Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. január 22. | hétfő | Vince, Artúr nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Linkek
Qtrax
Kapcsolódó cikkek
Joost: TV mindenkinek
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Qtrax

Ingyenes letöltés, ráadásul legálisan. Lehetséges ez?

Ha a rendkívül nagy terhelésnek kitett szerverek és a nagy kiadók is úgy gondolják, akkor ma hajnaltól elérhető a Qtrax nevű új, ingyenes és legális fájlmegosztó hálózat. Több, mint 25 millió zeneszám csak arra vár, hogy letöltsd. Megérkezett a megoldás a zeneipar legnagyobb problémájára? Nem biztos.

Megszületett az optimális megoldás?

A január 28-i indulással számoló Qtrax nevű rendszer nem kevesebbet ígér, mint az ingyenes és legális zeneletöltést. A rendszer a p2p (peer to peer) technológiát veszi alapul (ugyanúgy, mint a Joost online tv és az összes Bittorent alapú rendszer), de jóval összetettebbnek ígérkezik, mint egy sima, mezei fájlmegosztó hálózat. Az ígéretek szerint nemcsak zenék, hanem videók, borítók és dalszövegek is elérhetők lesznek a rendszerben.

A működtetéshez szükséges bevételt a reklámokból fogják fizetni, egy speciális technológia alkalmazása pedig lehetővé teszi, hogy minden egyes letöltést, feltöltést, lejátszást figyelemmel tudjanak kísérni és ennek alapján fizetik majd ki a jogdíjakat is.

Mind a négy nagy kiadóval (Sony, Universal, Emi, Warner) sikerült megállapodni a Qtrax üzemeltetőinek (legalább is ezt állítják, míg a kiadók részéről nem ennyire egyértelmű az együttműködés ténye), hirdetői oldalon pedig olyan cégeket sikerült megnyerni, mint a Microsoft vagy a McDonald's.

Persze a kerítés nem kolbászból van....

A Windows-os változat már letölthető, a Mac-es verziót pedig március 18-ára ígérik (linuxosról pedig nem is beszélnek). A zenéket WMA formátumban (windows media audio) lehet letölteni, ami sajnos magában foglalja a másolásvédelmi technológiát (DRM) is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet akármilyen lejátszóval lejátszani, a DRM-et nem támogató hordozható mp3-lejátszókon sem lehet hallgatni (tehát pl. az iPod tulajdonosok nem örülnek ennek) de még CD-re sem lehet kiírni a megszerzett zenét. A számítógépen viszont korlátlan ideig tárolhatjuk a számokat.

Amint lehet, letöltjük, kipróbáljuk és beszámolunk arról, hogy a gyakorlatban hogyan működik a Qtrax.

-nagyM-

[2008.01.29.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Komoly zenekart keresek! zenekar [2018.01.21.]
Fuvolista zenész » rézfúvós [2018.01.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

A We Will Rock You musical megmutatta milyen az igazi rockzene!
Elképesztően nagy éneklések,...beszámolók még