2024. május 1. | szerda | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Rekordszámú sztárvendég a Danubiusban
Nézd meg a nap videóját! Új gyerek-kedvenc érkezett
Kapcsolódó Kiadványok
Rosszcsontok: Rosszcsontok
Kapcsolatok
Rosszcsontok
Dandó Zoltán (Zolika)
Legnépszerűbb csengőhangok

Támadnak a Rosszcsontok! Végre egy lemez, amivel a szülő nem károsítja a gyereket

Mai lemezboncolásunk tárgya a Rosszcsontok debütáló korongja. Ezen esetben a Rosszcsontokat két ifjú énekes titán alkotja Németh Viktória és Czető Ádám személyében.

A kép alapján az előadóművész páros nem lehet több 12 évesnél. Bár a mostani gyerekekről sok esetben a körzeti orvos is csak a karton megnézése után tudja megmondani, hogy hány éves. Viva La Happy Meal!

Megcélozták a gyerekeket

Előljáróban elmondom, hogy természetesen ezen CD- vel a gyerekek lettek megcélozva, ami sugallja, hogy ez valakinek jó üzletnek tűnt. Hiszen sok a gyerek és a gyerekek mindent bevesznek. Még a Lily baba-féle őrültséget is. Tehát felnőtt fogyasztásra nem alkalmas! A gyerek lemezek emlékezetem szerint a 80- as években kezdtek megjelenni. Kezdődött ez Halász Judittal, aztán jött a 100 Folk Celsius Miki Manója, utána talán Papp Rita Gyerekbutító nótácskáit említhetnénk és a sort nálam a Hupikék Törpikék zárja eddig (a Lily baba annyira szánalmas, hogy meg sem említem).

Aki emlékszik ezen előadó művészekre és az ő nótáikra, nagyjából leszűrhető, hogy adott időszakban mi érdekelte a gyerekeket éppen. Amíg a 80- as években az „Almaszószon” és a „Helikoffer”- en keresztül lehetett eljutni a gyerekek szívéhez, addig ma teljesen más érdekli a 21. század lurkóit. Mi is ez? Hát kérem! Fricskázzuk be a CD lejátszó tálcáját, amelyben a Rosszcsontok lemeze van és egyből megtudjuk, hogy mi a helyzet gyerekérdeklődés ügyében.

A lemezen mai slágerek, (amelyeket valószínűleg a gyerekek is ismernek) átiratai találhatók, illetve nagyon dícsérendő módon, a lemez hangszerelője, zenésze és mindenese, Dandó Zolika saját szerzeményei is helyet kapnak. Első dal a Nox- Százszor ölelj még nótájának átirata, amely a „Számtan se megy még” címet viseli. Ez a dal a megjelenésétől a kedvencem, mai napig (számomra ez az egyetlen Nox szám amelyik tetszett). Nagyon kíváncsi voltam a hangszerelés megoldására, mert az ismert dalok zenei alapjának az elkészítése, nagy kihívás mindenki számára.

Kire űtött?

Kijelenthetem, hogy Dandó Zolika nagyon jó munkát végzett. Sikerült még a dalok hangulatát is visszaadni. Persze Rosszcsont módon. A második dal már saját szerzemény, „Kire ütött?” címmel. Könnyű, rock beütésű gyerekdal, a kis kamaszok mai problémáival. A 3. dal „Szülinapomra” címmel, valójában a Hooligans Félembere! Aranyosan és humorosan mondja el, hogy a szülinapi bulit, hogy látja az ember 11 évesen.

Jönnek a dalocskák sorban. A lemez zenei csúcspontjának talán a „Szívem rejtekén” című Dandó Zoli szerzeményt említeném. Nekem ez a dal tetszett a legjobban erről a korongról. Negatív mélypont pedig számomra a „Zöld fenyő gyermekei” című, No Thanx átirat. Ez egy érdekes hangvételű karácsonyi dal, a mondani valója az úgy rendben van, de mivel a kiindulási pont a lehető legszörnyűbb választás volt (No Thanx- A fekete nap gyermekei), ezáltal tipikusan a „sz....- ból, várat építeni” esete forog fent.

Egyébként elmondható a lemezről, hogy sokkal jobb, mint amire számítottam! Általában a gyereklemezeket el nagyolják, mert úgyis jó az a kis „makik”- nak. Na ez ebben az esetben hála istennek nem mondható el. A két kis énekesünk is teljesen hiteles éneklést produkál és nincs az énekeknek gusztustalanul agyonjavított íze.

Ugye ez akkor van, amikor az énekelni nem tudó ember, mégis csak dalolásra szánja el magát és akkor az ügyes stúdiós bácsi, rengeteg munkával kijavítja a hamis hangokat, jó helyre vágja a ritmikátlan szavakat és a többi és a többi. Na Viki esetében a Lakner Bácsi jó munkát végzett a gyerekszínházában.

Érkezik Miki Manó

Ádám is teljesen rendben van hangilag. De sajnos az ő esetében jön majd a mutálás, aztán kezdheti szegény a tanulást elölről. Na, de addig azért még van egy pár év. A lemez egyébként rávilágít arra, hogy amíg a 80- as, 90- es évek gyerekei kielégettek „Se hall- se lát Dömötörrel”, vagy „Kuckó Mackó”- val, vagy „Miki Manó”- val, estleg „Paff”- al, addig mai társaiknak itt van a chat, az MSN, a Playstation. Ki akar ma már a szabadba lenni, focizni, szaladgálni, vagy bújócskázni!Ez a lemez dalaiban jelen is van egyébként.

Tehát gyerekeink agyilag butulnak, testileg tunyulnak. Ettől van az, hogy a legtöbb 10 éves gyerek úgy néz ki mint egy jól lakott napközis és olyan mint az állatorvosi ló, hogy minden betegsége van, ami csak lehet! Várom már az első sajtóhíreket a monitorfejű gyerekekről, akik pixel felbontásba látják a világot, a végén pedig laptoppá változnak és a rohanó számítástechnikai fejlődésnek köszönhetően fél év múlva elavultak és öregek lesznek. Ezért bánatukban elküldik magukat az MSN- en egy túlzsúfolt computer temetőbe, vagy belefojtják magukat egy nagy Mc' Freeze- be.

Hála istennek a Rosszcsontok, egy kis egészséges rosszalkodásra buzdítják a kis lurkókat és semmi másra. Aranyos gyereklemez ez, amely szól az otthoni rosszalkodásról, a szülők meg nem értéséről, az iskola utálatáról és mindenről ami ma alkotja egy kamaszodni kezdő kis „mokolya” belső világát. Ideális ajándék gyereknapra, szülinapra, névnapra, vagy bármire, a managment nagy-nagy örömére!

Ez legalább egy olyan lemez, amivel a szülő nem károsítja a gyereket, ha megveszi neki! De lehet, hogy már valamelyik 8 éves kis hacker már letöltötte a Rosszcsontok még nem létező második lemezét is és illegálisan terjeszti a neten!

- norro -

[2008.06.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még