2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
MÁZS remekelt a kifutón
Musicalek MÁZS-képpen
MÁZS és Vágó Zsuzsi párban indul az Eurovíziós dalversenyen
Kapcsolódó Kiadványok
Mészáros Árpád Zsolt: Musicalek MÁZS-képpen
Kapcsolatok
Mészáros Árpád Zsolt
Musical

Gondolatok a musical fenegyerekéről, avagy a M.Á.ZS.-impulzus hatása

A nyíregyházi születésű Mészáros Árpád Zsolt nem más mint, 1 pikáns "ízbomba" a Budapesti Operettszínház "étlapján". A Musicalek MÁZS-képpen címmel megjelent lemeze pedig igazi (mázs)reform-csemege, melyen rendkívül ötletes módon, mesterien fűszerezve keveredik a zenei stílusok sava-borsa.

Megtalálható a CD-n az elmúlt évtized musical-palettájáról 13 gyöngyszem „MÁZS-köntös”-bebújtatva: a bangkoki dizsi-őrülettől kezdve a bámulatosan átdolgozott Benvo-rockballadáig, a vérpezsdítő Anconai dallamokon át, a soha fel nem növő csibésztől a csupaszív mázsKunczig minden.

Nem is beszélve az Ars poetika-ként is felfogható Oltári Luke lélek rap-verzióról, a mindig könnyekig megható MÁZS/Wolfgang- virtuózról és az igazi művészetről. A méltán népszerű színész-énekes 10éves zenés színházi pályafutása alkalmából egy igazán lendületes válogatással lepte meg a musical kedvelőket.

Lehengerlő, felkavaró, mázsdinamika

Az album Egy éjszaka Bangkokban című szenvedélyes nyitódala a 80-as/90-es évek disco-extázisával erős kezdés, melynek minden egyes taktusából lüktet a zene.

Az Anconai szerelmesek mesterhármasa: a Quando, quando, a Ritornero és az Ill Maestro di Violino Gianni Morandi-t idéző dallamokkal már szinte MÁZS-védjegy. Az átdolgozás mindhárom dal esetében tökéletes a MÁZS belcanto mellé a játékosan pajkos Lucia-ként Vágó Zsuzsi kitűnő választásnak bizonyult.

A nagysikerű Hair musical woodstock-i hangulatot idéző betétdala az I got life valódi pörgős szám. Igazán frappáns gondolat volt, hogy angolul énekelte fel ezt az ismert dalt, mert bár 1 kicsit más, mégis az eredeti hangulatot idézi.

A rockballadává átdolgozott Hogyan mondjam el?! egy igazi Shakespeare-i szerelem elvesztésének leírhatatlanul szívszaggató története. Az Operettszínház társulata mai napig sikerrel játssza a Rómeó&Júlia című darabot, mely ezen a korongos különleges hangszerelést kapott.

A Mozart! című nagysikerű musical csúcspontjaként aposztrofált Miért nem fogadsz el engem? nem más, mint az örök elégedetlen, kiszolgáltatott géniusz szenvedéstörténete. Az örömvadász csínytevő és a meg nem értett zenei tehetség minden egyes zenei momentuma szívbemarkoló, a színházban átélt katartikus élmény itt is kitűnően érzékelhető. A Jézus Krisztus Szupersztár-ból felhangzó Zelóta Simon dala hódolat a mindent elsöprő hit előtt.

Sohaországba is elvisz

A következő állomás egy könnyed kalandozás MÁZS kisfiával, Bendével Peter Pan varázslatos szülőföldjén Sohaország-ban.

Valódi meglepetés a most készülő és a 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatásra kerülő Abigél című musical varázslatosan szépre sikeredett szerelmes dala a Két szív, melyet ha Szabó Magda (nyugodjék békében) hallhatott volna, biztos legördült volna egy boldogság-könnycsepp az arcán. Már alig várom a bemutatót. A Gina-t alakító kristálytiszta hangú Vágó Zsuzsi és MÁZS duettje csupa érzelem. Egy felkavaró érintés, mely kitűnően tükrözi, hogy ha „két szív kimond egy törvényt, túlél minden vihart és örvényt…”

Az Oltári Srácok szintén mázs-köntösbe bújtatott Építsd a lelked című betétdala „kenterbe vágja kuka mc-éket”: beindul a test, szellem, lélek tudatos építése, a végletekig fokozott rapritmus valamint Luigi & Gabe MC-k fergeteges beatboxai pedig valósággal felpörgetik a lelket; így már nem is vágyom újabb diplomára inkább kölcsönkérek 1 mázs bi-ib-liát, hogy még jobban építse szépítse az én soul-omat is.

A Rémségek Kicsiny boltjának egyik legaranyosabb dallama a Hirtelen Seymour egy megértő lélek kedves megnyilvánulása. A Fame: Művész egy ízig vérig érett színész dallamokba font megnyilvánulása. Bendegúz prózájával indul, mely a nyári koncert egyik legmeghatóbb (a Hogyan mondjam el-hez is ezer szállal kötődő) pillanatát is automatikusan felidézte bennem, amikor is a művész apuka és gyermeke közötti különleges kapocs a színpadon is tapintható vált.

Igazi bónusz az Angeli Levente és Soltész Nagy Attila ötlete útján, valamint Juszt Balázs forgatókönyve és Gát Anna dramaturgja alapján jövőre mozikba kerülő Cashflow című film Miller Zoltánnal együtt előadott főcímdala, Juszt Balázs temperamentumos és szókimondó szövegével. A hallottak alapján a film egy izgalmas story-nak ígérkezik…

Mindent összegezve nekem nagyon bejött az a „Mázs-kimutatás.”

– dr.Jude.M –

[2008.01.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még