2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ötvenedik szülinapi buli a Gödörben
51 évet élt Dönci, a legendás magyar szólógitáros
Dénes József
Kapcsolatok
Dénes József "Dönci"
Kapcsolódó események
Dönci-emlékkoncert
[2008. augusztus 22. 20:00 - 23. ]

Emlékkoncert ma este a népszerű magyar zenész tiszteletére

Az eseményt pénteken a fővárosi Gödör Klubban az Európa Kiadó és a Balaton múlt hónapban elhunyt egykori gitáros-zeneszerzője, a mindenki által Dönciként ismert Dénes József emlékére tartják.

A koncerten, amelyet Dénes József családjának megsegítésére szerveztek, nagyon sokan fellépnek azok közül, akik az elmúlt több mint negyed évszázad során együtt zenéltek vele. Ott lesz a Gödörben többek között az Európa Kiadót 1981-ben vele alapító Menyhárt Jenő, a Víg Mihály által vezetett Balaton, utolsó zenekara, a Lidérc, az Ági és a Fiúk, a Vidámpark, az ef Zámbó Happy Dead Band, Peter Ogi, a Spions egykori tagja és mások.

A Lidérc énekes-szövegírója, Legát Tibor az MTI-nek elmondta: közelebbről csak tavaly ismerte meg Döncit, és bár "nagy tettei korábbiak voltak", kiszámíthatatlan hangulatától függetlenül nagyon fontos inspirációt jelentett a zenekar számára. (Dénes József és a Lidérc együttműködése tavaly augusztustól idén márciusig tartott.)

 "A dalokat Dönci rázta gatyába, hangszerelte, én csak a szövegeimet hoztam, meg azt, mit akarok énekelni" - emlékezett az utolsó néhány hónapos időszakra a Kézi Chopin egykori frontembere. Legát Tibor elmondta: a Döncivel közösen szerzett dalok továbbra is műsoron maradnak a Lidérc koncertjein, bár nélküle mindenképpen más úton járnak majd.

Pajor Tamás, aki a Neurotic, majd az Amen zenekarban is zenélt együtt Dénes Józseffel, nemrég egy nyilatkozatában azt mondta, Dönci "zeneileg sziporkázó személyiség" volt. Víg Mihály (Balaton) így fogalmazott halála kapcsán: "jellemző erre az országra, hogy összerugdossa és semmibe vegye azokat az embereket, akik tehetségesek".

Döncitől barátai, zenésztársai, ismerősei augusztus elején egy Budapest környéki tanyán - Dönci akaratának megfelelően - hajnalig tartó zenéléssel és italozással is búcsút vettek.

Dénes József július 15-én hunyt el, 51 éves korában. 1981-ben benne volt a megszűnt URH-ból alakuló Európa Kiadóban, be-beszállt a Trabantba, volt a Balaton tagja, 1987-től több éven át a Hit Gyülekezetében zenélt. Játszott Kamondy Imre Vadsanzon nevű zenekarában, a Vidámparkban, zeneszerzőként jegyzett több Neurotic-dalt. Legnagyobb zenei vállalkozása a 2006-ban Dönci Projekt néven megjelent lemeze, amely Gémes Jánosnak (Dixinek), a 80-90-es évek kultikus underground figurájának állított emléket.

Akkor, a Dönci Projekt lemez kapcsán Dénes József így beszélt egy interjúban: "Ha jól tudom, mi magyarok vezetjük az alkoholfogyasztási világranglistát, úgyhogy nem értem kell aggódni, hanem mindjárt a fél országért!"

Olvasd el ezt is:
51 évet élt Dönci, a legendás magyar szólógitáros

- MTI -

[2008.08.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még