2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Tomsits Rudolf
Magyar Rádió
Legnépszerűbb csengőhangok

Trombitásokat várnak a Magyar Rádió rangos versenyére

Tizedik alkalommal rendezik meg az MR3-Bartók Rádió országos dzsesszversenyét; az idei, pénteken kezdődő és május 23-ig tartó tehetségkutató versenyt fiatal trombitások számára hirdették meg - közölték a szervezők.

A verseny Tomsits Rudolf trombitaművész, zeneszerző nevét viseli - mondta a sajtótájékoztatón Farkas Zoltán adófőszerkesztő.

"A tehetségkutató verseny kifejezésben a tehetségkutatásé a fő hangsúly, versenynek azért nevezzük, mert az ifjú művész-jelöltek a bemutatkozáson túl díjakat is kapnak" - fűzte hozzá Maloschik Róbert, az eseménysorozat szervezője.

Huszonegy jelentkező közül tizenkét versenyzőt válogatott be a zsűri az elődöntőbe. Az első elődöntő pénteken lesz, a következő március 28-án, a harmadik pedig április 25-én, mindegyik alkalommal négy-négy versenyző muzsikál egy professzionális trió kíséretével a Magyar Rádió (MR) Márványtermében. A trió tagjai: Cseke Gábor, Hárs Viktor és Sramkó János.

A döntő május 23-án, ugyancsak az MR Márványtermében hallható, a gálakoncertet pedig másnap este rendezik meg a közeli, nemrég megnyílt Budapest Jazz Clubban. A koncert után következik az eredményhirdetés, majd a díjkiosztó és végül egy igazi "jam session", amit az MR3-Bartók Rádió egyenes adásban közvetít.

Kiválóságok a zsűriben

A zsűri elnöke Ráduly Mihály szaxofonművész, a legendás Rákfogó és Syrius együttes tagja. Részt vesz a testület munkájában Kőszegi Imre dobművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszékének adjunktusa, Turi Gábor szakíró és Csányi Attila dzsessztörténész.
Maloschik Róbert elmondta, hogy a zsűri díszelnöke egy igazi sztármuzsikus: Gerard Presencer trombitaművész, a Londoni Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének vezetője, aki a gálaesten duóban játszik a verseny győztesével.

Most is lesznek közönségdíjasok: minden elődöntő után személyesen lehet szavazni a helyszínen. Aki nem jut el a hangversenyekre, vagy szeretné a koncertélményeit feleleveníteni, április 22-27. között minden nap, a Jazz hangverseny-különlegességek című, késő esti műsorban meghallgathatja a versenyzők produkcióiról készült felvételeket az MR3-Bartók Rádióban.

A verseny névadója, Tomsits Rudolf (1946-2003) a magyar dzsessztrombita egyik úttörője. Nyolcévesen kezdett trombitálni, 12 éves korától már budapesti dixielandegyüttesekkel lépett fel. 1962-ben járt Dániában (Koppenhága) és az ott szerzett élmények hatására végleg elhatározta, hogy dzsesszmuzsikus lesz. 1963-64-ig Svédországban, Stockholmban élt.

Hazatérése után, 1964 és 1979 között, a Magyar Rádió Tánczenekara - az akkor már Stúdió 11 néven működő formáció - tagja lett. Közben 1968-ban megalakította önálló dzsesszegyüttesét, a Tomsits Quartetet (Vukán György - zongora, Berkes Balázs - bőgő, Rosenberg Tamás - dob), amellyel 1969-ben I. helyezést ért el a Palermói Jazzfesztiválon. 1980 és 1995 között a Zeneakadémia jazz tanszakának trombitatanára volt. Nem sokkal halála előtt kapta meg a Magyar Jazz Szövetség életműdíját, a Szabó Gábor-díjat.

- MTI -

[2008.02.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még