2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenés ünnepi játékokra készülnek Veszprémben
Klasszikus zenei nappal kezdődik a Veszprémi Ünnepi Játékok
Újabb kiváló jazzmuzsikus Veszprémben
Kapcsolatok
Miklósa Erika
Ramon Vargas
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Opera Gála: Ramon Vargas - Miklósa Erika
[2008. július 25.
péntek 20:00]

Az egykori sportoló is fellép a veszprémi Opera Gálán

A Veszprémi Ünnepi Játékok harmadik napján, július 5-én az opera szerelmeseinek kedveskednek a szervezők: az Opera Gálán a világhírű Ramon Vargas és Miklósa Erika énekel, közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara Kovács János vezényletével.

Ramon Vargas, a világhírű mexikói tenor 1986-ban, Milánóban megnyerte az Enrico Caruso tenor énekversenyt, utána a bécsi Staatsoper stúdiójába került. Bécsi tanulmányai után a luzerni operaház tagja lett.

Nemzetközi karrierje 1990-ben kezdődött, amikor otthagyta a luzerni operaházat, és Európa nagy operaházaiba kapott meghívást (Lorenzo - Fra Diavolo (Zürich), Edgardo-Lammermoori Lucia (Marseilles), Tamino - A varázsfuvola (Bécs), Rossini: Stabat Mater (Paris Opéra-Bastille) Amenofi - Mozes (Bologna).

A New York-i Metropolitan Operában 1992-ben mutatkozott be Edgardo szerepében. Később meghívást kapott Rigoletto mantovai herceg szerepére is. A milánói Scalában 1993-ban debütált. J

elenleg a világ legnagyobb operaházaiban énekel főszerepeket. A művész immáron negyedszer szerepel Magyarországon. A Bohémélet című előadást, amelyet 2008-ban Nicola Luisotti vezényletével Angela Gheorghiu és Ramon Vargas közreműködésével a Bartók Rádió élőben is közvetített.

Sportolóból lett operaénekes

Az esten láthatjuk Miklósa Erikát, aki a tinédzseréveit sportolással töltötte, egy baleset következtében váltott pályát. Az énekléssel kedvtelésből kezdett foglalkozni és neki jelentette a legnagyobb megdöbbenést, hogy alig három év elteltével, 19 évesen, minden idők legfiatalabbjaként vették fel a Magyar Állami Operaházba. Éppen ezért hiánypótlás céljából 1996-97-ben, karrierjét megszakította, előbb Philadelphiában, azután Milánóban tanult. 

Ooperaházi tagként 1999-ig a szoprán szerepek egész sorát (Lucia, Gilda, Konstanze, Norina, Oscar, Adél) énekelte Budapesten, majd szabadúszóként világhírnévre tett szert. Nemzetközi meghívások tömkelegével és háromszáz előadással a háta mögött ő vált a legkeresettebb művésszé ebben a szerepben.

Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!.- vallja magáról Erika.

Előbb Liszt, majd Kossuth

Kovács János 1973-ban szerzett karmesteri diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kórodi András tanítványaként, majd a zongoraszakot is elvégezte, 1976-tól pedig a Magyar Állami Operaházhoz szerződött karmesterként.

Az Operaházban betöltött állása mellett igen gyakran fellépett a többi budapesti zenekar vendégkarmestereként is. Kovács János a Szlovén Filharmonikusok első vendégkarmestere volt, és 1992 óta a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, majd 1998 óta első vendégkarmestere.

Különböző zenekarokkal nagy sikerrel koncertezett a legtöbb európai országban, valamint a tengerentúlon is. Művészi munkája elismeréseként 1984-ben Liszt-díjjal, 1996-ban Érdemes Művészi címmel tüntették ki. 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első vendégkarmestere, s ugyanebben az évben Kossuth-díjat is kapott.

zene.hu

[2008.07.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még