2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Opera Europa
Operaházak listája
Kapcsolódó cikkek
Mükéné Termál Hotel - Elektra a Magyar Állami Operaházban
Hatvan év után újra van saját lapja az Operaháznak
Otthon nyomtathatunk belépőt az Operába
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Komolyzene

Közönségbarát megoldások az Operaházban

Otthon nyomtathatja ki a jegyét az internetes vásárló, hamarosan mobiltelefonon is vehet belépőt, az ifjú közönség pedig csatlakozhat az európai operaútlevélhez.

Az internetes jegyvásárlást úgy fejlesztették tovább, hogy az érdeklődő a képernyőjén rápillanthat az úgynevezett jegytérképre, ennek alapján kiválaszthatja a helyet, és a jegyet a vele kapcsolatban álló bankon keresztül a kártyájáról kifizeti. – mondta el Gáldi Monika szervezési osztályvezető.

Ha van nyomtatója otthon, az érdeklődő A/4-es papírra kinyomtathatja a belépőt, s mivel minden jegyhez vonalkód tartozik, a bejáratnál a leolvasó egy pillanat alatt azonosítja azt, így a néző mindenféle sorban állás nélkül jut be a házba. A vonalkód arra is jó, hogy ugyanazt a helyet ne adhassák el kétszer.

Januárban is telt ház volt

Az internetes értékesítésnek köszönhetően a színházakban is gyenge hónapnak számító januárban az operaházban szinte végig telt ház volt, és a belépők egyötödét a világhálón vásárolták meg. Amikor indul a következő hónapra az elővétel, látni, hány ezren "lógnak" a csatornánkon - tette hozzá a szervezési osztályvezető, aki megjegyezte, hogy az ilyen vásárlók többsége külföldi, a hazai közönség még bizalmatlan.

Mobillal: a következő évadtól

A mobiltelefonos jegyvásárlást a következő évad kezdésekor szeretnék bevezetni - tájékoztatta az MTI-t Mihályi Endre marketing és kommunikációs igazgató. Mint elmondta, a Magyar Állami Operaház látogatottsága igen magas, de betegség, elfoglaltság miatt a belépők 4-5 százaléka több esetben a pénztárban marad.

– Ezek fele magas árkategóriájú, ha ezeknek is vevőt találunk, akkor egy-egy este mintegy 300 ezer forinttal növelhetjük a ház bevételét, ami éves szinte elérheti a 20 millió forintot .- véli Mihályi Endre.

Kitért arra, hogy klubrendszert hoznak létre. Ha valaki bejelentkezik, sms-ben ajánlatot kap arra vonatkozóan, hová és mennyiért vehet belépőt, ha előző délután a jegyértékesítési rendszerben eladatlan jegyek mutatkoznak. A mobilos jegyvásárlásnál a visszaigazoló sms egy számkód, ami azonos a jegy vonalkódjával. Azt a számot beütik a kézi leolvasóba, ezzel máris érvényes a belépő.

Azt kell megvizsgálni, a technikai háttér és a várható haszon milyen arányban áll egymással. Mert biztosan adunk engedményt, hiszen ezek last minute jegyek- fűzte hozzá.

Technikai fejlődések

Régi probléma, hogy az elkéső nézők, hogyan nézhetik meg a első felvonását. A képernyők már ott vannak az előcsarnokban, ám annak idején Ybl Miklós úgy tervezte meg az épületet, hogy bizonyos részein nem mennek át a rádióhullámok. Pici szakaszokról van szó - mondta az igazgató, aki reméli, hogy a következő évad elejére ez a technikai gond is megoldódik.

A zenebarát pedagógusok, a fiatal internetező operaszeretők kedvéért az online közvetítések tervével is foglalkoznak. Három fix kamerát építenek be a nézőtérre: egyet középre a királyi páholyhoz, kettőt pedig oldalra. Az interneten a néző egy gombnyomással akár a kameraállást is változtathatná, elvileg a panorámaképet adó kamera mozgatása is lehetséges.

Előadóművészi jogok

Az ügy előadóművészi jogi részét nem tudták még tisztázni. Vagy plusz pénzt fizet az Opera a művészeknek, vagy, ahogy a szolgáltatók javasolták, a programban résztvevő művész (illetve produkció) kap egy saját, zárt felületet, ahol pontosan regisztrálhatja, hányan voltak kíváncsiak rá, és hányan fizettek ezért. Kétségtelen azonban, hogy az élő előadás értéke sosem közelíthető meg - hangsúlyozták az operaház képviselői. Folynak a tárgyalások arról, hogy például a Metropolitan Opera előadásait, ahogy az Németországban már gyakorlat, mozikban lehessen megnézni.

Bérlet, amely útlevél

Most csatlakozott az Opera Europa szervezet Operapassportjához a Magyar Állami Operaház. Az Opera Europa 2007 szeptemberében indította útjára az Opass elnevezésű kulturális útlevelet, amellyel a fiatalok Európa legnagyobb dalszínházaiba mehetnek el.

Az Opass bérletet 90 euróért online vásárolhatják meg a 31 év alattiak, és ezzel öt előadást választhatnak Európa nagyvárosaiban: Barcelonában, Brüsszelben, Koppenhágában, Genfben, Glasgowban, Glyndebourne-ben, Londonban, Lyonban, Madridban, Prágában, Rómában, Varsóban, és most már Budapesten is.

A bérletet az Opera Europa honlapján lehet megvenni, a jegyeket pedig az Opera Europán keresztül, 2 héttel az előadás előtt kell lefoglalni. Az öt alkalomból egy színház meglátogatására kétszer van lehetőség. Az Opass-szal látogatható előadások és az európai operaházak listája az Opera Europa honlapján található.

Budapest a Jenufa, a Parsifal, a Don Giovanni, a Turandot, a Don Carlos, a Tosca és az Anyegin című előadással csatlakozott a hálózathoz.

– MTI –

[2008.02.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még