2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Elhunyt a mambó atyja

Életének 90. évében, Miamiban elhunyt Israel Cachao López kubai születésű zeneszerző, zenész, akinek a táncoslábú világ a mambót köszönheti. Elsősorban a latin tánczene kiemelkedő egyénisége volt, ám jazz-zenészként is az egyik kiválóbbként emlékeznek rá, s nem volt idegen számára a szimfonikus zene sem.

A hatvanas évek elején az Egyesült Államokba települő Israel "Cachao" López nemrégiben kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán, s néhány évvel ezelőtt nyerte legutóbbi Grammy-díját. A legkiemelkedőbb élő kubai zenészlegendaként emlegették a kitűnő bőgőst - hangszere egyik legjobbjának tartották őt a 20. században. A pályájával kapcsolatos számos "leg" közé tartozott, hogy a latin jam session, a descarga mestere volt. A mambót az ötvenes években honosította meg az Egyesült Államokban, ez a zene nagy hatással volt a jazzre és a rock and rollra, majd a salsára is.

Havannában született 1918. szeptember 14-én zenészcsaládban, többen közülük szintén bőgőztek. Tizenéves korában került az Orquesta Filarmónica de La Habana zenészei közé. Ezt a zenekart Herbert von Karajan és Igor Stravinsky is dirigálta vendégként. Fivérével, Orestes Lópezzel együtt zenét, fantasztikus mennyiségű dalt komponáltak együtt - egyes források szerint több százra, talán ezerre tehető közös szerzeményeik száma. A harmincas években az afrikai ritmusokat beépítették a kubai zenébe, megteremtve a későbbi mambó alapját. Mint ő maga is megfogalmazta egy interjújában, "A mambó eredete 1937-ig nyúlik vissza". Israel "Cachao" López és zenésztársai a jazz szabadságát ültették a kubai népzenébe.

A legkeresettebb bőgősök egyik

New Yorkban "Cachao" egyike volt a legkeresettebb bőgősöknek. Életének számos részlete tárul fel Andy Garcia róla készített dokumentumfilmjéből, amely egyúttal fontos adalék a latin zene fejlődéséhez és a forradalom előtti Kuba mindennapjainak történetéhez is. A filmből kiderül, hogy a kubai zenészek atyjukként tisztelték őt.

Israel "Cachao" López több Grammy-díjat nyert pályája során, a legutóbbit néhány évvel ezelőtt vehette át . Nemcsak saját zenéjével, hanem a latin zene fejlődése érdekében kifejtett munkásságáért, a latin zene művelőit segítve érdemelte ki a legrangosabb zenei elismerést.
Zenélt a legnagyobb latin zenészek közül Tito Puentével, Eddie Palmierivel, Tito Rodriguezzel és - mások mellett - sokat köszönhet neki a szintén Amerikában élő kubai énekesnő, Gloria Estefan is.

A korszakos jelentőségű zenész veseelégtelenség következtében halt meg egy miami kórházban - közölték rokonai a család szóvivőjén keresztül. Szinte élete utolsó pillanatáig a színpadon volt, két éve még a Lincoln Centerben ünnepelték és saját zenekarával fellépett a JVC Jazz Festivalon.

- MTI -

[2008.03.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még