátterét megismerhették volna. Így ma, ötven évvel megszületése után is rengeteg körülötte a félreértés, a homály, a bizalmatlanság.

A könyvsorozat arra vállalkozik, hogy a társadalmi-kulturális-zenei gyökerek és háttér bemutatásával, a különböző jelenségek elemzésével, a kialakult stílusok ismertetésével, a műfaj története szempontjából kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának és műveinek értékelésével oszlassa ezt a homályt, s elősegítse a rock and roll szerepének, helyének, értékeinek megismerését.

Szakkönyv és olvasmányos sztori egyben

A rock története 1-4. – akárcsak a hazai eseményeket feldolgozó A magyarock története 1-2. – egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos „sztori”, melyet nem csak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnának alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is.

A rock története sorozat 2005 júniusában megjelent első része a századelőre visszanyúló gyökerektől (blues, country) 1969-ig, a woodstocki, illetve altamonti fesztiválig igyekezett nyomon követni, elemezni, összefoglalni a rock történetét. A mostani részben a hetvenes évek legfontosabb fejleményeit próbáljuk meg 550 oldalban összegezni, az 1969 decemberi altamonti fesztiváltól John Lennon 1980 decemberi haláláig.

Persze a hatvanas éveknek sem lett vége 1970-ben, ahogy a nyolcvanas évek sem 1980-ban kezdődött. Így a fenti évszámok valójában csak viszonyítási pontok: több folyamat és előadói pálya taglalása esetében túlmegyünk rajta, máskor viszont csak jelezzük a következő évtizedet meghatározó stílusteremtők indulását. Így maradt ki ebből a kötetből az újhullám vagy a posztpunk, az amerikai underground vagy a brit heavy metal új hulláma. Velük indul majd a várhatóan jövő tavasszal megjelenő következő kötet.

Jávorszky Béla Szilárd elárulta

„A hatvanas-hetvenes évek fordulója a rocktörténet zeneileg egyik legszínesebb és legizgalmasabb korszaka. Ekkor ment át a rock and roll-revolúció rock and roll-evolúcióba, fokozatosan elvesztette egyszerűségét, spontaneitását, egységes hangzását – megindult a művészetté válás útján. A korábban jellemző egyszerű, rövid, popos szerkezetet egy attól jelentősen eltérő, nagyobb léptékekben gondolkodó, bonyolult dalforma váltotta fel, és a korábban többé-kevésbé egységes műfaj különböző stílusokra bomlott.

[2007.12.06.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
discipline 2008.01.04. 10:24 • [1]
Kétségtelen, hogy Sebők-Jávorszky szerzőpáros azon törekvése, hogy a rock műfajt összefüggéseiben és a társadalmi jelenségek részeként mutatja be, egyedülálló. Sebők János szokatlan tág látókörrel és bölcs hangsúlyozással dolgozza fel a brit és a magyar rock történetét külön-külön könyvekben. Rendkívüli kutatómunka áll pl. a "Rock a vasfüggöny mögött" c. könyvében. Igen tartalmas és átfogó képet nyújtott Jávorszkyval a Magyarock első és második kötetében. Az egyetemes rocktörténet 1970-ig szóló első kötete is elég jól sikerült. Itt fontos megjegyezni, hogy a szerzők nem merülnek zeneelméleti analízisbe, viszont a rock zene fejlődését egészében mutatják. A 60-as évek közepétől a rock műfaj óhatatlanul elindul a bonyolódás útján. A polgári származéku srácok már azzal igénnyel kezdenek zenélni, amit otthon kaptak a szüleiktől, az iskoláiktól, tehát új, bonyolultabb, kísérletező zene kezd létrejönni. Kezdve Yardbirds, Graham Bond Organazation és Cream együttesekkel, folytatva a pszichedellikus zenével eljutunk a progresszív rockig. Ezekkel műfajokkal sajnos Sebőkék már nem tudnak mit kezdeni. Előkerül az a probléma, hogy bár hangsúlyozzák ők is, hogy a 60-as évek végi és a 70-es évek első felében működő brit és amerikai együttesek azok, melyek igazán művészetté emelték a rock műfajt, s ők azok, melyek máig kihatással vannak minden zenei alkotásra, legyen az pop, rock, world music, ethno zene, népzene vagy kortárs komolyzene stb., példátlan slendriánsággal bánnak el ezeknek együtteseknek a bemutatásával. Én rádiós műsorszerkesztő-vezetőként elég sokat foglalkoztam az olyan zenekarokkal, mint Cream, Jimi Hendrix, Graham Bond O., Crazy World of Arthur Brown, Colosseum, Chicago, Blood,sweat & Tears, Chase, Flock, Mahavishnu Orchestra, Return To Forever, Weather Report, Pink Floyd, Jethro Tull, Yes, The Nice, Emerson, Lake & Palmer, King Crimson, Genesis, Van Der Graaf Generator, Gentle Giant, Electric Light Orchestra, Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep, Atomic Rooster, Black Sabbath stb., s sajnos azt kell modanom, hogy ezen igen fontos együttesek és alkotóművészek bemutatása során a Rock története 2. kötetben oldalanként kb. 2-3-4 olykor 5 súlyos tévedés, félreírás, pontatlanság, hamis állítás stb. található. Nem kellett volna így kiadni.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még