2024. május 12. | vasárnap | Pongrác nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mahasz TOP 40: hatalmas siker az Ossian új albuma
Rádiós Top 40: négy magyar dal az első 10-ben

A magyarok szívesen hallgatják Jem-et

A walesi énekesnő "They" című dalával hetek óta szerepel a rádiók műsorába. Itt az ideje, hogy megismerd Jem-et!

Az énekes Wales-ben látta meg a napvilágot, ahonnan már számos elõadómûvész - köztük Tom Jones és Shirley Bassey - indult hódító útjára.
Tizenhárom éves korától kezdve énekel, dalokat ír, melyeket egy egyszerû felvevõ berendezéssel rögzített, és már akkor elhatározta, hogy énekes lesz. A jövõbeli zenei karrierjérõl szóló álmait nem osztotta meg másokkal, és némiképp háttérbe is szorította, amikor a középiskola befejezése után jelentkezett a Sussex Egyetemre.

Brightonban a zene iránti óriási szenvedélye a zeneipar közelébe csalogatta Jemet, bár ekkor a színfalak mögötti oldal kezdte érdekelni. Klubok és fesztiválok promotálásába fektette energiáját, DJ-k menedzsere lett, majd segédkezett az Adam Freeland nevéhez fûzõdõ, Marine Parade nevû, speciális break beat lemezeket megjelentetõ kiadó alapításában. Egy idõ múlva azonban világossá vált, hogy valami hiányzik: Jem ráeszmélt, hogy saját mûvészi ösztöneit körbejárta, és ideje megtenni a sorsdöntõ lépést. Ám az elõrelépés elõször egy kis hátraarcot követelt...

1999 novemberében Jem mindent hátrahagyva visszavonult Wales kreativitását inspiráló levegõjére, és otthonában ülve dolgozott álma megvalósításán. A diktafonja nyújtotta határokat átlépve összeszerelt egy kis mobil stúdiót, és nekilátott a dalírásnak és a zeneszerzésnek. Egy négy demofelvételbõl álló erõs gyûjteményt készített, és innentõl kezdve felgyorsultak az események.

Madonnával is dolgozott
Jem Londonba költözött, ahol más szerzõkkel és producerekkel kezdett együtt dolgozni. Elsõ együttműködése második napján az elismert elektronikus zenei producerrel, Guy Sigsworth-szel (Björk, Frou Frou) már készen volt a "Nothing Fails" című dal. A Jem, Guy és késõbb Madonna együttmûködése testet is öltött Madonna 2003-ban megjelent albumán "American Life" címmel.

A dobok és a basszus iránti szeretete Brooklynba vezette a fiatal lányt, ahol közös munkálatokba kezdett New York egyik híres hip-hop producerével, Ge-ology-val (Mos Def, Talib Kweli), majd 2002 õszén találkozott jelenlegi producerével, Yoad Nevo-val. Együtt sikerült egybegyúrniuk Jem sokszínû zenei skáláját, mellyel egy friss, jellegzetes új hangzást alkottak. Jem muzsikája az élénk dallamok, elgondolkodtató szövegek és változatos ritmusok kombinációja, mely elsõ hallásra magával ragadja a közönséget. A látszólag ártatlan szövegek olyan részeket tartalmaznak, melyek optimizmust és a felfedezés örömét tükrözik.

A "Finally Woken" című dal hamar megtalálta az utat egy befolyásos Los Angeles-i rádióállomáshoz, melynek zenei igazgatója, Nic Harcourt a "Morning Becomes Eclectic" című országosan elismert programban el is kezdte játszani Jem demoját - óriási fogadtatás mellett. "Amint meghallgattam a demoját ennek a wales-i lánynak, nem volt választásom: feltettem a játszási listánkra." - mondta Nic Harcourt.  "A gyönyörű "Finally Woken"-t elõször 2002 márciusában engedtük útjára az éterben, a "Flying High" pedig hamar az egyik kedvencem lett." Minden egyes játszás telefonhívások rohamát indította el; Jem demofelvétele rövid idõ alatt az egyik leghallgatottabb elõadóvá tette õt a rádióállomáson, és a legirigyeltebb top5-művész közé is bekerült.

Talán a sors keze is benne volt, hogy a rádióhallgatók között volt Bruce Flohr A&R executive is, aki Dave Matthews ATO lemezkiadójához csábította az énekesnõt, ahol már olyan sikeres mûvészekkel dolgoztak együtt, mint David Gray, My Morning Jacket, Ben Kweller és Patty Griffin. Az ATO Records gondozásában megjelent, "It All Starts Here" című, nagy sikert arató debütáló EP október 3-án jelent meg, és a 2003-ra vonatkozó NPR Top 50 14. helyén kapott helyet. A "The OC" című sikeres TV show is felfigyelt Jemre; számos dala felcsendült a mûsor elsõ szezonjában, sõt az egyik májusi show fináléjában fel is lépett.

A "Finally Woken" című nagylemez megjelenését nagy várakozások elõzték meg, mely 2004. március 23-án ki is került az amerikai lemezboltok polcaira, és melyet nagy lelkesedéssel üdvözöltek a The New York Times, a USA Today, a Blender Magazine, a The Los Angeles Times és az Entertainment Weekly kritikusai. Júniusban Jem élete elsõ turnéjára indult az Egyesült Államokban. Az elsõ kislemez ("They") széleskörû játszást kapott Los Angeles, Seattle, San Francisco, Boston, Chicago, Portland, OR és Minneapolis környékén, hozzásegítve a szerzõt a 75 ezer példányt meghaladó eladáshoz. Az Egyesült Királyságban 2004 õszére tervezték az album megjelentetését, s ezt a sikert követte a teljes európai ismertség, ami 2005 õszén tetõzik hazánkban is.

Jem kétségtelenül tarol a magyar rádióállomások műsorán, ezt bizonyítja, hogy a hölgy "They" című dala az aktuális MAHASZ rádiós top 40 lista 6. helyezettje,  sõt a VIVA képernyõjén is egyre gyakrabban tûnik fel az énekesnõ klipje! "Finally Woken" címmel pedig már a hazai lemezboltok polcain is megtalálható Jem albuma!

[2005.09.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még