2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
A nyitónap pillanatai

Világsztárokkal megkezdődött a zenés VIDOR-gás

Sokak nagy örömére pénteken kezdetét vette Nyíregyházán a Vidor Fesztivál, a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje.

A 10.-ig tartó programsorozat keretében színvonalas és változatos előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a művészeti ágak széles
palettájáról.

 A Zene.hu ajánlja
Péntek este, az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott többek mellett Dr. Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára; Bacsó Péter, filmrendező - aki a Fesztivál színházi zsűrijének elnöke -; valamint Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Ezt követően a legkiválóbb hazai roma zenekar, a Romano Drom lépett színpadra. A csapat a világ legnagyobb fesztiváljain arat elsöprő sikereket. Koncerteztek már Montrealban, Berlinben, Londonban és Kairóban is. Az együttes nevének jelentése „cigányok útja”, amely a generációról generációra történő sajátos kultúra közvetítését fejezi ki. Szájhagyományokra épülő dalaikat anyanyelvükön adják elő. A kanál és a kanna hagyományos játékát gitár, nagybőgő, valamint tangóharmonika színesíti. Zenéjüket leginkább az érzelmek előtérbe helyezése, az őszinteség, valamint az energia jellemzi. A zenekar büszke arra, hogy továbbörökítheti ősei hagyományait, de hasonlóan nyitott más kultúrákra is.

A Romano Drom a Vidor nyitó estjén is fergeteges produkciót nyújtott. Sokan táncra perdültek a vérpezsdítő dallamok, valamint a zenekar bíztatásának hatására.

Ezt a hangulatot a Compay Segundo Orchestra még tovább fokozta. A zenekar a - több mint 4 millió eladott lemezzel és több Grammy díjjal büszkélkedő - Buena Vista Social Club tagjaiból alakult. A nagy egyéniség, Compay Segundo 2003-ban bekövetkezett halála után az együttes nem oszlott fel. Azóta fiai vezetésével koncerteznek és hangolják jókedvre nézőiket világszerte. Magyarországon először a Vidor Fesztiválon mutatkoztak be. Vidám dallamaikra szinte mindenki táncra perdült, több generáció táncolt együtt a kubai ritmusokra. Ráadásul a zenekar „magyar tudásával” is elkápráztatta a nagyérdeműt. Ezt a közönség tapsviharral, valamint a spanyol köszönömmel - gracias - hálálta meg.

Láthatóan nemcsak a közönség, de a zenekar tagjai is jól érezték magukat a koncerten. Mindkét együttes óriási sikert aratott, előbbit egyszer, utóbbit kétszer is visszatapsolta a nézősereg.

A Vidor amellett, hogy a legnagyobb ingyenes hazai world music - azaz világzenei - fesztivál, teret ad más művészeti ágak képviselőinek is. Így láthatunk színházi előadásokat, filmvetítéseket, e két műfaj díjkiosztó gáláját - 9 színházi és 1 filmes díj kerül kiosztásra a zsűri döntése alapján - báb- és képzőművészeti előadásokat és még sok más ínyencséget. Aki ellátogat a fesztiválra, annak érdemes a lába elé néznie, hiszen a városközpontnak és környékének járdáit a következőhöz hasonló vidám idézetek díszítik: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy komolyan vegyük.”

Epergirl

[2005.09.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még