2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Folytatódik a lemezlovas tévéműsora
Egy Cool műsor Lolával és Shane 54-el
Fedde Le Grand és Ingrosso Budapesten a White Partyn
Kapcsolatok
Shane54
Kapcsolódó események
Sensation White Party
[2008. május 3.
szombat 20:00]

"Túlvilági érzés" - Shane 54 a Sensation-ről

Hamarosan több tízezer fehér ruhás, bulizni vágyó fiatal veszi birtokba a Budapest Sportarénát. Magyarország ugyanis felkerült a Sensation világkörüli turnéjának európai listájára. Császár Előd (Shane 54) tavaly kint járt az amsterdami eseményen – vele beszélgettünk a Sensation White Party-ról.

Nem lehet túl nagy hazánkban azoknak a tábora, akiknek megadatott a lehetőség, hogy részt vegyenek a legendás Sensation partyk valamelyikén. Tavasszal azonban bárki átélheti, milyen érzés elvegyülni több tízezer fehér ruhás ember között, akik az elektronikus zene lüktető ritmusára egyetlen hullámzó tömeggé olvadnak össze – Magyarország ugyanis végre felkerült a Sensation világkörüli turnéjának európai listájára, így 2008. május 3-án a budapesti Papp László Sportaréna egy gigantikus bulinak ad otthont.

Hogy mire lehet számítani? Egyelőre még titok övezi a közelgő eseményt. Mivel Császár Előd, akit az elektronikus tánczenétől hangos klubokban Shane 54 néven emlegetnek, tavaly ellátogatott a hollandiai White Partyra, így megkértük, hogy meséljen egy keveset az élményeiről.

"Az amszterdami aréna a világ egyik legnagyobb fedett sportcsarnoka. Irdatlan méretű, és olyan, mint egy űrhajó" – mondta a DJ. "Már régóta szerettem volna megnézni magamnak a világhíres bulit, úgyhogy nagyon készültem rá. Persze elképzeléseim voltak róla, de kíváncsian vártam, hogy vajon élőben is olyan lesz-e, mint gondoltam."

Szigorúan veszik a fehér ruhakódot

A tavaly júliusi eseményen saját műsorához, a Cool TV-n sugárzott Laptop DJ-hez készített felvételeket a népszerű lemezlovas. Az érdekesség kedvéért még a szabályokat is felrúgta, hogy próbára tegye a rendezvény őreit.

"Negyvenvalahány-ezren férnek be az amszerdami stadionba" - mondta Előd. "Iszonyú méretű sorok kígyóznak kezdés előtt az épület bejáratánál, és természetesen mindenki fehér ruhát visel. Kipróbáltam, vajon bejutok-e sötétkék-piros csíkos pólóban, de persze nem engedtek be. Így át kellett öltöznöm fehérbe, egyedül a cipőm lehetett volna más színű, de a biztonság kedvéért az is fehér volt."

Elődtől azt is megtudtuk, hogy nem mindig volt ilyen szigorú öltözködési szabályokhoz kötve a Sensation party. Az első, 2000-ben rendezett bulin ugyanis még nem alakult ki a fehér uniformis – ezt csak a második alkalomtól vezették be.

"Az alapvető különbség a Sensation White és Black Partyk között - a ruha színét leszámítva - maga a zene" – magyarázta Előd. "Míg a Black Party főleg hardstyle illetve hardcore, addig a White Party eredetileg trance bulinak készült. Tavaly szinte kizárólag lassabb tempójú, electro illetve house zenét játszó dj-k szerepeltek a programban, de nekem speciel hiányoztak a klasszikus, eufórikus vagy energikus trance dallamok. Úgy érzem, az jobban illett volna a hely hangulatához, és akiket ott interjúvoltunk meg, néhányan szintén nehezményezték a váltást. Mások viszont azt mondták, nem csak a zenéről szól a buli, bárki is játsszon ők mindenképpen eljönnek minden évben, és ha csak egy bulira tudnának elmenni, az biztosan a Sensation White lenne."

Hang- és fényorgia

Az amsterdami Sensation partyk évente sok tízezer embert vonzanak. Világkörüli turnéjuknak köszönhetően 2007-ben már Belgium, Lettország, Csehország és Lengyelország is felkerült a listára - az ottani rendezvények szintén teltházasak voltak, Előd pedig állította, hogy a lengyelországi buliról is nagyon sok jót hallott. S hogy mitől olyan különleges a Sensation? Talán, mert a zenei és a páratlan vizuális élmény egyszerre minden érzékszervünket megmozgatja.

"A látvány leírhatatlan. Lehet róla mesélni, hogy milyen baromi jól néz ki, de élőben mindent lepipált" – mondta Előd. "Túlvilági érzés látni azt a több tízezer fehér ruhás embert és azt az iszonyú pörgést a stadionban. Voltak ott skótok, németek, franciák, hollandok, lengyelek, sőt, még magyarokkal is találkoztunk, szóval meglehetősen nemzetközi társaság gyűlt össze."

Hamarosan pedig mindezt bárki átélheti – feltéve, ha már betöltötte a 18. életévét. Ahhoz ugyanis, hogy valaki bejusson a május 3-ai Sensation White Party-ra, a fehér ruha mellett a nagykorúság is kitétel.

"Igazi hang és fényorgia az egész, felejthetetlen élmény" – mondta a lemezlovas. "Mindenképpen érdemes elmennie és megnéznie mindenkinek, akinek van rá lehetősége."


- Pogonyi Nóra -

[2008.02.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még