2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A nemEz hivatalos honlapja
Kapcsolódó cikkek
Tehetségkutató és kerekasztal a Becherovka ABC-n
nemEZ
Kapcsolódó Kiadványok
nemEZ: Ötösfogat
Kapcsolatok
nemEZ
Legnépszerűbb csengőhangok

Szerethető ÖtösfogattaI rukkolt elő a legújabb etnoformáció - Nem ez?

Kormorán, Szkítia, Kárpátia, Transzilmánia, Ghymes, Swetter… hogy a fúziós etnozene legkiválóbb képviselői közül, csak a legismertebbeket említsem. A 2007. tavaszán alakult formáció, a NemEZ nemrégiben jelentkezett első lemezével, mely méltán tarthat számot a műfaj kedvelőinek érdeklődésére.

A recept adva van: válogass az autentikus népdalok éléskamrájában, tetszés szerinti mennyiségben adj hozzá némi dzsesszes, swinges, funkos (vigyázat: Nem fánkos!) adalékot, majd az egészet tálald modern, tetszetős körítéssel. A tízfogásos menüt add közre digitalizált formában (Tempó - 086 Kiadó), és Ötösfogat címmel szolgáld fel, az arra szakosodott kereskedelmi egységekben (jelen esetben a Fonó Budai Zeneház). A menü különleges ízét az adja, hogy megalkotói részint szegedi, részint székelyföldi mesteremberek.

A Kátai Judit énekes; Orbán Ferenc hegedűs, gitáros; Kátai Jocó dobos; Könczey Jenő billentyűs és Kerezsi Csongor basszusgitáros alkotta, önmeghatározásában az etno-jazz-funk műfajában mozgó NemEz együttesnek viszonylag rövid idő alatt sikerült ismertté tenni nevét. Túl vannak Bécstől egészen az erdélyi Székelyföldig terjedő, sorra teltházakat vonzó koncertturnén, melyekből a világhálóra is felkerültek részletek. Közös munkálkodásukat aligha egyszerűsíti az a tény, hogy a zenekar egyes tagjai egymástól sok száz kilométerre élnek, így egy hónapban, talán ha egy próbára futja idejükből - miközben a koncertezésről sem feledkeznek el.

A NemEz muzsikusai képzett zenészek. Bizonyság erre, hogy a zenekar idén február 3-án a bécsi Live Award-on harmadik helyezést ért el, tavaly novemberben pedig a Becherovka Tehetségkutatón (Budapest) második helyezettek lettek. Mindemellett számos erdélyi (kolozsvári, temesvári, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, baróti, tusnádfürdői, marosvásárhelyi, székelykeresztúri, gyergyószentmiklósi stb.) és magyarországi (szegedi, budapesti, verőcei, tokaji, dabasi) hangversenyt adtak működésük közel egy esztendejében.

Az újszerű megszólalással és stílussal jelentkező etno csapat célja, hogy felzárkózzon a példaképek mellé, valamint megőrizze, és tovább vigye az autentikus magyar népzene legjobb hagyományait. Az új lemezen is helyet kapott Csángó leány című máris nagysikerű szerzeményükről videoklip is készült.

„Születtünk a 2007-es tavaszi ébredéssel, megannyi termés- és élményálommal. Zenevágyunkat nem ötvözték misztériumok, filozófiák, csupán az örömmuzsika – de attól kezdve, hogy nyilvános merényletet követtünk el, a visszajelzések, a közösségi-közös élmények is meghatározóak. Erdélyi indulásunk magába foglalja a távolabbi vidékekre, valamint közeli lelkekhez való eljutásunk reményét. Lemezünket úgy ajánljuk befogadásra, ahogyan készítettük – szeretettel: a NemEz ötösfogata”

Sok sikert kívánunk e misszióhoz!

- Hegedűs István -

[2008.09.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még