2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt április 26-án?
Kapcsolatok
Szörényi Levente
Legnépszerűbb csengőhangok

Szörényi Levente: 63!

Ma ünnepli 63. születésnapját Szörényi Levente a magyar zenei élet egyik nagy egyénisége. Tudni kell róla, hogy nem „csak” zenész, hanem szövegíró, író, őstörténet-kutató és borász is. A Mediterrán, a Balassa, a Bajtala, az Illés, a KITT-egylet és a Fonográf zenekarok egykori tagja. Több tucat sikeralbum társszerzője, előadója. Összetett és sokoldalú személyiség, emlékezzünk meg róla születésnapja alkalmából.

Ausztriában, 1945. április 26-án született, egészen pontosan Gmunden-ben.

Zenei karrierének kezdete 1962-re tehető, amikor is a Mediterrán elnevezésű iskola együttesben zenélt, Bajtala Jánossal és Kőszegi Imrével együtt. Bátyja, Szörényi Szabolcs a zenekari időkben basszusgitáron kísérte. Szabolcs később zenei rendezőként, hangmérnökként támogatta a zeneműveket. Egy évvel később már a Balassa zenekar tagja volt, hogy azt követően 1965-ben Bródy Jánossal megtörténjen a nagy találkozás. Erre a korra tehető, hogy az Illés együttesbe is belépett és egyik vezérévé vált.

A sikersztori elindult

Még ebben az évben megnyerték a Rádió amatőr vetélkedőjének első díját, majd ezt követően 1966-ban a táncdalfesztiválon is indultak, ekkor a „Még fáj minden csók” című dalukkal. A győzelemig azonban még várni kellett, egészen 1968-ig, de akkor a „Mikor én még kissrác voltam” című nótájukkal elhozták az első díjat. A miskolci popfesztiválon is feltűntek, s ezen kívül is számos nagysikerű koncertet adtak és rengeteg lemezük fogyott. Miután az Illés 1974-ben feloszlott, Szörényi alapító tagja lett a Fonográf nevű szintén sikert sikerre halmozó formációnak, akikkel egészen 1981-ig zenéltek együtt.

Rockoperák szerzője

Bródy-val sem szakadt meg a kapcsolata, ugyanis 1982-ben megszületett első rockballadájuk, amely a Kőmíves Kelemen címet kapta.
Az „Év zeneszerzője” díjat 1983-ban érdemelte ki, amellyel kiemelkedő zeneszerzői ténykedését ismerték el. Sőt, még ugyanebben az évben az Erkel-díjat is magáénak tudhatta. Még ebben az évben az István a király című rockoperával is jelentkezett. 1985-től visszavonult a színpadtól, de 1987-ben a Maradj köztünk segélykoncert himnuszának szerzője volt.

Egy nemzetközi népzenei fesztivál létrehozása is a nevéhez fűződik, mégpedig a „Felkelő nap háza”, amelyet Szegeden rendeztek meg. A Magyar Művészetért Alapítvány különdíját is kiérdemelte, mégpedig 1990-ben. Fűződik még rockopera a nevéhez, ugyanis 1993-ban Lezsák Sándorral alkotta meg az Attila című művet, amely nagy népszerűségnek örvendett. Végső visszatérés című maxi lemezét 1995-ben dobta piacra.

Több nagy magyar költő verséhez szerzett zenét. Néhány szerző: Petőfi Sándor, József Attila, Arany János, Weöres Sándor, Wass Albert.
Fia, Szörényi Örs is a zenei pályát választotta, többször dobolt az Illés, illetve a Fonográf koncertjein is. Szörényi Levente Kossuth-díjnak is büszke tulajdonosa lehet.

A Zene.hu 63. születésnapján tisztelettel gratulál a zenésznek!

– könnyűzenei lexikon/zene.hu -

[2008.04.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Hagyományos tavaszi koncertjét adta a...

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
beszámolók még