2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Dés László: Utcazene
Dés László: Utcazene
Kapcsolatok
Dés László
Legnépszerűbb csengőhangok

Dés László: "sosemvolt nagy musical megírására készülünk "

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt január 9-én! - Ezen a napon született a kiváló zeneszerző, Dés László.

Ma Marcell, Hont, Juliánusz napja van.


Valahol Európában, Sose halunk meg, A dzsungel könyve, Csocsó és az Üvegtigris – csupán néhány a számtalan film és színpadi alkotás közül, melyekről szinte azonnal Dés László jut eszünkbe, ha felcsendülnek a bennük szereplő dalok. A kiváló művész, aki pályája során több zenei műfajban is maradandót teremtett, Budapesten látta meg a napvilágot, 1954. január 9-én.

"A születésnapomon egy többrétű, amolyan kis fesztivál jellegű esemény zajlik nálunk, amikor is a család ünnepel engem” – mondta Dés László. „Az évfordulóról megemlékezünk egyrészt otthon, a feleségemmel és a gyermekeimmel, majd közösen ellátogatunk édesanyámhoz, aki ilyenkor mindig olyan ételt készít, amit előre megrendelek, illetve a kedvesem családja is tart egy kisebb összejövetelt.”- magyarázta, majd hozzátette, hogy az édesanyjánál már a hétvégén megvolt a közös ebéd, amin öt testvére közül az egyik bátyja is részt vett. „Ez az időszak egyébként nagyon vicces” – folytatta a művész – „és nemcsak azért, mert közel van a karácsony. A feleségem ugyanis november végén született, így innentől kezdve egészen január 9-ig folyamatos őrület van nálunk” – nevetett.

Az ötvenedik felejthetetlen volt

A zeneszerzőnek az 50. születésnapja volt ezidáig a legemlékezetesebb, amikor kollégái és barátai titokban összefogtak és amellett, hogy meglepetéspartit szerveztek, egy valóban különleges ajándékkal kedveskedtek az ünnepeltnek.

"Az összejövetelen a családomon kívül nagyon sok zenész barátom volt jelen és egy olyan elképesztő ajándékot kaptam tőlük, amitől nagyon meghatódtam" – mondta a művész. "Feleségem, és fiam András szervezésében, Gőz László és Dorozsmai Péter mellett legalább harmincan dolgoztak azon a lemezen, ami kifejezetten erre az alkalomra készült. Minden muzsikus kiválasztott egy dalt a szerzeményeim közül, alkotott belőle egy jazz-standard feldolgozást és ezek kerültek fel a meglepetésalbumra. Még a külföldön élő Snetberger Ferenc is részt vett ebben a hatalmas munkában, ő egyenesen Berlinből küldte át a dalt, amit szólógitáron játszott fel" – mesélte lelkesen Dés László. „Ez a fantasztikus ajándék egy olyan gesztus volt számomra, mely megerősített abban a hitemben, hogy érdemes élni, alkotni, embernek lenni.”

A számtalan díjjal kitüntetett, szerzőként és előadóként is kiváló művész az elmúlt évben is sokféle zenei tevékenységben részt vett. Márciusban Rómában lépett fel egy Európai Uniós rendezvényen, ahol az impozáns környezetben felállított szabadtéri színpadon sok ezer olasz ember előtt adta elő az Utcazene című lemezén szereplő dalait. A következő hónap újabb fontos eseményt hozott: április 14-én a József Attila Színházban bemutatták a Sose halunk meg című musicalt, melynek zenei anyagán Dés László több mint egy éven át dolgozott.

Kihívást is tartogatott a tavalyi év

Az óesztendő emlékezetes pillanatai közt akadt olyan is, mely nemcsak a közönség, hanem a művész számára is újdonságot jelentett.

