2024. május 1. | szerda | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Exit Fesztivál
FM4 Frequency Fesztivál
Hodokvas Fesztivál
Jazz Fest Wiesen
Lovely Days
Montreux Jazz Fesztivál
Novarock
Nuke Fesztivál
Pohoda Fesztivál
Radar Fesztivál
Kapcsolódó cikkek
Mire készüljünk a nyáron? - ötleteket adunk fesztiválozóknak
Morcheebával ünnepli a 40-et a SZIN
Sztárock a szomszédban: Rage Against The Machine, Motörhead, Sex Pistols, Bad Religion a Nova Rockon
Egy fesztivál, 200 zenekar, és mind magyar
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Nincs kedved Magyarországon fesztiválozni? Ajánló a szomszédos országokból

Itt a nyár, indul a fesztiválszezon! A körülöttünk lévő országokban is felpörögnek ilyenkor az eddig szunnyadó energiák, beindulnak a télen jól beolajozott gépezetek. Egy kis csokorban szeretnénk most átnyújtani ajánlónkat, részben személyes tapasztalatokból merítkezve, részben a hírekre hagyatkozva. Megpróbáljuk időrendbe szedni a fesztiválokat, megemlítve a helyszíneket, időpontokat, fellépőket és a körülbelüli árakat.

Nova Rock (Ausztria, Nickelsdorf, június 13-15.)

Vágjunk is mindjárt a közepébe! Környékünk legerősebb rockfesztiválja lett a pár éve indult Nova Rock. Közel van hozzánk, nagyon jó fellépőkkel büszkélkedhet. Idén az újra összeállt Rage Against The Machine lesz várhatóan a legnagyobb durranás, de fellép a Sex Pistols, a Bad Religion,.a Motörhead és még sokan mások. Külön beharangozónkat már megjelentettük erről az eseményről. Aki teheti irány a Sógorock!

Radar Fesztivál (Horvárország, Varazdin, június 13.)

Ez tulajdonképpen egy egynapos rendezvény. Ami miatt a felsorolásba illik, azok inkább a fellépők: Bob Dylan and His Band és a Manic Street Preachers. Nem sok koncertet ad ez a két zenekar az idei fesztiválszezonban, rajongóknak viszont ez a felállás abszolút csemege. A megközelítése nem nehéz, végig lehet gurulni az autópályán Budapesttől 300 km. A jegyek elővételben 290 kunába kerülnek, a helyszínen 330 kunába. (1HRK=34 HUF)

Hodokvas Fesztivál (Szlovákia, Piestani-Pöstyén, július 4-5.)

A Volttal egyszerre kerül megrendezésre ezen fesztivál. Ebből adódóan itt is vannak átfedések: Cypress Hill, Sex Pistols, Paradise Lost, I Am X. Sokat erről a fesztiválról még nem tudunk, 1999 óta kerül megrendezésre, minden évben fejlődik a kínálata a honlap szerint. A jegyek abszolút baráti árban vannak, a bérlet 42 euro két napra. A sör biztos itt is olcsó, két színpad van, sok fa itt sincsen a képek alapján, viszont a hangulat kiváló.

Montreux Jazz Fesztivál (Svájc, Montreux, július 4-19.)

Immár 42. alkalommal kerül megrendezésre Montreuxben az egyik legnevesebb európai dzsesszfesztivál. Ami tulajdonképpen annyira már nem is csak a dzsesszről szól, de azért a fő műsorszámok ebből a kategóriából kerülnek ki. Annyiban fesztivál, hogy meghatározott időkorlátok között zajlik, valójában inkább koncertsorozatnak mondható. Két teremben zajlanak a koncertek a Stravinski Auditoriumban és a Miles Davis Hallban. Minden este legalább két-két világsztár lép fel, a felhozatal tényleg lenyűgöző.

A legnagyobb durranásnak Quincy Jones 75. születésnapjának a megünneplését szánják a szervezők, hatalmas allstar gálával és a magával a Mesterrel. De lesz Marcus Miller, majd Return To Forever (egy este!), Alicia Keys, Gnarls Barkley, Gilberto Gil, Travis, Nazareth, Deep Purple, Lenny Kravitz, Eddy Grant és még sorolhatnánk. Az álló jegyek 90-től 160 svájci frankba kerülnek esténként, az ülő jegyek 150-től 380 svájci frankig kaphatók (1 CHF=150HUF).

Exit Fesztivál (Szerbia, Újvidék, július 10-13.)

Eredetileg egy elektronikus fesztiválnak indult pár éve ez az esemény. Gyönyörű helyen, a Petrovári erődben kerül megrendezésre évről-évre, mostanra már minden stílusban találhatunk fellépőket. Ezelőtt 3 évvel kellett volna ide ellátogatni, mára sajnos túlnőtte önmagát. Akkora híre lett, hogy a világ minden tájáról érkeznek vendégek, ami nem lenne baj, ha a helyszínt lehetne bővíteni.

