2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Bregovic és a Csík zenekar - Képek a zárónapról

Goran Bregovic koncertje feltette a koronát a Vidor Fesztiválra

A nyíregyházi Vidor Fesztivál zenei programja szeptember 9-én, pénteken ért véget. Ezen az estén a Csík zenekar, majd a világhírű zeneszerző, Goran Bregovic és zenekara koncertezett. A színházi és filmes Díjkiosztó Gálára szombaton került sor.

A Zene.hu ajánlja

Olvasd el korábbi VIDOR anyagainkat

A Csík zenekar több mint 15 éve van jelen a magyar népzenei életben. Repertoárjukban egyaránt megtalálhatóak a magyarországi és erdélyi magyar népdalok, sőt román táncdallamokat is játszanak. A szakma elismerését mutatja, hogy 1991-ben elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere címet, a IV. Bonyhádi Népzenei Fesztivál Fődíját és ugyanitt a Magyar Rádió különdíját is, sőt 1992-ben a Kiváló Művészeti Együttes díjban részesültek. 

A Sydneyben rendezett 2000. évi nyári olimpiai játékok kulturális kísérőrendezvényein több más híres művésszel együtt képviselték hazánkat és a magyar népzenét. A Vidor Fesztiválon is hatalmas sikert arattak, a közönség lelkesen tapsolt és táncolt muzsikájukra.

A Csík zenekar műsora után a Világszám című film vetítése következett, melyet maga a rendező, Koltai Róbert konferált fel. A filmvetítésen – csakúgy, mint a koncerteken – minden korosztály jól szórakozott. Az élő rendezői beharangozás pedig igazi csemege volt.

A Goran Bregovic Wedding And Funeral Orchestra koncertje méltó befejezése volt a Fesztivál világzenei programsorozatának, feltette a koronát a rendezvényre. Az itt szereplő nagyzenekaros felállás ritkán látható, különleges produkció. Goran 41 tagú zenekarában egy bolgár énekestrión kívül helyett kapott egy nyolctagú szerb fúvós csapat, valamint a Belgrádi Rádió Szimfónikus Zenekarának és Kórusának közel harminc tagja is.
Goran Bregovic sikerfilmek – mint például az Arizóniai álmodozók, az Underground, a Cigányok ideje, és a Margó királyné - zeneszerzője. Dalaiban egyaránt felfedezhetőek a balkán gazdag néphagyományai, valamint a pravoszláv egyházi énekek motívumai. Népszerűségét mutatja az is, hogy eddig több mint 15 millió lemezt adott el.

Nyíregyházán is nagy szeretettel fogadta a közönség a világsztárt és zenekarát. A nézők tapsviharral hálálták meg dalaikat. Sokan énekeltek és táncoltak a remek dallamokra. Fantasztikus buli volt. Ezen a koncerten mindenki megtalálhatta a hangulatához illőt. Éppúgy hallhattunk lassú, mint gyors, táncolható slágereket is.

Szombaton már „csak” a Díjkiosztó Gála volt hátra, ahol kilenc színházi, valamint egy filmes elismerés került kiosztásra.

A Vidor Fesztivál különlegessége egyrészt, hogy itt évről évre minden korosztály képviselteti magát, a fiatalok mellett a szülők és nagyszülők is kellemesen szórakoznak. Másrészt a Kossuth téren megrendezett programok ingyenesek, így az is láthatja a hazai-és világsztárok koncertjét, aki egyébként nem engedhetne meg magának hasonló kikapcsolódást. A rendezvényre látogatók rendkívül gazdag kulturális kavalkád részesei lehettek, hiszen voltak itt színházi-, valamint báb előadások, filmvetítések, koncertek, irodalmi műsorok és még sok más változatos és minőségi program.

A Fesztivál idén is fergeteges sikert aratott mind a városlakók, mind az idelátogatók körében. Sokaknak eddig az idei rendezvénysorozat tetszett a legjobban. Tartalmas, színes, színvonalas, és nem utolsósorban vidám programok szórakoztatták a publikumot a VIdámság és Derű ORszágos Seregszemléjén.

Jövőre VIDORogjunk ugyanitt!
 
Epergirl

[2005.09.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még