„November 10-én egy sosevolt produkcióval álltam színpadra a Művészetek Palotájában” – mondta a zeneszerző. „Zongoránál ülve saját dalaimat adtam elő, és mivel nem szoktam ilyet csinálni, így számomra is nagyon izgalmas volt mindez.”
A nagyérdeműt olyannyira elkápráztatta Dés László egyszemélyes koncertje, hogy az eredetileg egyszeri alkalomra tervezett előadást a hatalmas érdeklődésre való tekintettel végül megismételték. 2008-ban pedig Nő - férfi, férfi - nő címmel folytatódik a sikeres produkció, melynek alapjául a nyolcvanas években írt, Udvaros Dorottya illetve Básti Juli - Cserhalmi György által előadott színészalbumok szolgálnak. A nagy koncertsorozatra új Dés - Bereményi dalok is születnek, és a produkcióhoz Kulka János is csatlakozik, aminek utolsó állomása szeptember első napjaiban a Művészetek Palotájának koncertterme lesz.
„Színészeknek dalt írni külön mesterség” – mondta a zeneszerző. „Olyan szerzeményeket kell komponálni, melyek nem az énekesi teljesítményt, hanem a kifejezőkészséget erősítik." - S bár ezúttal nem Dés László lesz a főszereplő, az egyedülálló élményt ígérő koncerten ő is előad majd néhány dalt.

A Művészetek Palotájában rendezett önálló esten kívül volt még egy kihívás, mely újdonságot jelentett a művész életében. Zenét írt Almási Tamás: Márió, a varázsló című játékfilmjéhez - az utolsó simításokat szilveszterre fejezte be.

„Ez a munka másfajta zenei gondolkodást igényelt, ráadásul olyan hangszerrel dolgoztam, mint még soha” – magyarázta Dés László. „A film – többek között - egy mindennapi életet élő nő megőrülési folyamatáról szól, ezt kellett zeneileg megfogni, és ábrázolni úgy, hogy minél hitelesebb és érthetőbb legyen a történet. Horváth Kornél ’Hang’ nevű hangszerének különös hangja köré komponáltam zenét, meglehetősen furcsa, lebegő dallamok születtek.”

Új musical készül

A dolgos és sikerekben gazdag óév után 2008. egy igazán különleges meglepetést is ígér. Bár a kiváló művész tervei közt több fellépés is szerepel, ennek ellenére úgy tűnik, egy kis időre háttérbe szorul majd a jövőben az előadóművészi tevékenység, ugyanis Dés László hozzálát élete legnagyobb formátumú musicaljéhez.

„Sok tervünk volt az utóbbi években” – mondta a zeneszerző – „ám egy musical esetében a téma megtalálása mellett a jogok megszerzése is nehéz feladat. Tasnádi Istvánnal és Geszti Péterrel közösen egy sosemvolt nagy musical megírására készülünk az Ezeregyéjszaka meséiből” – árulta el végül. „Ebből az óriási témából, mondhatni hatalmas novellafüzérből, olyan több rétegű, izgalmas, mának szóló történetet szeretnénk formálni, hogy A dzsungel könyve című musicalhez hasonlóan több generációnak is élvezetet nyújtson az alkotás. A téma hihetetlen zenei megszólalásokat tesz lehetővé, a komponálás során pedig mindenképpen arra törekszem, hogy a történet mellett maguk a dallamok is varázsoljanak.”

S hogy az új musical szerzeményei valóban elbűvölik majd a közönséget, ebben biztosak lehetünk. Hiszen a már említett, szintén több generációnak szóló ’A dzsungel könyve’ című alkotás - melynek 700. előadására február 8-án kerül sor, a Pesti Színházban – az 1996-os bemutató óta apadatlan sikernek örvend mind a mai napig.

- Pogonyi Nóra -

 

Január 9-én történt:

Események:

1973. Mick Jagger nem kapott vízumot Japánba mivel 1969-ben droggal kapcsolatos elkapták.

Született:

1941. Joan Baez mexikói származású amerikai énekesnő, gitáros
1944. Jimmy Page angol zenész az 1968-ban alakult Led Zeppelin tagja
1954. Dés László szaxofonos, zeneszerző.
1965. Nestor Haddaway trinidadi énekes
1970. Lara Fabian belga énekesnő
1978. Alexander James McLean, a Backstreet Boys együttes tagja

Elhunyt:

1981. Kazimierz Serocki lengyel zeneszerző

[2008.01.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még