2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Elhunyt a magyar zongoraművész, az UNESCO nagykövete
Fasang Árpádtól március 10-én vesznek végső búcsút
Kapcsolatok
Fasang Árpád
Komolyzene

"Életműved velünk marad" - Búcsú Fasang Árpádtól

Barátok és tisztelők sokasága, a magyar művészeti, tudományos és társadalmi élet számos neves képviselője kísérte utolsó útjára Fasang Árpád zongoraművészt, volt UNESCO-nagykövetet, a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány alapító elnökét, a Francia Nemzeti Érdemrend és a Francia Becsületrend kitüntetettjét hétfőn délután Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Fasang Árpád, aki életének 66. évében, hosszú betegség után február 19-én hunyt el, itthon és Franciaországban is presbiteri szerepet töltött be, így evangélikus istentisztelet keretében vettek tőle búcsút.

Bence Imre budavári lelkész-esperes szavai után Martonyi János búcsúzott. A volt külügyminiszter kiemelte, hogy Fasang Árpád gazdag életműve, alkotó tevékenysége a szereteten alapult, készsége a párbeszédre és megbékélésre is ebből eredt.

Nevéhez olyan fontos tettek fűződnek, mint, hogy az UNESCO-ban dolgozva harcolt a kulturális sokszínűségről szóló nyilatkozat elfogadásáért, beemelte az emberek kultúrához való jogát az emberi, közösségi jogok közé.

Be kell fejeznünk a kézirataidat

"Értékeid, életműved velünk marad, meg kell őriznünk őket, be kell fejeznünk a kézirataidat, és meg kell próbálnunk olyan derűsnek és békésnek lennünk, mint Te voltál" - hangsúlyozta Martonyi János.

Bence Imre felolvasta Jean Gallard abbé rövid megemlékezését. Jean Gallard, aki csaknem fél évszázada volt Fasang Árpád barátja, és a végső búcsún betegsége miatt nem lehetett jelen, levelében hangsúlyozta: a franciák sokat kaptak tőle, hálával tartoznak neki.

Fasang Árpád temetésén megjelent a magyar művészeti, tudományos és társadalmi élet számos neves képviselője, köztük Halász Judit színművész, Fekete László kántor, Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Hámori József akadémikus, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, Pozsgay Imre politikus, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője és elődje, Frenkl Róbert, valamint Mocsári Károly korábban Párizsban élő zongoraművész és sokan mások.

- MTI -

[2008.03.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még