2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Isaac Hayes

Elhunyt a legendás soulzenész - Magyarországon is fellépett

Néhány nappal 66. születésnapja előtt vasárnap elhunyt Isaac Hayes legendás soulzenész, zeneszerző. Felesége talált rá öntudatlan állapotban, s mire eljutottak vele a memphisi kórházba, már nem lehetett rajta segíteni. Halálhírét barátja és egykori menedzsere, Onzie Horne közölte.

Isaac Hayes nevét elsősorban Theme from Shaft című szerzeménye nyomán ismerték világszerte. Az 1970-es filmdalért Oscar-díjat és Grammy-díjat is kapott. A fiatalabb funky és rapper-nemzedék is szívesen hivatkozik Isaac Hayesre, aki nemcsak kiváló énekes volt, hanem billentyűsként, producerként, kiadóként és hangszerelőként is sokat tett a műfajért, s olykor szaxofonozott is. Jelentőségét a fekete zenében James Brownéhoz vagy Stevie Wonderéhoz mérik.

Tennessee államban, Covingtonban született 1942. augusztus 20-án szegény farmercsalád gyermekeként, nagyszülei nevelték fel, szüleit korán elvesztette. Gyermekként beállt a gyapotszedők közé.

Ötéves korától énekelt a helyi templom kórusában. "Igazi" zenészkarrierje a hatvanas évek elején kezdődött, amikor zenészként, majd dalszerzőként is beszállt a memphisi Stax kiadóhoz. Több szerzeményével segítette a Sam and Dave kettőst többek között a Hold On, I'm Coming; és a Soul Man című dalaival, háttérzenész volt Otis Redding mellett, majd 1967-ben megjelentette bemutatkozó albumát, a Presenting Isaac Hayest.

A legjobb kiadók jelentették meg lemezeit

Az 1969-ben megjelent Hot Buttered Soul, az 1970-ben kiadott To Be Continued, a The Isaac Hayes Movement heteken át volt listavezető, amelyet a Shaft, című film zenéje követett. A hetvenes években kapta három Grammy- és két Oscar-díját. Az új évezredben bekerült a rock and roll halhatatlanjai és a dalszerzők halhatatlanjai közé.

Több mint ötven lemeze jelent meg, pályakezdése 40. évfordulóját három albummal köszöntötte tavaly. Főként indulása éveiben született lemezeivel aratott sikert, tucatnyi első helyezése volt a Billboard listáin, számos lemeze került az élmezőnybe. A legjobb kiadók - Stax, Atlantic, ABC, Polydor - jelentették meg lemezeit.

Egyik legutóbbi sikere a South Park filmsorozathoz kötődött a kilencvenes évek végén. A sorozat főcímdala több országban is listavezető volt. Mintegy két tucat filmnek volt a közreműködője szereplőként vagy zenészként, olykor a hangját adta hozzájuk, saját rádióműsorai voltak. Többször koncertezett Barry White-tal, példaképének tekintette a Blues Brothers is.

A szcientológia szószólója volt, támogatta az ilyen kiadványok megjelenését. A kilencvenes évek elejétől az éhező afrikaiakat segítette.
Két évvel ezelőtt fellépett Veszprémben.

Isaac Hayest - akinek nemrégiben szélütése volt - feleségén kívül 12 gyermeke, 14 unokája, három dédunokája gyászolja.

- MTI -

[2008.08.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még