2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Mi történt augusztus 7-én? - a nap viccével

Zenerégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zeneeseményeit. Tekintsük meg, mi történt augusztus 7-én!

Ma Ibolya, Afrodité, Albert, Arabella, Donát, Donatella, Emiliána, Hilária, Kajetán, Kötöny, Ulrik, Uránia, Vénusz napja van.

Események:
1913. Elhunyt David Popper vagy Popper Dávid gordonkaművész, zeneszerző. 1843. június 16-án látta meg a napvilágot Prágában. Csellózni Julius Goltermann-nál tanult, akinél első osztályú előadóművésszé fejlődött. 1863-ban egy németországi turné alkalmával találkozott Hans von Bülow-val, aki azonnal felismerte az ifjúban rejlő tehetséget, és támogatni kezdte őt.

Az 1860-as években nagy sikerű csellóvirtuózként Popper végigutazta Európát. 1868-ban a Bécsi Opera vezető csellistája lett. Négy évvel később feleségül vette a Liszt-tanítvány Sophie Mentert, a szintén csellista Joseph Menter lányát. 1873-ban otthagyta addigi állását, és szóló koncerteket adott, zongorakísérője felesége volt, akivel házasságuk 1886-ig tartott.

Popper számos, főleg virtuóz művet komponált gordonkára, amelyek a repertoár fontos részévé váltak (pl. D-dúr gavotte). 1891-ben Londonban mutatta be három csellóra és zenekarra íródott Requiemjét. 1895-től Budapesten a Királyi Zeneakadémia professzoraként működött egészen 1913-ban bekövetkezett haláláig (augusztus 7., Baden). Gordonkaiskolák mellet etűdöket is kiadott, amelyek közül a legkiemelkedőbb a Hohe Schule des Violoncello-Spiels (1905). Poppert a romantika legnagyobb gordonkaművészeként tartják számon.

1995. LL Cool J és Simone Johnson házasságkötése.

Született
:

1898. Szalmás Piroska zenetanárnő, kórusvezető, zeneszerző, pedagógus. A budapestii Zeneművészeti Főiskolán Székely Arnold, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Thomán István tanítványa volt, zongoratanári oklevelet szerzett. 1928-ban kapcsolódott be a munkásmozgalomba, 1929-től az SZDP tagja lett. 1930-ban Népdalkórus néven szervezte meg a későbbi Szalmás-kórus néven ismertté vált ifjúmunkáskórust, amely a 30-as évek elején a KMP által irányított kultúrmunka egyik központja volt.

A rendőrség felfigyelt tevékenységére, a kórust több ízben betiltották, ő maga rendőri megfigyelés alatt állt. Az énekkar műsorán munkásdalok, népdalok szerepeltek, amelyeket az ő feldolgozásában adtak elő. Elsőként zenésített meg József Attila-verseket, több politikai tárgyú színpadi szatírát, kórusművet és dalt írt. Neve elválaszthatatlanul összefonódott a kórussal, amelynek vezetését halála után Justus Pál (1944-ig), majd Szabados Zádor (1948-ig) vette át.

1958. Bruce Dickinson, az Iron Maiden együttes frontembere 1958. augusztus 7-én született az angliai Worksopban. Iskolai éveit Londonban töltötte. Az igazi keresztneve Paul, habár mindenki - kivéve szüleit és nagyszüleit - Bruce-nak hívja. A középiskola után egyetemre ment történelmet tanulni. A fiút ekkor babonázta meg a zene, de először dobos akart lenni.

A történet folytatása - tudj meg többet a frontemberről!

1960. Jacqui O’Sullivan angol énekesnő a Bananarama egykori tagja. A formáció 1981-ben kezdte működését és olyan ismert slágerek fűződnek a nevükhöz, mint a Venus, a Love In The First Degree és a Tempus Fugit Mix.

Augusztus 7-én ezt ajánljuk!

  1. A Nap vicce
  2. Ezt nézd meg ma a tévében
  3. Megfontolandó, a nap gondolata

- zene.hu -

[2008.08.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még