2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Zombola Péter
Fidelio
Komolyzene

Zombola Péter nyerte a nemzetközi zenei versenyt

Zombola Péter, fiatal zeneszerzőnk nyerte a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny zeneszerzői pályázatát, amelyet a'cappella férfikari művek kategóriájában írtak ki. A kifejezetten e verseny számára komponált művet 2008. július 30-án mutatják be a Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nyitóhangversenyén a debreceni Kölcsey Központban.

Zombola Péter egyik legfrissebb kompozícióját 7 pályázat közül választotta nyertesnek a verseny művészeti tanácsa (Erdei Péter, Csemiczky Miklós, Szabó Sipos Máté, Tóth Ágnes és Aradi Márta), és rövidesen nemcsak hallani, hanem "olvasni" is lehet. Ahogy azt a kórusverseny titkárától, Daróczi Katalintól megtudtam, a verseny számára általában rendelni szokták a műveket, de tavaly második alkalommal írták ki a zeneszerzői pályázatot a 35 év alatti, fiatal zeneszerzőknek. Két éve gyermek- és vegyeskari kategóriában megosztva nyert Nyitrai László és Maróti Emese, idén pedig a’cappella férfikari kategóriában írtak ki pályázatot, mert úgy érezték, ezzel a műfajjal az elmúlt időkben mostohán bántak a zeneszerzők.

A nyertes Zombola Péter lett, aki műve bemutatásán és kiadásán kívül 150 000 Ft pénzjutalomban is részesült. Glória című, négy rövid tételből álló, ABAC formájú darabját szerzője koncertdarabnak szánja. "Ez a mű – eltérően az eddigi darabjaim jó részétől – nem liturgikus célú. A tavalyi évben már írtam egy férfikart (Otche nas) Bubnó Tamásnak és a Szent Efrém Bizánci Férfikarnak, így nem állt tőlem távol egy újabb férfikari mű komponálása. Decemberben született a kompozíció, melyben teljesen másképp akartam hozzányúlni a liturgikus szövegekhez, mint eddig. Bár úgy érzem, jó munkát végeztem, 100 százalékig sosem vagyok elégedett a darabjaimmal, ezért a napokban még ezen a művemen is csiszolni fogok, főleg a notáción.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny vérkeringésébe két éve kapcsolódtam be, amikor egy csehországi együttes rendelt tőlem darabot, amelyet a versenyen be is mutattak. Sok kórusművet írok, általában vegyeskarra. Ilyenkor akár 16-20 szólammal is dolgozok, éppen ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tudok kihozni mindössze négy szólamból. Mivel nagyon közel áll hozzám ez a műfaj, külön öröm számomra, hogy kórus kategóriában értem el ezt a sikert."

– fidelio.hu/Filip Viktória –

[2008.01.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még