2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2008
[2008. augusztus 12. - 18. ]

Drága vagy nem drága? Újdonságok a Sziget fesztiválról

A Corvintető adott otthont az éppen aktuális Szigetes sajtótájékoztatónak csütörtökön délben. Kicsit furcsálottam a kezdést, de gyorsan jött a magyarázat.

Negatív hangvételű kezdés: állandó és új problémák illetve kihívások

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője kezdte ezzel a témakörrel tájékoztatót. Kicsit szíven ütött az a problémamennyiség, amit hirtelen elkezdett felsorolni. Állandóan vita tárgyát képezi, hogy kell-e egyáltalán ez a rendezvény Budapestnek illetve Magyarországnak. Erre én, mint állandó szigetlakó, egyértelműen igennel tudnék felelni. Rengeteg külföldit vonz a rendezvény, amely Európa egyik legfontosabb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát.

Ők – mármint a külföldiek – csak a jó hírnevét viszik országunknak, ha meglátogatják a mi Szigetünket. Tudom, mert van angol, francia, argentin, szerb, osztrák és német ismerősöm is, aki járt már itt, vagy pont a Szigeten ismerkedtünk össze, és egyöntetű a véleményük: ennél jobb fesztiválon nem nagyon jártak még. Kell a városnak, hiszem ezek a látogatók visszajárnak máskor is - szintén tapasztalatból tudom - illetve az esemény ideje alatt is kijárnak a városba, itt költve el a pénzüket. Hazai viszonylatban pedig ennyi jó koncertet egy helyen nem találsz máshol.

Drága vagy olcsó?

Egy, a fiatalok körében elvégzett közvéleménykutatás alapján arra a következtetésre jutottak a szervezők, hogy a többség drágának tartja a Szigetet. Ebben kérték segítségünket a szervezők, hogy próbáljuk meg ráébreszteni az embereket arra, hogy tulajdonképpen mi is a valóság. Én ezt meg is próbálnám ezeken a hasábokon.

Induljunk ki az ottalvós bérletből: maga a 37500 Ft nem olcsó. DE! Ha megnézzük, hogy mit, mennyit és milyen színvonalon kapunk, azonnal röhejesen olcsóvá válik. Közel 1000 program, amiből 400 körüli a koncertek száma, ami 100 Ft körüli árat jelent koncertenként. Természetesen nem lehetünk ott minden koncerten, de akkor is: ha bérletből számolunk vissza, akkor a -1. és a 0. napot is számítva 5400 Ft-ra jön ki naponta a jegy.

Ha a napijegyet nézzük, ami 8 000 Ft, még az is bőven alatta marad bármilyen más „szimpla” koncert árának. A mai koncertjegyek küldföldi sztárok esetében 12-15000 Ft körül vannak, és akkor ezért a pénzért még csak 1 koncertet kaptunk. Egy átlagos szigetlakó egy nap 5-6 koncertet néz meg (ez is egy felmérés eredménye), ami 1000-1600 Ft-ot tesz ki koncertenként.

Azt hiszem a számok magukért beszélnek. A kölföldi fesztiválok árairól pedig már ne is beszéljünk. Ezeket egy korábbi cikkemben már taglaltam, egy háromnapos fesztivál 100 eurós jegyár alatt nem nagyon lehet megúszni, és akkor még nem is beszéltünk a 3-4 eurós sörárakkról, és az ételárakról. Szóval egyértelmű: a Sziget még most sem drága!!!

...és a többi probléma....

Jelenleg is zajlik egy zaj miatti per a IV. kerülettel. Erre is próbálnak megoldást találni, például helyszínek áthelyezésével, illetve új hangrendszer bevezetésével, ami saját magát szabályozza le, ha átlép bizonyos decibel-határt. Mostani hír, hogy lehet, hogy az alsó rakpart le lesz zárva a Sziget alatt építési munkák miatt.

Ezzel kapcsolatban is folynak a tárgyalások. Problémát okoz, hogy a III. kerület időközben megkapta a Sziget területét adó terület 1/3-ának kezelési jogát, így a Fővárossal kötött szerződéseket, amik így már csak a terület 2/3-ára érvényesek, újra kell tárgyalni erre a területre vonatkozóan is. Kijött időközben egy minisztériumi rendelet, hogy minden 400 fő feletti befogadóképességű sátorra építési engedély kell... A Szigeten ehhez képest 4, 6 és 8000 fős sátrak is vannak. Szóval nem egyszerű a szervezők dolga, mi szurkolunk nekik !