Mivel ez egy vár, így ezt elég nehéz lenne megoldani, de még így is biztosan szuper. A felhozatal itt is elég eklektikus lett: Manu Chao, Roni Size Reprazent és Mc Dynamite-tal is, N*E*R*D, Gossip, Primal Scream, Ministry, Sex Pistols, Paul Weller és még sokan az elektronikus szcéna nagyai között. A bérletek 7 790 dínárba kerülnek, a napi jegyek 2 490 és 3 090 dínár között kaphatók. (1 DIN=3 HUF)

Nuke Fesztivál (Ausztria, St.Pölten, július 18-19.)

Bécstől 45 km-re található a síparadicsomként ismert St. Pölten városa. Nyáron egy a Hungexpohoz hasonlító helyszínen kerül itt megrendezésre több fesztivál is. A legkiemelkedőbb ezek közül a Nuke Fesztivál. Egy nagyszínpada van és egy teremben egy Pecsa nagyságú kisszínpada. A hangulat kiváló, a sör drága (mint minden osztrák fesztiválon). Két éve láttuk itt Manu Chaot és a Stereo Mcs-t is, az első napot akkor elmosta az itt (Alpokalján) nem ritka felhőszakadás. Idén Lenny Kravitz a fő fellépő, de ismét lesz Stereo Mcs is. A többiek: The Chemical Brothers, Morcheeba, Gentleman, Orishas, Nightmars On Wax Sound System. Bérletek 80 euróért kaphatók, napi jegyek 59 euróba kerülnek.

Pohoda Fesztivál (Szlovénia, Trencin, július 18-19.)

Az Exittel egyidőben kerül megrendezésre a szlovák „Sziget”. Trencin mellett egy katonai reptéren található a fesztivál, nem túl messze tőlünk. Hátránya, hogy mivel reptér árnyék nem sok van – szinte nincs is. Előnye, hogy olcsó, és jó a zenei felhozatal. Molokot láttunk itt 3 éve, teljesen rendben volt már akkor is, gondolom azóta még tovább fejlődött. Az idei húzó név Fat Boy Slim, de lesz még UNKLE Live (!), Gossip, The Wombats, The Streets, Matthew Herbert Big Band. Napi jegyek elővételben 899 szlovák koronába kerülnek, a helyszínen 999-től 1 299 koronába. A bérletek 1 699 koronába kerülnek (ha minden igaz). (1 SK=8 HUF)

Jazz Fest Wiesen
(Ausztria, Wiesen, július 25-27.)

Az egyik „legkedvencebb” fesztiválunk! Az osztrák határtól kb. 50 km-re található a Wiesen nevű falu. A fesztivál helyszíne briliáns: az Alpokalján egy völgyben, az egyik oldalon egy 4 000 fős fesztivál sátor, ami az egyik oldalról nyitott. Így a domboldalról (ami tulajdonképpen már az erdő) remekül be lehet látni, a színpadra. A fák között függőágyak kifeszítve, minden adott a jó szórakozáshoz. Idén mi a szombati napot néztük ki magunknak. Fellép Erykah Bado, Macy Gray, Al Jarreau, Nils Landgren Funk Unit. Pénteken Willy Deville & The Mink DeVille Band, Pat Appleton a De-Phazz dívája, vasárnap pedig a Jan Garbarek Group. A három napos bérlet 115 euro, napijegyek 35 és 40 euróba kerülnek.

FM4 Frequency Fesztivál (Ausztria, Salzburgring, augusztus 14-16.)

Ez a fesztivál Szigetünkkel egy időben kerül megrendezésre. Ennek megfelelőn a programban is vannak közös pontok: REM, Flogging Molly, Babyshambles. Lesz, Hives, Travis, The Killers, Dropkick Murphys (amit nagyon hiányolunk már a hazai fesztiválokról). Lesz még, Maximo Park, The Roots. Az elektronikus vonulatból Adam Freeland, Pendulum, hogy csak pár nevet említsek. Bérletek 105 euróért kaphatók, napijegyek 55 eurótól kaphatók.

Lovely Days (Ausztria, Wiesen, augsztus 17.)

Szintén a már istenített Wiesenben lesz augusztus közepén. Fellépőkről egyelőre még nincsenek pontos infók, viszont a stílust egyszerű behatárolni az előző évek felhozatalából. Itt lépnek fel a „Nagy Öregek”. A jelmondat: Love, Peace and R’N’R! Az elmúlt évek fellépői: The Who, Roxy Music, Billy Idol, Gary Moore, Robert Plant, Riders On The Storm, Colosseum, Jethro Tull. A jegyárak még nem ismertek.

Általánosságban elmondható, hogy a felsorolt fesztiválokon mindenhol van sátorozási lehetőség, és aki minimum két napra érkezik, annak ez ingyenes. Az ausztriai fesztiválokon az infrastruktúra megegyezik a mi hasonló méretű fesztiváljainkkal. Ez egyébként azt jelenti, hogy a mi fesztiváljaink ilyen szempontból is simán Európa legjobbjai között vannak. A szlovák fesztiválok régebben kicsit nomádabbak voltak (2-3 éve), de gondolom ez azóta változott. Szóval akinek nem elég esetleg egy fellépőt egyszer látni, az nyugodtan szedheti a sátorfáját és irány külföld!

-Aretuska-

[2008.06.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még