2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hidas Frigyes emlékének lemezzel adózik a győri fúvósegyüttes
Mi történt április 21-én?
Kapcsolódó Kiadványok
Vukán György: Tangerine Moon - Music for Wind Ensemble
Kapcsolatok
Vukán György
Komolyzene
Fidelio

Születésnapos a világhírű magyar zeneszerző

Kevés olyan zenekedvelő ember van, aki nem tudná, ki az a Vukán György, s ez így is van rendjén, hiszen pályáját számos elismerés és siker övezi. Köszöntsük most fel 67. születésnapján!

A kiváló zeneszerző és zongorista Budapesten született, 1941. augusztus 21-én. Zenei tanulmányait 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Budapesten végezte, mégpedig zongora szakon. Ezt követően 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori címet szerzett, a mai napig aktív fogorvos.

A zenei iránti szeretete már gyermekkorában is megmutatkozott, ugyanis azóta koncertezik, eleinte mint klasszikus-, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz-zongoraművész, trió formációban és szólistaként egyaránt.

Európa-szerte ismert

Zenei karrierje során végigjárta Európát, két alkalommal egy-egy hónapos koncertútja volt az USA-ban. Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler és a sort még hosszan lehetne folytatni.

A Creative Art Jazz Trióval 1991-ben Sevillában a World Expón kivételes sikert arattak. Ugyancsak 1991-ben szólóban, Japánban koncertezett. Ő vezette és vezényelte 1992-ben a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, amelyen Európa 17 országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói szerepeltek. (Contrast, Swing, Blues).

Itthon és külföldön is elismert

Az utóbbi időben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarra, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarra írt darabjaival (Double Concerto, Clarinet Concerto, Piano Concertos No.1.&., Chopin-átiratok, Spanyol-Arab Concerto-"Casablanca", Concerto for Sax Quartet & Orchestra, Cello Concerto etc.) arattak elismerést itthon és külföldön egyaránt.

Több mint 140 filmzenét, 3 balettot (pl. Derby), operát (Atlanta, Georgina), szimfonikus műveket, versenyműveket, kamaraműveket (fõként réz- és fafúvós együttesekre, jazz-zenekari formációkra), több mint 80 dalt (pl. Frederico Garcia Lorca, Pablo Neruda etc.) komponált.

Tevékeny elmúlt évek

A Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az "Év Koncertje" lett Hollandiában, ahol Chopin átiratokkal kápráztatták el a közönséget és a szakmát is.

A ClassJazz Band komponistája és zongoristája 1999 óta, 2000-ben megalapította a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bőgő), és a Budapesti Saxophone Quartettel. Alone címmel CD-t is készítettek.

Számos díjat nyert el az évek során, megkapta többek között a Helikon díjat, de a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat zeneszerzői díját is és még hosszasan lehetne sorolni. Aki kíváncsi rá, annak mindenképpen ajánljuk a Magyar Zenei Szaknévsor Vukán György bejegyzését.

Ezzel a rövidke kis életrajzi megemlékezéssel szeretnénk a nagyszerű magyar muzsikust felköszönteni születésnapja alkalmából, Isten éltesse sokáig!

– fidelio.hu alapján: zene.hu –

[2008.04.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még