Jöjjenek az újdonságok

A -1. napon kerül megrendezésre a Magyar Dal ünnepe elnevezésű rendezvény, amiről Presszer Gábor tartott egy rövid ismertetőt a sajtótájékoztatón. Az alapötlet az volt, hogy kellene egy teljes nap, amikor több helyszínen (akár színházakban is), a médiumokban és a koncerteken csak magyar zenék hangzanak el. Ez a mostani -1. nap egy bevezetője lesz ennek a kezdeményezésnek. Ezért is állt össze úgy a kép, hogy a mostani eseményen az elmúlt évtizedek nagy „öregjeinek” és nagy slágereinek adnak teret és majd a jövő évi eseménnyel veszi kezdetét tulajdonképpen az új kezdeményezés.

Ezzel kapcsolatban kiírásra kerül egy dalverseny, amit majd egy szakmai zsűri értékel, és a közönség fog szavazni a végső győztesekről. Ami a mostani programot illeti: egy 7 órás monstre koncertet láhatunk majd, rengeteg fellépővel. Alkalmi zenekarok fognak fellépni, egymás szerzeményeit fogják majd előadni a szerzők, előadók.

Rengeteg blokk lesz majd, ezek közül néhány érdekességet sorolunk most fel. Lesz egy Szörényi blokk, amiben a Társulat szereplői is fellépnek majd az István a Király részleteivel. Lesz egy Edda blokk, meglepetésekkel, lesz egy Omega tribute blokk is – meglepetés felállással. Szakcsi Lakatos Béla is helyet kap a Gipsy projektjével. Ákos is fellép, nem a saját szerzeményeit előadva.

Kispál blokk is előadásra kerül majd, a Quimby szintén fellép. Fenyő Miklós egy szál zongorával fog majd szerepelni, de lesz egy Allstrars vagy inkább Oldstars formáció is, amiben Frenreisz Károly, Török Ádám, Tátrai Tibor, Takács Tamás is szerepel majd. Különálló blokkot kap majd a Dés-Geszti szerzőpáros is és Tancsapda meglepetés-blokk is szinesíti a programot.

A ceremóniamesterek is többen lesznek: Novák Péter biztos, Hajós Andrással, Nagy Feróval, Geszti Péterrel pedig még zajlanak az egyeztetések. Az ottalvós bérlettel be lehet menni erre a napra is, a jegy pedig 2 500 HUF-ba kerül majd külön erre a napra.

Új helyszínek, áthelyezések

A dzsesszszínpad helyet cserél majd a Hammerworld színpaddal. Ez is a kevesebb zajkibocsátás miatti lépés, mivel így a Dunához közelebb egy halkabb színpad kerül, illetve a Hammerworld színpad bekerül a fesztivál közepére. Új hangfogó falak is lesznek kialakítva, illetve egy új hangrendszert szerelnek fel, ami annyit tesz, hogy mérő pontok lesznek felállítva a sátor körül, és a rendszer saját magár szabályozza le (halkítja le), amennyiben ez szükséges.

Új helyszín lesz az A38 színpad illetve az MR2 színpad. Ezeken a hajóra illetve a Petőfre jellemző stílusú előadók kapnak majd helyet. A Wan2 színpad ezúttal egy olyan sátorban kap helyet, mint az eddigi Party Aréna (azaz egy 8 000-es sátorban!).

Az infrastruktúráról

Nemrégiben volt egy nemzetközi konferencia, ahol a következő hangzott el (nem magyar szájból): minden nyugat-európai fesztiválnak törekednie kellene arra, hogy legalább olyan infrastruktúrát tudjon kialakítani mint a mi Szigetünk kiépítettségének a FELE! Szóval itt is visszautalok a korábbi külföldi fesztiválkörképemre: nagyon jól állunk!

A részletes program már olvasható mától a Sziget honlapján, ez jelenleg olyan 95 %-os készültségű. Szóval ne fanyalogjunk! Mindenki, irány a Sziget! Már csak 67-et kell aludni!

Olvass tovább: "El tudok képzelni nagyon sok mindent" - interjú Lukács Lacival

-Aretuska-

[2008.06.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még