Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. szeptember 21. | csütörtök | Máté, Mirella nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene

Kalmár Magda, az operaház sztárja nem készült énekesnek

Dalszínházi tagságának 40. évfordulója alkalmából köszöntötték Kalmár Magda Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház mesterművészét hétfőn Budapesten.

Kovács János első karmester Kalmár Magda hosszú és gazdag pályájáról kiemelte: a szopránénekesnő a kis szerepekből is képes volt nagyot formálni.

Kalmár Magdát természetes adottsága - könnyen énekelt három vonalas g-ét -, elsősorban a Mozart-szerepekre predesztinálta, de összesen félszáz főszerepet énekelt, köztük Susannát (Mozart: Figaro házassága), Despinát (Mozart: Cosi fan tutte), Norinát (Donizetti: Don Pasquale), Adinát (Donizetti: Szerelmi bájital), Paminát (Mozart: A varázsfuvola) és Gildát (Verdi: Rigoletto), tehát a fontos koloratúr és a lírai szoprán szólamokat. Nevéhez fűződik Alban Berg rendkívüli hatású huszadik századi operája, a Lulu sikere.

Nagy népszerűségnek örvend

Sólyom Nagy Sándor operaénekes köszöntőjében kitért arra, hogy Kalmár Magda az operett, a musical és a nóta, sőt a könnyűzene műfajában is óriási népszerűségnek örvendett.

Kalmár Magda hangsúlyozta: boldog, hogy megérhette az évfordulót, és szeretné az ötvenediken is együtt látni a kollégákat abban a Magyar Állami Operaházban, amelyet mindig is az otthonának, az élete értelmének érzett a családja mellett.

Felidézte, hogy egy postai iroda volt az első munkahelye, innen felvételizett a Magyar Állami Operaház kórusába, ahová nem vették fel, de visszahívták ösztöndíjas szólistának. Kalmár Magda 6 éves korától zongorázott, eleinte ez a hivatás vonzotta, nem készült énekesnek, aztán egy véletlen vitte el egy énekmesterhez.

Kalmár Magda az oratóriuméneklésben is keresett volt: óriási elismerést aratott többször is a műfajban; Az év énekesnője díjat - amelyet Párizsban vett át - két ízben oratóriummal nyerte el. Az UNESCO nemzetközi énekversenyén is Mozart-koncertáriával szerezte meg az elsőséget. Művészi tevékenységéhez mintegy húsz operalemez, tizenöt oratóriumalbum, valamint számos operett- és nótalemez is fűződik. Kalmár Magda vendégszerepelt többek között Németországban, az Egyesült Államokban és Olaszországban.

- MTI -

[2008.03.17.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
hitel kinal egyéb [2017.09.14.]
Elektromos orgona hangszer [2017.09.12.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Jamie Winchester és Hrutka Robi újra együtt - képek a budapesti koncertről
Szeptember 14-én a...

Robbie Williams Budapesten - Hogy kerül a bokszkesztyű a focipályára?
Robbie Williams, a popzene...

Cserháti Zsuzsa emléke örökké él! 
beszámolók még
cdbolt.lap.hu