2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
A Zeneakadémia portálja
Kapcsolódó cikkek
Négy évig tart a Zeneakadémia rekonstrukciója?
Maratoni koncert a Zeneakadémián
Titok-koncertek a búcsúzó zenésszel
Zongoraművészé lett az Artisjus-díj
Népzene ünnepe Budapesten
Kapcsolatok
Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont - Régi Zeneakadémia
Gőz László
Washburn Jam Club
László Attila
Legnépszerűbb csengőhangok

Új helyen a Zeneakadémia két tanszéke

Ünnepélyes évnyitóval és avatással kezdődött a második félév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei- és Jazz Tanszékén: a két szak új helyen, a ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolával egy épületben kezdheti meg a munkát.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem életének meghatározó eseménye zajlott 2008. február 5-én: ünnepélyes félévnyitót tartott a Zeneakadémia Népzenei- és Jazz Tanszéke. A két szak a második félévet már egy új épületben, a ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában kezdheti meg. A Jazz Tanszék – elődeit is beleértve – negyvenhárom éve működik, hosszú ideje – méltatlan körülmények között – az újpesti Ady Endre Művelődési Házban. A népzene pedig évtizedek óta a Zeneakadémia tantárgya, de az egyetemi szintű oktatás több helyszínen, mindössze fél éve, 2007 szeptemberében indult.

A költözés helyszínének ötlete a Jazz Tanszék egyik oktatójától, Gőz László harsonaművésztől, a Budapest Music Center vezetőjétől ered, aki öt évig dolgozott a régóta várt esemény megvalósításán.

Az évnyitó szimbolikusnak szánt növendékkoncerttel kezdődött az Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében: Szabó Csobán Gergő bőgős először egy népzenei, majd egy jazz együttes tagjaként lépett fel. A házigazda Szentmáry Kálmán, a Zeneiskola igazgatója mellett, Batta András, a Zeneakadémia rektora is meleg szavakkal köszöntötte az örömteli esemény létrejöttét.

- Bár nagy látnok volt, Liszt Ferenc álmodni sem tudott volna erről a pillanatról - fogalmazott köszöntőjében Batta András, a Zeneakadémia rektora.

A Népzene Tanszék oktatói a Hagyományok Házában és a Zenetudományi Intézetben, továbbá az Egyetem Zenetudományi Tanszékén dolgoznak. A tanszék vezetője, Richter Pál zenetudós a rendezvényen beszámolt arról is, hogy a jazz- és a népzenészek között – akik a Sibelius Akadémián is egy épületben dolgoznak − példamutató az együttműködés. Binder Károly zongoraművész, a Jazz tanszék vezetője pedig egyenesen honfoglalásnak nevezte beköltözésüket, és szintén kiemelte a két tanszék közös munkájának és fellépéseinek fontosságát. László Attila gitárművész, a Jazz Tanszék big band-jének vezetője hozzátette: az új épületben az iskolai hangszerpark korszerűsítésére is sor kerül majd.

-ej/zeneakadémia-

[2008.02.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még