2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Márk Tivadar
Pilinyi Márta
Velich Rita
Komolyzene
Magyar Állami Operaház

Miért kapott emlékplakettet az Operaház két tervezője?

Az Orosz Júlia, Osváth Júlia és Márk Tivadar 100. születésnapja alkalmából rendezett emlékkiállítás megnyitóján adták át az idei Márk Tivadar-emlékplakettet.

Az elismerést a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, az Operaház örökös tagja és mesterművésze, Márk Tivadar emlékének megőrzésére, szellemi hagyatékának ápolása céljából hozták létre 2006-ban. A Krasznai János által tervezett plakettet és a vele járó pénzjutalmat minden évben Márk Tivadar születésnapján veheti át egy-egy olyan tervező, aki kiemelkedő szakmai munkával járul hozzá a színházi, illetve operai produkciók létrehozásához. Az idei évben, a kerek, 100. születési évforduló emlékére két tervező: Pilinyi Márta és Velich Rita részesült elismerésben.

Pilinyi Márta díszlet- és jelmeztervező Salgótarjánban született. A budapesti Iparművészeti Főiskola textil tanszakán végzett 1978-ban. 1979 és1982 között a Képzőművészeti Főiskola díszlet- és jelmeztervező szakán tanult. Debrecenben kezdett, majd 1989-ben az egri színházhoz szerződött. Terveit fantázia, színgazdagság jellemzi. Főbb tervei: Stavis: A szivárványszínű köntös; Dürrenmatt: A milliomosnő látogatása; Miller: A salemi boszorkányok. Jelenleg a Pécsi Nemzeti Színház, a komáromi Jókai Színház, a Nemzeti Színház, és a Szkéné Színház színpadain láthatók általa tervezett jelmezek.

Velich Rita az Operaház vezető jelmeztervezője 1993-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát, színpad- és jelmeztervező szakon Makai Péter és Székely László növendékeként. Diplomamunkáját a Kék madár című mesedarabra tervezte, melyet Szikora János rendezett. Számos pesti, (Madách Színház, Arany János Színház, Új Színház, József Attila Színház, Katona József Színház, Magyar Állami Operaház, Operett Színház), és vidéki (pécsi, kecskeméti, kaposvári és zalaegerszegi) színházban dolgozott.

Kortárs tánc darabok létrehozásában is közreműködött oly neves művészekkel, mint Bozsik Yvette és Magyar Éva. Első klasszikus balett-munkája Márk Tivadar 1953-as Coppélia jelmezterveinek felújítása volt, melyet ifj. Harangozó Gyula állított színpadra, de a Márk-féle Don Pasquale jelmezeket is ő tervezte újra. Az elmúlt években számos nagysikerű musical jelmezeit tervezte (Lévay: Mozart, Elisabeth, Presgurvic: Rómeó és Júlia). Eddigi legfontosabb filmes jelmeztervei Káel Csaba által rendezett Erkel Ferenc: Bán bán című operafilmjére készültek; az opera női főszereplői: Rost Andrea, és Marton Éva, a film operatőre az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos.

– opera.hu –
fotó: opera.hu

[2008.05.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még