2022. május 16. | hétfő | Mózes, Botond nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
2008. legszomorúbb hírei a zenében! Emlékezzünk!
Kapcsolatok
Orszáczky Miklós (Jackie Orszaczky)
Legnépszerűbb csengőhangok

A legendás zenész nem élte meg a Műpás-koncertjét

Orszáczky Jackie-vel a Syrius harmadik tagja távozott az örök koncertszínpadra: először Baronits Zsolt az együttes vezetője, szaxofonos, tavaly Veszelinov András dobos hunyt el.

Orszáczky a Syrius basszusgitárosa, énekese és zeneszerzője májusban töltötte volna be hatvanadik életévét. Évek óta súlyos beteg volt, rákkal kezelték. Haláláról egykori zenésztársa, a Bécsben élő Pataki László értesítette Budai Ervint, a tavaly megjelent Syrius-könyv kiadóját.
Orszáczky 1974 óta élt Ausztráliában, de többször visszatért.

Orszáczky Jackie a Syrius történetét áttekintő Széttört álmok című könyvben elmondta, hogy ötéves korában vitték először zeneiskolába a szülei, ahol zongorázni és hegedülni tanult. A rockzenével általános iskolás korában kezdett ismerkedni. Első zenésztársai között említette Lakatos "Bögöly" Béla dobost, majd az Új Rákfogó együttesben ismertté vált Mogyorósi László gitárost. Ő maga is - basszusgitárosként - tagja volt az Új Rákfogónak, a hatvanas évek vége felé Mogyorósival és Pataki Lászlóval trióban játszottak egy ideig.

A Syrius együttes 1969-ben Baronits Zsolt vezetésével alakult, Pataki, Veszelinov, Orszáczky részvételével, amelyhez később csatlakozott Ráduly Mihály szaxofonos és fuvolás. Itt gitározott egy időben Barta Tamás, majd Tátrai Tibor. A Syrius popzenekarként indult, ám csakhamar a hazai progresszív rock és blues zászlóshajója lett.

Ez a zene nem fért bele a hazai zeneipar akkori irányítóinak elképzeléseibe. Egyetlen lemezük jelent meg, 1972-ben itthon ilyen összetételben Az ördög álarcosbálja, amely az 1971-ben Ausztráliában megjelent Devil, s Masquerade licenckiadása. Az együttes nem kapott semmiféle támogatást, a hetvenes évek derekára zenészei szétszéledtek. Orszáczky Ausztráliában telepedett le, ott zenélt, először 1977-ben tért haza.

Augusztusban lépett fel utoljára Magyarországon

Több lemeze megjelent az ötödik kontinensen, a legismertebbek közülük az 1987-es Jump Back Jack, az 1994-es Jackie Orszáczky and The Grandmasters. Emlékezetes hazai fellépése volt 1991-ben a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán, amikor sokak emlékezete szerint alaposan leiskolázta" Jack Bruce-t. A Margitszigeten 2001-ben csatlakozott a Syrius együttes tagjaihoz. (Baronits Zsolt már nem lehetett ott), szerepelt a paksi Gastrobluesfesztiválon is. Felesége, Tina Harrod a kilencvenes évek elején lépett fel először Magyarországon.

Orszáczky évek óta a piccolo nevű különleges basszusgitáron játszott. Ezt a hangszert Miles Davis együttesében hallotta először, s magasabb hangot adó húrjaival alkalmasabb a szólókra, a hangok nem mosódnak össze - mesélte tavaly az MTI-nek nyilatkozva. Elmondta: együttesének zenéje a bluesból, a gospelből, az afro-amerikai tradícióból ered, jazzes, funkys és rockos elemekkel.

Hangsúlyozta: "programzenét" soha nem csinált. "Az AIDS-esek, a szegények megsegítésére, a felmelegedés ellen meghirdetett koncertek nem oldanak meg semmit. A zene magáért beszéljen". Kijelentette: számára az ének rendkívül fontos és véleménye szerint minden zenészt kényszeríteni kellene az éneklésre. Egészen a közelmúltig 200 koncertet adott évente, bár tavaly egészsége ezt már nem tette lehetővé.

A Shacked Up In Paradise-vel búcsúztak 

Orszáczkyék legutóbbi lemeze, a Shacked Up In Paradise 2005-ben jelent meg. Augusztusban abban bízott, hogy folyamatban lévő lemezterveit még meg tudja valósítani.. .. Jackie előtt néhány nappal hunyt el bátyja, László is, akivel a hatvanas években együtt zenéltek a Syncom együttesben. 

Az elhunyt zenész legutóbb tavaly járt Magyarországon: márciusban fellépett a Darshan udvarban, augusztusban több koncertet is adott, többek között az A38 hajón, életében utoljára augusztus 14-én a Sziget jazz-sátrában láthatta őt a hazai közönség.

Orszáczky Jackie 60. születésnapi koncertjét április 4-ére tervezték a Művészetek Palotájába.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

[2008.02.03.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
discipline 2008.02.05. 12:02 • [1]
Elég borzalmas volt ezt a hírt vasárnap hallani! :-(
A magyarok egyik legjobb (szerintem kimagaslóan a legjobb) énekes-basszistája volt. Én az A38 hajón láttam augusztusban, de egyáltalán nem látszott rajta, hogy valami baj lenne az egészségével. Többször beszélgettem vele, da a korom miat nem lehettem ott azokon a nagy Syrius koncerteken - szerencsére vagy 10 órányi amatőr felvételem van az 1972-1973-as koncertjeikről, így azért tudok némi képet alkotni a csapatról. A Syrius a 70-es évek elején kontinens egyetlen olyan jazz-rock jellegű együttese volt, mely a legnagyobb brit és amerikai zenekarok szintjén játszott teljesen eredeti, más együtteséhez nem hasonlítható és zseniálisan megkomponált zenét. Ezt a szintet egyetlen más magyar együttes nem érte el, sem az LGT-t, sem a Mini, sem a Bergendy, sem az Omega, de még az Illés sem - bár ez utóbbi a maga páratlanul zseniális, de egyszerűbb dalaival a legnagyobb hatású együttes volt Magyarországon. De még mindig nem hajlandók a rádió és TV csatornák a felvételeiket játszani. A Magyar Rádióban rengeteg számot vettek fel, melyek közül csak egy-egy jelent meg ezeken a poszthomusz kiadványokon ("Hamlet a sólyom", "Igazi tisztaság"). Hova lettek azok a felvételek?

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

The Trousers bulira indultunk, The Juice-ra őrjöngtünk, avagy izzott a funkrock!
Hihetetlen...

Sajnáljuk-e, hogy ez volt az utolsó Rómeó és Júlia a Budapest Sportarénában?
Április...

Delta koncert a Barba Negrában - képekkel
Dimash koncertje Prágában - élménybeszámoló
Ilyenek a rettenetes szülők? Remek kikapcsolódás vár a nézőkre!
Tíz szerep, öt színész, Hello Again
beszámolók még