2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Feke Pál
Koroknai "Kori" Árpád
Vikidál Gyula
Nagy Feró
Deák Bill Gyula
Victor Máté

Jubilál az István, a király

Negyedszázaddal ezelőtt 1983. augusztus 18-án mutatták be a budapesti Városligetben a Szörényi Levente - Bródy János István, a király című rockoperáját, amelynek szövegkönyve Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült.

Szörényi-Bródy szerzőpáros művét augusztus 18-án mutatták be Budapesten a városligeti szánkózó dombon. Ez a hely a bemutató előtt rendezvényre, illetve színpadi előadásra nem adott teret ezért ettől kezdve átkeresztelték Királydombbá, később hivatalosan is ez lett a neve.augusztus 18-án mutatták be Budapesten a városligeti szánkózó dombon. Ez a hely a bemutató előtt rendezvényre, illetve színpadi előadásra nem adott teret ezért ettől kezdve átkeresztelték Királydombbá, később hivatalosan is ez lett a neve.

A magyar politikában 1990-ben volt rendszerváltás, de a művészetben már 1983-ban megtörtént a darab színrevitelével. Sok mindenben áttörést jelentett a rockopera, elég, ha a szereposztásra gondolunk.

Az István, a király a hagyományos színházi gyakorlat, a kemény rock zenével és a pop műfajjal való szembenállását törte meg. Pelsőczy László, Bereg Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett az akkori "lázadó" rockerek: Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák "Bill" Gyula, Victor Máté kaptak főszerepet.

A darab zenei stílusa, a populáris zene, a népzene, valamint az egyházi gregorián zenével ötvöződött, ami első ilyen vállalkozás volt a hazai zenés színjátszás történetében.

A nagyszabású művet 1983 augusztusában 6 előadásban 120000 néző látta, mozifilm, bakelitlemez, CD és kazetta is készült róla. Talán nem túlzás, hogy az István, a király hangzóanyaga fellelhető minden 3. családnál. Az István, a király sikersorozatának ekkor még csak az elején tartunk, hiszen egy évvel később 1984 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül ismét bemutatásra került, óriási sikerrel.

Az első újjászületés

Amikor 1990-ben bekövetkezett a rendszerváltás, Budapest legismertebb és legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került ismét színre, ahol magyar koncertet, illetve zenés művet előtte még nem rendeztek. Ezt a két előadást 120000 néző látta. Határainkon túl is óriási sikerrel fogadták, 1992-ben a Sevillai Expo-n mutatkozott be óriási. De színre került a darab Németországban, Ausztriában, és Erdélyben is.

2000. március 18-án olyan fordulóponthoz érkezett az 1983-as előadás, hogy régi szereplők képletesen átadták a stafétát egy fiatalabb nemzedéknek. Az akkori Nemzeti Színház (ma Magyar Színház) csapata vette át, és kezdte el játszani, és a műsoron van a mai napig.

A második újjászületés

Az új István, Feke Pál komoly harcot vívott Koroknai Árpáddal a címszerepéért. A párbajt követően a zsűri egyhangú döntést hozott: mindannyian Feke Pál alakítását ítélték meggyőzőbbnek.

Félúton a jó felé - István, a király az Arénában, képekben 

Írd meg a véleményed!

Láttad a darabot? Mi a véleményed a látottakról?

- zene.hu -

[2008.08.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még